Автор: sirteo
Дата: 14-02-11 11:03
Малко офтопик... че в две теми все за Перник чета! Цитата е взет от блога на моя приятел Пешо Иванчев.
"ВЪРТЕЛЕЖКА
Въпросът за съществуващото е стар и смахнат. С него са се захващали всички мъдри хора още от Анаксимандър, Парменид и Аристотел. Едни философи разправят, че всичко го има, други пък, че нещата на тоя свят сме си ги измислили самите ние. Странна работа, вместо да ти става по-ясно, с всяко следващо знаене ставаш все по-объркан и неспокоен.
Реших да напиша тези няколко реда, за да разправя за един от моите пътища от съществуващото към чудесното. В това няма нищо свръхестествено. Напротив всичко е много хубаво и весело.
В Перник имаше една група хора, за която разправяха, че са "старите музиканти". Това са едни човеци, които са си там от Сътворението. Ако изпиеш много вино с тях, можеш да разбереш всякакви чудновати неща за навремето. За рокконцертите (щото Перник е бил островче за местните, че и за забегнали софийски дългокоси несретници и по тоя начин - люлка на рокендрола), за милиционерските приключения и тогавашните момичета. Изобщо беше много готино при тях, те бяха разкошни щедри хора, които обичат и да послушат какво сам ти имаш за казване.
Така един хубав ден влязох там, в нашата си провинциална кръчма и ги намерих да говорят за Концерта. Състоял се е близо до пернишкия стадион през 1968 година.
- Беше на кортовете. - каза Пешо Локара. - На тенис кортовете. Помня го като днес, и Ричи беше.
- Страашна работа, казвам ви! - допълни Бойчо.
- И аз така знам - допълни Емил Гущера.- Майка ми е ходила на концерта.
Приживе добрият Емил много послъгваше. Толкова, че никой не повярва, когато си отиде.
- Кой Ричи? - попитах древния Бойчо.
- Как кой бе!? Ричи Блекмор. Заклевам се, велик концерт, горе на кортовете. Групата се казваше Roundabout. Въртележка.
Нещо не ми прозвуча много достоверно. Наистина през 1968 година е имало група с такова име. В нея са свирили Крис Къртис, бивш барабанист на The Searchers, Джон Лорд и Ричи Блекмор. Стори ми се обаче пълна глупост подобни хора да бият път до затънтения Перник и да правят концерт.
И понеже съм научен да научавам, отидох си аз вкъщи и се зарових в интернет. Прав бях, абсолютна измишльотина. За групата Roundabout се намира малко информация, не е известно да е изнасяла някога концерти. От друга страна ми се стори странно, че пернишките бараби са чували нещо за тази апокрифна рок банда. При следващата среща с тях не пропуснах да им се присмея, но те само отврнаха весело:
- Какво знаеш ти!? Ние бяхме там, на Концерта на Roundabout.
И така. След време като кръчмата опустя, а аз пораснах да разбера каква е истината. Тогава, когато вече ги нямаше опашатите лъжи и чудесните хора, които ги разказваха с единствената цел да съм щастлив. Просто тяхната въртележка ги бе отнесла в друг и по-хубав свят.
Да, имало е концерт на Roundabout в Перник през 1968 година. А само няколко месеца същата тази група се прекръства на DEEP PURPLE и смайва целия свят.
Знам, че съществуващото си го има, не съм полудял съвсем. И честно да ви кажа, и аз съм ходил на тоя концерт."
ПП. Та драги съфорумци, когато не сте наясно и ви промиват мозъчетата, запазете си негативизмите за себе си
|
|