Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Хайде да си поговорим ...
Автор: MarinY   
Дата:   18-02-11 19:10

за изначалният подход и идеята ...

"Режисьорът":
Истината е в главата ми. Светът ми дава елементите, но моите емоции и желание за въздействие, подреждат кадърът, показващ силата на моето изкуство. Останалото е документалистика, ползваща средствата на изобразителните изкуства, и невъзможност да "подредиш" света по своите си виждания.

"Ловецът":
Истината е около мен. Отвори сетивата си, разтвори се в заобикалящото и ще Го видиш (заснемеш). Режисирането е, като да издигнеш стена около себе си, ограничен от собствената си мисъл, сляп за живота извън "кутията".

Е, кой тип сме? Накъде ни води Фото Форум? А, в същност антагонистични ли са тези подходи и трябва ли непременно единият да е господстващ?

Отговори на това съобщение
 Re: Хайде да си поговорим ...
Автор: dismis   
Дата:   18-02-11 19:17

Интересна тема за разговор :)
На мен ми се иска да съм първия тип. За сега не ми се оттдава особено, но загубих желание да снимам това което е готово :) Предполагам при мен е заради другото ми хоби -(създаване на 3д герой за игри) което се надявам да стане повече от хоби скоро :)
Иначе много се радвам на невероятни моменти които някой е уловил :)
Не ми е направило впечатление да има повече от едното или другото във форума :)

Дата:   18-02-11 19:18

Да разширя търсенията на отговор:
Изток срещу Запад?
Католическия реализъм срещу Тао манталитета?
Свободната душа срещу свободното тяло?

[smilie7]

Автор: n1x0n   
Дата:   18-02-11 19:36

Има една много хубава книга на Anne-Celine Jaeger, която се казва "Image makers, Image takers".

Горещо препоръчвам като четиво по темата [smilie24]

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   18-02-11 19:43

MarinY [smilie24] Наистина интересна тема за разговор [smilie24]
Но мисля, че нито един (или почти нито един) от нас не е само Режисьорът или само Ловецът от твоето въведение. Във всеки един от нас като фотограф (независимо от това доколко успешен фотограф) живее и Режисьорът и Ловецът, само в различно съотношение. Нещо повече - вероятно това съотношение се мени за всеки от нас и то и в двете посоки по време на цялото му развитие като фотограф [smile] Също като черно и бяло - дори черно-белия свят всъщност се състои от нюанси на сивото [smile]

Дата:   18-02-11 19:44

Никсън, ще я прочетем, като една от гледните точки.
Въпросът е тук да си поговорим.
Осланянето, върху мнения на признати авторитети не е толкова убедително и интересно, колкото личното мнение.
[beer]

НСГеоргиев, припокриване или "клатушкане" е нормално да има. Напоследък, в доста теми се "закача" този въпрос и понеже винаги избива в крайни, неподлежащи на дискусия мнения, ми се иска спокойно да поговорим само за началната ни настройка за правене на фотография.

Публикацията е редактирана (18-02-11 19:49)

Автор: Knartist   
Дата:   18-02-11 19:46

Има два типа хора: такива, които делят хората на два типа; и такива, които не го правят [smilie25]

Автор: didesignbg   
Дата:   18-02-11 19:50

Ловецът разбира се. Слабите се опитват да подреждат, силните владеем хаоса.[smilie5]

Дата:   18-02-11 19:52

Да, малко перефразиране на горното:
Има два типа хора: такива, които анализират, и такива, на които не им пука. [smilie7]

П.П. това беше за мисълта на Кнартист.

Публикацията е редактирана (18-02-11 19:54)

Автор: n1x0n   
Дата:   18-02-11 19:53

Никсън, ще я прочетем, като една от гледните точки.

Всъщност тя отразява и двете гледни точки, през очите на 20-тина представители и на двете групи.

Аз лично в работата си съм "мейкър", защото такъв трябва да бъда. Когато снимам за удоволствие, обаче - почти винаги съм в другата категория.

Всеки може и едното и другото, въпросът е само в това, кое му допада повече.

Дата:   18-02-11 19:55

Ами това може и да не е съвсем характеристика на самия човек [smile] в смисъл - на самия фотограф. Защото ако този фотограф се е заел с точно определен вид фотография може и да е принуден да бъде един от двете посочени в началото разновидности. А в тази връзка - това само по себе си може да обуслови и отношението му по принцип. Ако някой снима приоритетно спорт ще е принуден в повечето случаи да бъде ловец, дори по своята същност да не е такъв - просто защото е практически трудно да си организира спортисти и пълен стадион точно така, както му се иска [smile] И обратното - ако някой се занимава с предметна фотография вероятно е свикнал да има контрол върху нещата.
Докато един портретист може да си планира абсолютно всичко в студио, но може и да тръгне по улиците и да "лови" портрети [smile]

Дата:   18-02-11 20:04

Никсън, [smilie24]
Това не е ли, донякъде и подходът, разделящ професионално правещите фотография, от останалите? Малко е механичен изводът, но се набива на очи тук във форумът.

За съжаление, възможността да си Режисьорът, подклажда едно самочувствие на "Създател", което при, как да го нарека без някой да се обиди - по-неуверени личности, води до агресия и прехвърля професионалните проблеми в личностни конфликти. Примери, колкото щеш.

Автор: didesignbg   
Дата:   18-02-11 20:12

Мне. Има 10 вида хора.
Такива които разбират от двоични числа и ...[smilie18]

Автор: tnt   
Дата:   18-02-11 20:19

не разбирам двоичните... предпочитам да съм ловец, виждащ. Доставя ми удоволствие, а снимам за удоволствие. Доставя ми удоволствие да забелязвам неща, които често са подминавани и тн.

Дата:   18-02-11 20:19

А, темата тръгна в посока, дето си е знаем ... [smilie3]

По-скоро си мислех за философско - техническите ограничения [smilie18], на отделните подходи.

Тези идващи от собственият ни мозък, като Режисьори, срещу тези, които идват от светът ...

Спрях изречението на средата, защото при вторите, ограничението са нашите сетива и възможността да осмислим случващото се. Т.е. пак собственият ни мозък.

Дата:   18-02-11 20:21

еми нали това е задачката : да размърдаме очите, сетивата, мозъка, подхода, да отворим капаците...

Автор: arakinixon-cie   
Дата:   18-02-11 20:22

А, темата тръгна в посока, дето си е знаем ...

като си предубеден...

Автор: Freckle   
Дата:   18-02-11 20:24

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   18-02-11 20:29

MarinY написа:

> А, темата тръгна в посока, дето си е знаем ... [smilie3]
>
> По-скоро си мислех за философско - техническите ограничения
> [smilie18], на отделните подходи.
>
> Тези идващи от собственият ни мозък, ...

[smile]
Добре, но от какво се определят "идващите от собствения ни мозък отделни подходи", които ни налагат "философско-технически ограничения"? Дали пръст в това имат и предходния опит и нашите желания и емоции към момента? А те без друго са свързани и с реалното, а не само с идеалната ни представа за желаното решение [smile]

Автор: pacolon   
Дата:   18-02-11 20:30

Отиваме преди седмица с приятели да разцъкаме по биричка на буната. Слънце пече, моренце... Двама ловджии щъкат наоколо и небрежно ни снимат без да ги забележим.[smilie5]
Та така... Нищо против професионалните ловджии, ама бракониерите станаха много. Една бичка на спокойствие не те оставят да изпиеш.[beer]

Автор: dpurple   
Дата:   18-02-11 20:36

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   18-02-11 20:40

Freckle, като автор на темата ..., много ми се иска ... за да не тръгне темата в посоката, която си я знаем да няма персонални класификации и обобщения. Особенно, когато някой може да ги приеме лично. [beer]

Вмъквам: Араксион и за теб се отнася молбата ми. БЕЗ ЛИЧНОСТНИ категоризации!

Георгиев, явно в основата е собствената ни личност и светоглед. Та във връзка с това и изборът ни като специализация (за професионалните фотографи), не идва ли от същата личностна нагласа - да си спортен репортер или портретист?

Публикацията е редактирана (18-02-11 20:43)

Дата:   18-02-11 20:47

MarinY, това е много интересен въпрос, но не мисля че може да съществува краен верен отговор, поне на този етап [smile] В крайна сметка излиза, че е определящ отговорът на въпроса "Какво ни прави такива, каквито сме?" - дали това, което отнапред е заложено у нас при раждането още или това, което ни е формирало през живота ни до текущия момент. Предполагам, че и двете имат някакъв дял, следователно и в нашия конкретен случай за фотографа - само част от нас се дължи на някаква обективна сама по себе си същност. Останалата част е продукт на нашето развитие и намесата на околния свят при формирането на нашата личност. В такъв случай вече не е чудно, че сме продукт - смесица от двата крайни типа в определено съотношение и при това съотношението може и да се променя в различни етапи от нашето развитие [smile]

Дата:   18-02-11 20:50

Понеже "ловците" и по определение се спотайват [smilie3], ключовата думичка при тях не е ли да ВИДИШ. Не да дебнеш, както повечето мейкъри го определят.

Всички гледаме, но малко са виждащите и техните имена ги знаем.

И свойството "да виждаш" не е ли отличаващо качество и на "мейкърите" към "голямите мейкъри". Тази случайна светлинка, израз на лицето или жест, който ти задейства пръста на спусъка, когато всичко в подредената сцена е уж готово.

Публикацията е редактирана (18-02-11 20:54)

Дата:   18-02-11 21:31

преплиташ понятията : дебнеш, за да видиш. Може да видиш и без да дебнеш, зависи от обекта.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »