Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Светкавица или обектив
Автор: X_ZONE   
Дата:   14-02-11 23:14

Здравейте колеги,начинаещ съм в тази област,интересуват ме как да правя качествени снимки у дома,искам да снимам малкия фотоапарата ми е Канон еос 300д с китовия обектив без стабилизатор.Ако взема китов обектив с стабилизатор ще имам ли разлика и ако трябва да купя обектив,кои обективи работят с моя апарат и какво ще ми предложите на сносна цена и качество.Благодаря Ви...

Отговори на това съобщение
 Re: Светкавица или обектив
Автор: stoyanas   
Дата:   14-02-11 23:41

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   14-02-11 23:44

Има ли смисъл да сменя китовия с друг обектив.И ако може каква марка или модел светкавица да купя.Извинете ме просто съм начинаещ.

Автор: da.fo   
Дата:   15-02-11 01:37

Снимай си с китака и хич не го сменяй. Имаше едни малки канонски светкавици мисля модел нещо 220 бяха - за снимки в къщи ще ти върши работа [smilie24]

А ето тук има и по ново поколение. А онази 220 модел мисля втора употреба някъде към 150/180 лева вървят.

Автор: itilien   
Дата:   15-02-11 03:01

X_ZONE - според мен ще спечелиш много, ако си купиш един 50/1.8
Доста по-светлосилен е от китака и ще можеш да правиш по-лесно портрети с него. Другата му хубава страна е, че не е хич скъп - някъде около 200 лева. Светкавицата няма как да замести светлосилния обектив.

Автор: gecata   
Дата:   15-02-11 07:52

Както и светлосилния обектив няма да замести светквицата.....

Автор: Dekov   
Дата:   15-02-11 10:01

Снимай си за сега с вградената, като ти се поизяснят нещата и разбереш защо някои снимки не те удовлетворяват минаваш на допълнителна техника.
Бях свидетел как един професионалист с чужд Канон 300 Д на една сватба направи прилични снимки с вградената светкавица.
Ъпдейдвай най-напред Зад Апаратното Устройство!
[beer]

Автор: valen_tin   
Дата:   15-02-11 10:07

за хлапе вкъщи .... светкавица примерно YN-560 и снимаш на серия. Китака ще ти върши работа. Хич да не те притеснява, че е само ръчен режим. У дома не се менят условята толкова бързо [smilie3]

Автор: svetladobreva   
Дата:   15-02-11 10:10

и аз ти предлагам като valen_tin + един 50 1.8[smilie24]

Автор: groshev   
Дата:   15-02-11 10:12

50 1.8 си струва паричките - хубаво обективче е![smilie24]

Дата:   15-02-11 10:19

50/1.8 никога не е излишен, но на кропка у дома идва понякога дълъг. Особено ако снимаш хлапе, което често идва тичешком към теб. Но пък 50/1.8 + YN-560 е съвсем достъпна от към цена комбинация.

Автор: satyno   
Дата:   15-02-11 10:44

50/1.8 + YN-560
Малко по-евтина е YN-460 II
И двете светкавици съществуват с пласмасови или метални крачета. Избери с метално

Дата:   15-02-11 10:59

Благодаря ви колеги,за информацията и напътстванията,но за сега мисля единия да взема.Пък ако не стане и другия.
Казаха ми,че не всички канонски обективи работят с 300д ,какво трябва да гледам като купувам обектива?

Публикацията е редактирана (15-02-11 11:01)

Дата:   15-02-11 11:01

ако сега е само едното, вземи светкавицата.

Дата:   15-02-11 11:15

Съгласен съм с valen_tin. Дори и със светлосилен обектив ще ти е трудно да снимаш в затворено помещение поради това, че ще се наложи да вдигаш много ISO-то. A за 300D шумът ще е по-голям от този на новите апарати. Така или иначе ще ти се наложи и да позатваряш блендата и резултатът ше се влоши още повече.
Лично аз снимам в къщи най-често със светкавица, обектив 28мм затворен до ф2.8+1/2, ISO 200.

Публикацията е редактирана (15-02-11 11:19)

Дата:   15-02-11 11:56

Светкавицата YN-560 не поддържа TTL комуникация с камерата.
Тази ТТЛ комуникация имали голямо значение.

Дата:   15-02-11 13:22

информация за канонския TTL:
Flash Photography with Canon EOS Cameras
сравнение между светкавици Yongnuo с и без TTL:
Yongnuo Guide Numbers and Flash Comparison

Дата:   15-02-11 17:03

Зачетох се в "Flash Photography with Canon EOS Cameras" и видях, че 300Д поддържа само E-TTL, но не и E-TTL II, както е при по-новите канони.
Според мен ще си навлечеш само главоболия, ако избереш нещо с TTL, особено неоригинално. Използването на изцяло ръчна светкавица е лесно, ориентирайки се от водещото число и хистограмата и за твоите цели е достатъчно.

ето сравнение между 300D и малко по-новия 400D:

Flash support-------------300D----400D
E-TTL flash metering-----Yes------No
E-TTL II flash metering---No------Yes

И внимателно с разни стари светкавици, защото синхронното им напрежение може да изгори апарата. Споменатите по-горе китайчета са ОК!
/снимам с Никон, дъщеря ми е с Канон, така че приеми съветите ми с доза съмнение:-)/

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   15-02-11 17:11

Доколкото си спомням аз разликата между E-TTL и E-TTL II на Канон не е чак толкова голяма, че да се предпочете не-TTL светкавица вместо това. В смисъл, че светкавиците, поддържащи E-TTL II с камери, които поддържат E-TTL ще снимат като E-TTL. Например - няма да използват разстоянието до обекта, което се получава от обектива дори и с обективи, които поддържат това.
По-интересен може би е факта, че 300D доколкото си спомням не поддържа FEC, тоест ако и светкавицата ги няма няма няма на практика начин за компенсиране - но май руския хак добавяше FEC на 300D - не съм сигурен в последното. В тази връзка една 420EX може да е доста добро решение с 300D, като се има предвид, че върви на старо към 120 лв. По-важно е да се разбере предварително канонската система за светкавици, защото иначе може да се пообърка човек - например ако се снима с камера на ръчни, с избор на подходяща бленда и скорост и очакване E-TTL да компенсира.
Ако я пуснеш на приоритет на блендата ще работи като запълваща светкавица и т.н., но тези неща сигурно си ги прочел от линковете горе...

Дата:   15-02-11 17:27

Признах си, че не съм добре запознат с Канонските светкавици:-). Главната ми идея бе, че ако избира такава с TTL, една неоригинална има вероятност да не се разбира добре с апарата му.
/Благодаря HSGeorgiev за уточнението и за съвета за 420EX. В момента чета за нея и ще реша дали да я търся за дъщерята-)/

Публикацията е редактирана (15-02-11 17:29)

Дата:   15-02-11 17:35

satyno написа:

> Признах си, че не съм добре запознат с Канонските
> светкавици:-)

е, то аз да не съм водещ специалист по темата [smile] Обсъждаме си просто.
420 е добър вариант за маркова канонска светкавица ако бюджетът е важен. Иначе не може да се сравнява с удобната 430, разбира се. Но пък върви май три пъти по-евтино. Няма ръчно регулиране - това е недостатък, както вече стана дума.
Иначе E-TTL II се различава от по-старите системи най-вече по това - използва информацията за разстоянието до обекта, ако обектива подава такава и има амбицията да определя импулса по префлаш без да я свързва задължително с избраната автофокусна точка - това означава, че може да имаш по-малко проблеми ако със светкавицата имаш навика да фокусираш, прекадрираш и снимаш. От друга страна предполагам можеш успешно да използваш бутона със звездичката за определяне на експонацията/импулса на светкавицата и след това да фокусираш на полуспусък, чак тогава да прекадрираш и да снимаш. Общо взето канонските светкавици си искат май повече опит за ги използваш пълноценно [smile]

Дата:   15-02-11 17:49

Апарата е с руския хак и има FEC.Благодаря за съвете ще тарся 420EX.Ако не един колега пуснал обява нов от китайските 460 за 65 лв.

Дата:   15-02-11 18:21

оле от това което чета ми звучи по-сложно да снимаш с канонска светкавица с ТТЛ от колкото с пълна ръчна на режим М на фотото ...[smile]

Дата:   15-02-11 18:30

[smile]
Е, далеч не чак толкова зле, valen_tin [smile]
В 99% от случаите любителите използват една точка за фокусиране и за мерене дори когато прекадрират [smile]
Просто слагаш наистина "фотото" на М и общо взето светкавичката на E-TTL/E-TTL II успява да изработи такъв импулс, че да осигури добра експонация [smile] Дори с евтината 420ЕХ твоят 50D например ще мери правилно дори и ще работи дори на 1/8000 [smile]
Е, хубаво е да се знаят някой прийоми, но пък нищо не е идеално, нали [beer]

Дата:   15-02-11 20:04

Прочетох малко и в чуждите форуми и сайтове наистина предлагат за моя CANON 300D светкавиците 420ex и 550ex.Вече твърдо съм решен на 420 или 550,може и ножите 430ex,но незнам дали ще работи с апарата.

Публикацията е редактирана (15-02-11 20:04)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »