Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Светкавица Норма ФИЛ 11м
Автор: Tenev   
Дата:   24-02-11 11:19

Следва...
Привет,

имам една руска светкавица Фил 11м -
ей такава

Опитвам се да я запаля през PC Sync кабелчето на такъв receiver, но не се получава [smilie8] На синхронизатора пише, че поддържал светкавици от 3 до 400 волта.

Някой има ли идея как да я подкарам тази светкавица, щото е в идеално състояние [beer] Доколкото разбрах, не трябва да пробвам през РС Sync буксата на апарата, че може да ми замине апаратчето... [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Светкавица Норма ФИЛ 11м
Автор: nickey71   
Дата:   24-02-11 11:45

Закачи я на ФЕД-5 примерно и ще я подкараш[smilie24]
PS. Не се занимавай с глупости,защото наистина ще си изгориш апарата[smilie3]

Дата:   24-02-11 11:49

То ясно, че са глупости, но въпросът е принципен [smilie5] А на апарата със сигурност няма да я закача [smilie7]

Автор: sirkhann   
Дата:   24-02-11 12:09

Водещо число 20 при ISO 100... [smilie24]

Автор: satyno   
Дата:   24-02-11 12:16

Същата светкавица я паля с оптичен тригер. Така или иначе става само за в къщи. Дори и някой да ти я активира случайно зарежда достатъчно бързо. За какво ще я ползваш?

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   24-02-11 12:35

таз гръмотевичка няка контакт на крачето.
Пали се само през кабела, ако намериш къде да го завреш.

Дата:   24-02-11 13:07

Светкавичката е за променлив ток и лично аз не бих рискувал дори и най-евтиния сихронизатор с нея независимо от това, че е за високоволтови светкавици. Мисля, че имаше някакво захранване за тази светкавица с батерии, една грозна бакелитова кутия се размотаваше в мазето, но не си спомням да съм го използвал някога, а и не си струва усилието когато резултатът ще е неясен.

Дата:   24-02-11 13:10

satyno, ще я ползвам вкъщи за втора. Ти с какъв синхронизатор я палиш?
4i4o-Joro, аз именно през кабела се опитвам да я запаля, но не успях. Възможно е да не съм направил добър контакт между двете букси, защото и на светкавицата, и на кабела на синхронизатора накрайниците са "мъжки"... Довечера ще отрежа нейната букса и ще запоя кабелчетата към буксата на кабела на синхронизатора и пак ще пробвам [beer]

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   24-02-11 13:31

ми хубу, аз моите такава и подобни светки ги подарих и сега няаам грижи [smile]

Дата:   24-02-11 13:34

Паля я с някакъв древен оптичен синхронизатор на Unomat, като се върна от работа ще видя точно буквичките. Сигурен съм, че и новите ще свършат работа. За да направиш контакт между двата накрайника има една дребна джуджавка, на която не и знам името.

Въпреки всичко не бих рискувал безжичния си синхронизатор със светкавица за променлив ток.
По-знаещите да кажат дали има или няма опасност да си го съсипеш.

Автор: platinum   
Дата:   24-02-11 13:38

А какво значи "за променлив ток"?

Автор: nickey71   
Дата:   24-02-11 13:41

Има.И то голяма,защото този тип светкавици се палят от "твърд контакт" или с други думи на принципа на късото съединение.Имай предвид,че дори и да е изкаран щепсела, между полюсите където става синхрона за палене тече ток и то доста силен.Лично ме е тресъл преди години с една екзакта.
Така че тиристорното управление на синхронизатора ще изгърми на момента[shtrak]

Дата:   24-02-11 13:42

Тая светкавица я пускаш в контакта...

Автор: platinum   
Дата:   24-02-11 13:49

Обаче на грозната кутия (инвертора) има + и - както и на щепсела на светкавицата. Като се прекъсне връзката на "тест" бутона и се прекара през тиристорен оптичен синхронизатор за 15лв. и се вгради в софт бокс става... малък супер.

Дата:   24-02-11 14:18

platinum [smilie24]
Знаех си аз, че задаваш провокативни въпроси!
[beer]

Дата:   24-02-11 14:23

Така е, като дадеш на късо буксата и пали от раз [smilie5] За изгърмяване на синхронизатора обаче не съм сигурен - вчера си поиграх, но май не можах да го изгоря, пък и нали пише, че държи от 3 до 400 волта

Дата:   24-02-11 14:26

той на волтове държи, ама на колко ампера...

Автор: niro   
Дата:   24-02-11 16:09

Светкавицата си пали и без такива ресивъри. Щом ще я ползваш за 2-ра, тогава ѝ купи един оптически синхронизатор /20 лв./ и готово

Дата:   24-02-11 16:18

Малко извън темата:
Снимка, която са изкопали отнякъде и са я публикували на сайта на гимназията. Тук съм снимал съучиниците си със същата светкавица в далечната 1979 година на купон в Казанлък:

http://www.romainrolland.org/school/images/zoom/NPTDFP/a_foto6.jpg

Автор: digitalgab   
Дата:   24-02-11 16:20

Само с оптичен.

Дата:   24-02-11 16:28

niro, това добре, но светкавица пали само през кабел. Това ще запали ли светкавицата според теб , ако я вържа с кабела към него?

Edit: И още нещо се сетих - настоящият ми ресивър може да бъде оптичен, но това май не променя нещата. Дори и да взема само оптичен като този по-горе пак стои въпросът дали ще запали през кабела [smilie7]

Публикацията е редактирана (24-02-11 16:32)

Дата:   24-02-11 16:29

точно това я пали от раз!

Дата:   24-02-11 16:34

Хм, май трябва да се пробва [beer]

Автор: delivero   
Дата:   24-02-11 16:54

ми хубава светкавичка за тестове.
всичките от рода ФИЛ работят на един и същ принциппрез един диод се изправя мрежовото напрешение и се зарежда един ДЕБЕЛ РУСКИ кондензатор има + и - на щепсела защото гореспоменатата кутия е един инвертор (преобразувател които се захранва с две плоски батерии по 4,5В) които от 9 волта повишава напрежението на 290-300 волта и за около минута зарежда въпросният дебел руски кондензатор. затова на щепсела има + - защото ако го обърнеш през диода не тече ток и няма да се зареди.

после има едно повишаващо трафче и един кондензатор (зареден до 300 болта) малък които изработват необходимият импулс от 2000 волтакойто запалва газоразрядната ЛАМБА и тя "изпразва" дебелият руски кондензатор и изработва мощвн светлинен импулс. колкото е по голям кондензатора толкова и импулса е по мощен и водещото число на светкавицата е по голямо.
ЗАЩО НИ БЛЪСКА ТОКА ОТ КАБЕЛЧЕТО на такава светкавица???
елементарно малкият кондензатор обикновенно 0.047микрофарада зареден до 300 волта се разрежда през човешкото тяло и усещаме неприятен токов удар накои повече някои по
малко. НЯМА ДА УТРЕПЕ ЧОВЕК ама е гадно.

НЕ ПУСКАЙТЕ ТАКАВА СВЕТКАВИЦА НА ДИГИТАЛЕН АПАРАТ ще му замине електрониката за палене на светкавицата.

палете такава светкавица или със стар апарат с механичен контакт или с тиристорен синхронизатор.
иначе си хвърляме апаратчето.

поздрави на всички отговарям на всякъкви въпроси за такъв вит светкавици :)
[beer]

Автор: alsash   
Дата:   24-02-11 16:56

стой далеч от тази техника....просто е опасна за живота....(доказано)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »