Автор: sas
Дата: 12-01-11 18:27
Искам да се похваля/споделя, че вчера е излязло решение на съда на втора инстанция в моя полза по дело, което водих за нарушаване на авторски права.
Делото беше за сканиране от мои печатни произведения на авторски картинки и влагането им в каталог на бебешки магазин.
В хода на делото станаха ясни няколко неща:
* бебешкият магазин е ползвал агенция подизпълнител, която е направила каталога. Договор и документи за плащанията не са имали, т.е. отговорността остава в бебешкия магазин. Собственикът на агенцията отрече в съда да е правил каталога. :) В разговор с мен по телефона, преди това, беше заявил, че аз съм сканирал от него картинките и той ще осъди мен, а не аз него. Не потвърди същото в съда!
* съдийката на първа инстанция не ме харесваше по някакви непонятни за мен причини. Ответникът не отрече вината си, но тя написа в решението, че не го признава за виновен, защото аз нямам нотариално заверен договор даващ ми права над изображенията. Имах договор, но не нотариално заверен. Нотариална заверка се иска само за договори за недвижими имоти и коли. На първа инстанция имаше 5 заседания.
* втора инстанция реши делото в моя полза само на 1 заседание!
Иска беше за 5000 лв, заведен частично и е признат в пълния си размер, заедно с направените разходи по делото.
Преди година и нещо спечелих друго, още по абсурдно дело за авторски права. Там осъдиха ответника, за сканиране на мои изображения и ползването им в продукти, на 500 лв. Не го обжалвах в частта му за размера поради това, че реших, че е достатъчно да спечеля делото.
В момента водя и трето дело, което се точи вече години. Пак е за кражба на интелектуална собственост. Не знам кога ще му е краят
|
|