Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за покупка от ebay
Автор: ANONIMNIQ   
Дата:   19-12-10 16:24

Здравейте,
до момента единственото което съм купувал от ebay е камерата ми. Много съм доволен от покупката. Поръчах я от Англия и всичко мина чудесно (ползвах услугите на еконт).
Сега обаче се колебая за закупуването на нещо, което се предлага от Индия. Искам да попитам тук - заплаща ли се нещо допълнително при пристигането на пратката в България? Ще има ли някакви проблеми с митниците? Пратката по пощата ли идва? И не на последно място - сигурно ли е да с пазарува от индийци?
Ще съм благодарен ако получа някакви отговори от запознатите по темата! [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за покупка от ebay
Автор: sauron69   
Дата:   19-12-10 16:35

Щом покупката ти е от страна извън ЕС, отговора на всичките ти въпроси за съжаление е ДА- ще мине през митници и ще има и допълнително заплащане .
А що се отнася до индийците- ако продавачът е с висок рейтинг, не би трябвало да има проблеми със сигурноста [shtrak]

Дата:   19-12-10 16:42

Благодаря за бързия отговор!
А как мога да разбера каква такса ще ми сложат от митницата. И как точно става плащането и? В смисъл - аз ще съм платил дължимата сума + сумата за доставка на търговеца. И при получаване на пратката ли трябва да платя тази такса? И къде се случва това - в пощата ли?
Извинявам се, ако въпросите ми са малко глупави, но до сега не съм поръчвал така и ми е малко объркано.

Автор: джъмбо   
Дата:   19-12-10 16:49

ще има обмиятване ако е над 150$ след това върху цялата сума с транспорта и митото и ДДС (тоест + 20%)

колко е митото... зависи какво си купил.. от 3 до май 7 %

ще трябва да платиш за митническа декларация и да си извадиш ЕОРИ номер

Автор: ecobo   
Дата:   19-12-10 16:55

Джъмбо, не лъжи бре!
От 1 януари 2010 всичко над 15€ се облага с мито и се начислява ДДС.
Основния проблем обаче не е в ДДС-то и митото, а в това, че процедурата е супер-тромава, губи се минимум половин ден...

Дата:   19-12-10 17:00

Значи май няма много смисъл да поръчвам от там [smilie8]
Цената е $115 ... доставката $42 ... и като ми начислят всички тия мита и ддс ... + такси за изкарването на тия документи ... не знам колко ще съм на далавера. От България цената на същия продукт е 340лв. Май няма смисъл от пазаруването извън EU ... освен ако не е нещо, което не може да се намери иначе.

Дата:   19-12-10 17:13

мито над 150$
ддс над 30$

оня ден бях в столична

Дата:   19-12-10 17:26

И за митото коя цена гледат? Цената на продукта, или общата сума с доставката?

Автор: exo99   
Дата:   19-12-10 17:41

Проблемът е в ДДС-то, сумата за мито е доста по-малка.
Гортия пример - 115 долара нещото и 42 долара доставката - общо 157 долара, ДДС е равно на 31.40 долара, а митото е до 5 % от сумата, а някои работи са без мито.
Отделно ще ти отидат около 20 лева за разни такси, декларации и т.н. като може и да стигнеш 30 лева.

Ако си платил стоката с ПейПал, носи копие от разплащането, защото тогава ще ти смятат стоката по тази цена.
Ако не носиш такова копие, възможно е техни оценители да направят по-голяма цената.

Поздрави

Дата:   19-12-10 17:41

на продукта
ддс то е на всичко отгоре... да им го...

Дата:   19-12-10 18:04

Благодаря за отговорите! Така като гледам в моя случай няма май никакъв смисъл да поръчвам, защото по груби сметки всичко ще ми излезе в най-добрия случай около 300 лева ... за 40-50 лева не си струва май всичките занимавки :(
И все пак да питам - като присигне стоката те ли ми се обаждат да я взема или аз трябва постоянно да си я търся? Тези документи кога трябва да се изкарат - преди или след пристигането на стоката? И къде става самото получаване?

Автор: bozo   
Дата:   19-12-10 23:40

Получаваш покана за освобождаване на пратка. Аз мито/ДДС още не съм плащал (да чукна на дърво), а съм поръчвал пакети за доста над 150$...

Автор: thumper   
Дата:   20-12-10 12:20

Митницата праща бележка по пощата. Отиваш в пощата (защото не знаеш за какво ти е бележката) и те те пращат в митницата. Мито може и да не плащат, трябва да провериш. Най лошото е, че ако отидеш в митницата, дори лично, и попиташ на някое гише "колко мито и ддс трябва да платя за покупка на апарат на стойност 200$, купен от Индия", пак няма да разбереш [smilie9]

Автор: lansky   
Дата:   20-12-10 12:31

като получиш известието от митницата има телефонен номер - обаждаш се и искаш да ти го изпратят на посочен от теб адрес. Казват ти колко дължиш и ти го доставят на място, плащаш си и си готов. Преди ходих до митницата, но миналата седмица ми предложиха да доставят на място... 5,20лв ми струваше за пратка от щатите на обща стойност около 38 лева. естествено имаше и пазарлъци, защото искаха да ми слагат ДДС, но след сканиране на самата поръчка и пращане по факса се видя че са две бройки и се размина с ДДСто)))

Автор: svi25   
Дата:   20-12-10 12:40

С митницата (в София на Веслец) всичко е според зависи и ако мине - кой служител ще ти прегледа пратката, в какво настроение е, продавачът сложил ли е отделна фактура, цената изглежда ли правдоподобна на въпросния митнически служител и т.н. и т.н.
За съжаление транспортните разходи би трябвало да влизат в сметките поне за ДДС-то - пише го по разни закони.
Стойността, върху която ще платиш всичките неща също може да бъде определена изцяло от митническите служители, независимо, че може да имаш фактура за $5.
Общо взето ако си под $150 долара и има само ДДС за плащане става сравнително бързо.
Доколкото знам на Веслец се обработват само пратките пристигащи през Български пощи.

Автор: pib   
Дата:   20-12-10 12:55

А ако помоли продавача да напише друга цена или да го прати като гифт ?

Автор: cade   
Дата:   20-12-10 13:05

преди месец, за пратка на стойност $20, ме мотаха 3! дни в митницата на летището и платих към 4 такси обсхто над 40лв [ezik] [ezik] [ezik] [smilie23] никога повече [smilie9]

Автор: pif   
Дата:   20-12-10 13:26

Номера с ниската декларирана стойност минава само ако си с федекс или друг експресен авио куриер. Ако минаваш през пощите - в повечето случаи го отварят да проверят за фактура вътре. Има и доста тъпи заяждания от рода на как тая радиолампа струва $220 а не $2200... от много интелЕгентна митничарка.
Винаги и там има начин да скатаеш но обикалянето по кабинетите за ЕОРИ и квото се сетиш номера и декларации не ти мърда. Рекорда ми е 1 час и 45 минути като най бързо взимане от там.
Ако го пращат китайци - те са тарикати. Товарят го в обща пратка до Германия и от германия ти го преразпределят до където трябва. Идва ти от Франкфурт по Ю Пи Ес. Няма мита, няма разправии... Просто става по бавно.

Автор: svi25   
Дата:   20-12-10 13:27

"А ако помоли продавача да напише друга цена или да го прати като гифт?"

Може да мине, може и да не мине

Дата:   20-12-10 13:29

вече ти искат разпечатка за пейпал плащането
а ако се усъмнят да отвориш акаунта пред тях

Автор: дедко   
Дата:   20-12-10 13:39

Ако продавача излезе "прекръстен" :-)) може и да минеш метър. Аз съм купувал очила за 450$ от щатите. Продавача беше упоменал, че е подарък и че цената му е 20$ и ми ги донесоха на крака без да плащам никакви допълнителни такси. Май за съжаление всичко е въпрос на късмет :-)

Дата:   20-12-10 23:41

А тия истории с митата и ддс важат ли и за другите държави от ЕС? Ако накарам продавача да го прати до Англия до офиса на Еконт и те да ми го доставят дали няма да ми излезе по-евтино?

Автор: neuromancer   
Дата:   21-12-10 00:01

тогава ще платиш английското ДДС

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »