Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Нисък контраст на снимки в импровизирано студио
Автор: ivokaza   
Дата:   22-12-10 19:36

Здравейте,

от време на време си играя с две светкавици със софтбоксове на един бял фон. Снимам с Nikkor f1.8/50, на 7.1 и скорост около 1/400. ISO200 - проблема е, че снимките стават доста избелели. Липсва рязкост на обекта, който снимам. При отваряне с фотошоп за обработка, при натискане на Ауто корекция, ми бута хистограмата доста наляво и стават много тъмни снимките.

С две думи, как да увелича рязкостта на обекта - да отдалеча светкавиците? Какво променям реално , когато намаля силата на светкавиците, вместо да забавя скоростта на затвора?

Отговори на това съобщение
 Re: Нисък контраст на снимки в импровизирано студио
Автор: ALBIREO   
Дата:   22-12-10 19:43

В какво помещение ти е импровизираното студио (размери, цвят на стените...) и как контролираш разпространението на светлината (какви чадъри/отражатели и т.н.)?
Отделно от това - как са разположени светкавиците спрямо апарата ти? Снимаш ли в контражур?

Автор: erotila   
Дата:   22-12-10 19:45

1 какви са светкавиците
2 с какво синхронизираш на 1/400
3 под рязкост ДОФ ли разбираш
4 на какъв режим ти е фотоапарата
5 фокуса на какъв режим ти е
6 фокусната зона на какъв режим ти е
7 софтбоксовете как са разположени
8 фона ли снимаш или нещо пред него слагаш
9 контраста ли е нисък или рязкост няма

[smilie8]

Публикацията е редактирана (22-12-10 19:53)

Дата:   22-12-10 20:04

Помещението си е голямо и стените са леко зелени, но общо взето само една стена е близо до постановката ми. Две светкавици с правоъгълни софтбоксове - http://dynaphos.com/product.php?c=1&sc=0&id=189

този е комплекта.

с какво синхронизирам - това не го разбрах. Радио синхронизатор има на фотоапарата за тези две светкавици. Под рязкост не разбирам ДОФ - ДОФ ми е добре, което ми трябва си е на фокус. По-скоро всички тонове са избелели.
Фотоапарата е на М - ръчен режим. Ръчен фокус. Фокусна зона - в центъра на обекта. Софтбоксовете са разположени като триъгълник спрямо обекта - обекта е в горния ъгъл, а двата софтбокса в долните два ъгъла на равнобедрен триъгълник. От време на време ги местя, за да видя резултата естествено. Снимам обекта пред фона.

Последният въпрос - според мен няма и контраст и рязкост. Всичко е като в море от мляко - а нямам изгорели участъци, гледам хистограмата - все в средните тонове се опитвам да я закарам.

Знам, че трудно може да се каже нещо без да се види постановката, но всяко инфо ще е от полза.

Не съм фотограф, хоби ми е, снимам си само за мен, мои неща. Може да прикача картинка, без обработки, за да се види за какво става въпрос.

Благодаря за всяка помощ. [beer]

Автор: Alex-dan   
Дата:   22-12-10 20:08

Да не се отрзаява някъде светлина в обектива, ако пуснеш снимка ще е по-лесно... И тая скорост 1/400 далеч не е подходяща, не вдигай над 1/200 примерно...

Автор: compur   
Дата:   22-12-10 20:09

трябва ти и светломер, за да можеш правилно да апределиш бленда и скорост на апарата! [beer]

Дата:   22-12-10 20:12

При Никон няма проблем да се синхронизира и на 1/500, за разлика от Канон. [smilie2]

Я покажи снимка, да видим аджеба какъв е проблемът.
Този проблем само при студийните снимки ли се наблюдава?
В RAW ли снимаш и с каква програма разглеждаш снимките?

Дата:   22-12-10 20:14

Не че не може, но няма особен смисъл...

Дата:   22-12-10 20:15

Още нещо - светкавиците при тези параметри на ISO/бленда би трябвало да са поне на половин мощност. Да не е проблемът с преекспониране? Скоростта я фиксирай на 1/250 (за всеки случай).

Автор: didesignbg   
Дата:   22-12-10 20:16

Автор: ALBIREO
Дата: 22-12-10 20:12

При Никон няма проблем да се синхронизира и на 1/500, за разлика от Канон. [smilie2]

Я покажи снимка, да видим аджеба какъв е проблемът.
Този проблем само при студийните снимки ли се наблюдава?
В RAW ли снимаш и с каква програма разглеждаш снимките?

Мармота дето завива никоните къде е [smilie18]

Дата:   22-12-10 20:18

Канон не могат. 1/300 е максимумът, а над тази скорост синхронът се губи. При Никон го няма този дефект. Пробвано. [smilie24]
Смисъл има, но не ми се откланя темата. Друг е въпросът дали и кога това му трябва на човек.

Автор: asahi   
Дата:   22-12-10 20:19

За да имаш контраст трябва да имаш светло и тъмно. Ти светло имаш, ама тъмно?

Дата:   22-12-10 20:20

Е, то идеята принципно е да не скачаш над синхронната скорост на апарата, да не губиш мощност на вятъра... Мен ми се струва, че го бляска някаква светлина директно за този ефект...

Публикацията е редактирана (22-12-10 20:22)

Дата:   22-12-10 20:22

Да и на мен това ми се струва, затова го попитах за размери на студиото и цвят на стените. Питах и за мощността на севткавиците, че ако ги е избушил на макс... И ако са на 1-2 метра от обекта, с тия софтбоксчета ще вижда точно нисък контраст от липса на "сянка", както спомена asahi. [smile]

Дата:   22-12-10 20:22

има три никона, които могат да синхронизират с коя да е светкавица докъм 1/2000. С какъв радиосинхрон е възможно да стане е съвсем друга тема.
Ако искаш да се качиш над 1/250 с радио синхрон и никон е случайност, а не практика. Всяка от големите марки си има номер за синхронизация над синхронната скорост, но за сметка на мощността. И разбира се само с фирмените светкавици.

Автор: jivkojj   
Дата:   22-12-10 20:26

Ако искаш да се качиш над 1/250 с радио синхрон и никоне случайност, а не практика

С D40 нямах грижи с 1/500.

Публикацията е редактирана (22-12-10 20:27)

Автор: compur   
Дата:   22-12-10 20:27

еми, аз пак да кажа за светломера...

Дата:   22-12-10 20:29

С оригинална hotshoe светкавица няма да коментираме - там и на доста по-високи скорости става. Фатката е с отдалечена, посредством кабел или радиосинхрон. (примерно покетуизърди). Все едно. В случая проблемът на ivokaza не е в синхронната скорост или в скоростта на затвора, а в начина по който си осветява обекта. Другият вариант който допускам е, да разглежда RAW-овете с някакъв странен конвертор, който да не му ги визуализира както трябва, но е слабо вероятно.

Дата:   22-12-10 20:30

Много неща, не мога да смогна да отговоря :)

Наистина от метър -два светкат светкавиците, макар, че имам поне още 4-5 метра назад място да ги сложа. В началото винаги ги пусках на 1/2 мощност, 1/125 или 1/160 скорост при 7.1 бленда на фотоапарата, но тъмнички излизаха.

Ще кача по-късно снимка някъде из нета, за да се види какво се получава.

Относно синхрона - от 10 кадъра, поне 2-3 нищо не става от тях, щото излизат извън синхрон и снимам тъмница.

Нямам светломер - любител съм, а цените им не бяха малки.

И нещо за фона - не е истински фон, а една бяла плоскост, обаче леко гланцова и сигурно и това рефлектира вместо да поглъща светлината.

Дата:   22-12-10 20:31

С фотошоп ги отварям директно от RAW формата.

Дата:   22-12-10 20:32

гланцовия фон ти вкарва насрещна светлина. Защо е нужно да се гадае, а не качиш една снимка?

Дата:   22-12-10 20:33

Тъмните снимки може да стават ако снимаш преди светкавиците да се заредят. Дай им поне 2-3 секунди (не ги знам какви са твоите, но виж им спецификациите - колко време е необходимо да се заредят при определена мощност. При минимална мощност се зареждат най-бързо, а най-бавно при максимална.

Според мен леко преекспонираш кадрите си и от там идва проблемът, но ще коментирам отново когато покажеш проблемен кадър. [smilie24]

Дата:   22-12-10 20:36

btw, oнзи тридневен уъркшоп на Зак ще ти свърши страхотна работа [beer] Но сега ми се губят линковете дето съм го дърпал на времето...

Автор: marrio31   
Дата:   22-12-10 20:36

странно ми е как снимаш на 1/400..явно си със някакъв скъп синхронизатор..но както и да е,от това което си написал моя съвет е да свалиш ув филтъра ако имаш де и второ ,пробвай да отдалечиш обекта от фона,явно ти връща светлина

Автор: MarinY   
Дата:   22-12-10 20:37

Теоретично - "млечен кадър можеш да имаш в два случая.
- Прекрасно организирано осветление за висок ключ, което с две светкавици в голямо студио е трудничко, а и пак ще си има "тъмни места".
- една от блескавиците ти е директно насочена към обектива, и си без сенник, което е вероятната причина.

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »