Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Избор между Pentax K10D и Olympus E-510
Автор: S.Lazarov   
Дата:   20-02-11 11:58

Здравейте!
От заглавието на темата ми е вече ясно за какво иде реч - искам да попитам за мнение кое според вас да избера от двете машини. За много от вас предполагам няма едно мнение по въпроса, но на мен ми е по-скоро трудно да избера системата на Olympus или тази на Pentax. Досега съм снимал с Pentax и съм останал доволен, но в последно време се разчудвам за Oly-тата. Каквото и да взема ще го използвам основно за портети и пейзажи, чисто любителски, ето и защо не търся нещо от последните модели на тези марки. Разгледах ревюта, спецификации, отзиви, сравних машините. Изглежда ясно, че Pentax-а е по-напред, но въпреки това, все още не мога да реша еднозначно, затова реших да чуя още едно мнение по въпроса. [shtrak]
P.S. Защо да правя избор точно между тези две машини - имам оферти на на що-годе еднакви цени. Ако мислите, че може да има и друг по-добър вариант за сравнение между подобни модели, споделете. [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Избор между Pentax K10D и Olympus E-510
Автор: Myth   
Дата:   20-02-11 12:06

Щом до сега си снимал с Пентакс и си останаал доволен не виждам смисъл да сменяш системата или да взимаш Оли.

Автор: FMJ   
Дата:   20-02-11 12:23

Аз съм с к 10 и не мисля да го сменям.влагоусточиво тяло.10мп и се чудя на повечето във форума ,дето мине не мине година и бързат да скочат на повече мегапиксели без да инвестират в стъклария.Едва ли ще се вдигне качеството ако не се вдигне разделителната способност на стъклото.И не е тайна, че не се ли пипне с фотошопа няма израз в кадъра[shtrak]

Публикацията е редактирана (20-02-11 12:24)

Дата:   20-02-11 12:36

Доколкото разбрах от прочетените ревюта, Pentax-а се справя по-добре, когато се снима в RAW формат и затова после се налага използването на друг софтуер (Photoshop), ако искаш да ги конвертираш в JPEG с по-добро качество, отколкото апаратът може да постигне. [smilie3]
Виждам, че има и противоречиви мнения относно 4/3 технологията, която Oly-тата използват, но естествено остава важен фактът какво ще снима човек. [smilie8]
Чета коментари от сорта, че Pentax K10D е по-скоро ориентиран към "напредналите любители" до колкото предлага по-голям размах при снимане.
Не е за пренебрегване и въпросът с обективите - останал съм с впечатление, че може да се намерят по-добри стъкла за Pentax на по-ниска цена. Очаквам все пак и други мнения. [smilie11]

Публикацията е редактирана (20-02-11 12:37)

Автор: apollo   
Дата:   20-02-11 12:52

Ако нямаш нищо против цветопредаването на Пентакс то К10Д е повече от логичния избор... просто е по-висок клас тяло и като изработка и като възможности!!![smilie24]

Дата:   20-02-11 13:01

Apollo ти нещо си се вманиачил на n-та степен, какво му е цветопредаването на Пентакс К10Д освен това CCD матрицата на К10Д си е доста добре и от към динамика.

Автор: darksorrow   
Дата:   20-02-11 13:11

единствените по-сериозни проблеми на к10 са доста нестабилният АФ и това, че сензорът е относително много шумен по днешните разбирания. лично аз съм имал такова тяло и съм снимал с още няколко - АБСОЛЮТНО на всяко едно се налагаше ръчно да се коригира фокусът през сервизното меню за определени обективи, стойностите за което бяха съвсем различни и пак имаше драми постфактум - затова бих бил доста внимателен, ако купувам такова. иначе к10 anytime.

Автор: ilcoin   
Дата:   20-02-11 13:51

Единственото сериозно предимство според мене на олимпуса е в по-компактните размери. И по-добрия китов обектив.

А и прословутото "цветопредаване". Което е доста съмнителен момент предвид факта, че 90% от зрението е функция на мозъка. [shtrak]

Автор: apollo   
Дата:   20-02-11 14:25

Myth написа:

> Apollo ти нещо си се вманиачил на n-та степен, какво му е
> цветопредаването на Пентакс К10Д освен това CCD матрицата на
> К10Д си е доста добре и от към динамика.

Ами аз в общи линии казах, че ако му харесват цветовете на Пентакс то почти всички предимства отиват при К10Д[smilie24]

А тук няма няма и наскачат върли хард лайнери Пентаксианци и Олимпийци... стига де всяка марка си има особености в предаването на цветовете, както и всеки човек различни вкусове [ezik]

Дата:   20-02-11 14:47

Относно цветовете - видях, че на повечето места ги коментират, като и на мен ми се стори, че Олито вади по-наситен цвят, аз досега съм минавал през обработка на цветовете при Pentax почти винаги. [smile]

Дата:   20-02-11 16:01

S.Lazarov вие ли продавате k110D в базара?Както писах в стъкларията му е майката.Светлосилен обектив ще цъкате с по ниско исо и няма да имате проблем с шума от незаслужено набедената CCD матрица.Добър обектив точен фокус при лоши условия.На помощ идват и обновените фирмуери.С добро стъкло и добри цветове.Същото важи за всички марки.Въпрос на финанси, нужда и компромиси.Тук можем да ви обърнем внимание какво ни е грабнало та да изсипем парите си в дадена система.Но не чакайте отговора от нас какво да вземете, търсете го в себе си.Само тогава ще сте доволен.[beer]
ПП :JPEG става само да си разглеждате снимките на монитора.Снимайте и пазете RAW формата както се пазят старите ленти.Учете и фотошопа няма нищо срамно[smilie18]

Публикацията е редактирана (20-02-11 16:11)

Автор: pefoto01   
Дата:   20-02-11 17:06

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: neillmakoli   
Дата:   20-02-11 17:36

Ползвам такъв Пентакс к 10 д и съм доволен от него, и като тяло е достатъчно удобен,цветопредаването също му е добро.
За Олито не мога да кажа нищо , но ако съм пред тази дилема определено Пентакса.

Автор: pstoev   
Дата:   21-02-11 11:49

пентакса е по-добрия вариант,но и при двете марки стои един и същ проблем ДОСТА ОГРАНИЧЕНИЯ ИЗБОР ПРИ ОБЕКТИВИТЕ...
вземи сони,там имаш доста стари минолти...

Автор: cicomanco   
Дата:   21-02-11 11:59

Пентакс май ще си остане марка за колекционери!
При Олимпус има всичко! Е-510 за мен си остава най- успешното тяло в ниския клас![smilie24]

Автор: niks1973   
Дата:   21-02-11 12:04

Щом си снимал с Пентакс си продължавай с Пентакс :) Въпреки, че и двете тела си ги бива, аз бих предпочел К10Д. Иначе по тая тема може да се изпишат тонове мастило :)

Автор: simbon4o   
Дата:   21-02-11 12:52

олимпуса освен размерите не превъзхожда по нищо пентакса! Особено за портрети ми е много Х какви обективи предлага марката и с тоя кроп фактор ... докато на пентакса става всичко да се сложи и скъпо и евтино. Пък за цветопредаването... хора ако ще снимате на JPEG всяка съвременна сапунера снима добре на JPEG зарежете DSLR-ите. Цветопредаването е каквото си го направите!

Дата:   21-02-11 15:26

cicomanco
Пентакс май ще си остане марка за колекционери!
[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]
Колекционират се само стойностни неща.Другото е вехтошарство.

Публикацията е редактирана (21-02-11 15:29)

Автор: cicomanco   
Дата:   21-02-11 15:42

Не споря... Но не всичко при колекционерите е използваемо...

Автор: coloritko   
Дата:   21-02-11 16:03

Ако имаш възможност снимай с двете тела и след това решавай. Ако вече си инвестирал в обективи на Пентакс продължи с него, но ако не си е добре да обърнеш внимание на Олито. Цветовете там наистина са по-добри, особено при по-лоши светлинни условия и изкривена цветна температура...

Автор: boyanb   
Дата:   21-02-11 16:25

nезнам що си се спрял на к10

виж тук ква изгодна 20-ка има

[smilie24] [beer]

Дата:   22-02-11 09:31

@cicomanco aйде пак се почна с приказките от 1001 нощ.

Дата:   22-02-11 09:56

cicomanco я кара с ленти.Няма лошо да се снима на филм, стига да не е забравена камерата празна.[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: tvk75   
Дата:   22-02-11 10:32

simbon4o добре е да погледнеш какви обективи предлага марката :) има по малко за всичко,и евтини и скъпи,,,и също можеш да закачваш стари стъкла

Автор: spa   
Дата:   22-02-11 10:38

Аз не виждам някой да показва снимки, да говори за + или -. Само дърляне на тема МАРКИ (поне филателни да бяха) :)

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »