Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 ъпгрейд- на тялото, или на обектива по напред ??
Автор: lz1cbk   
Дата:   18-12-10 14:53

Здравейте !

от няколко години ползвам ДСЛР- Канон ЕОС10Д, за любителски цели, със следните обективи :
1) канон 28-135 УСМ ИС
2) канон 75-300 УСМ

имам забележки относно рязкостта на снимките при първият обектив . за вторият- там нещата са ясни- като за обектив без ИС се държи добре, а статива също ми помага много .
Въпроса ,който ме вълнува в момента е - с по светлосилен обектив да очаквам ли постигане на много по-голяма рязкост , поради възможността за по-висока скорост, или по скоро да се ориентирам към ъпгрейд на тялото ?
Рано или късно ще трябва и самото тяло да се ъпгрейдва- поне за известно време ми се ще да реша въпроса като започна първо с ъпгрейда на обектива, така или иначе ще се ползва и с по ново тяло след това.
За моменат нямам възможност за ъпгрейд и на двете.
В тази връзка-моля дайте съвет/препоръки за по широк и по светлосилен обектив , тъй като не съм имал възможност да тествам други освен гореизброените обективи, както и някои от китовите на Канон(10д,20д,30д)-и с тях не постигам по голяма рязкост.
Споделете мнение от вашата практика- възможно ли е тялото да " маже" , четох и подобни изказвания относно десятката , заради това че е по стара ??
Не знам доколко това е вярно ?
На мен лично ми върши одобра работа тази машинка .

Благодаря на всички !

С уважение,

Боби Костадинов

Отговори на това съобщение
 Re: ъпгрейд- на тялото, или на обектива по напред ??
Автор: apollo   
Дата:   18-12-10 15:02

10Д е страхотна машинка... не търси вината в него [smilie24]

Дата:   18-12-10 16:18

за момента се колебая между следните обективи :

варио- 17-40мм/4 л
17-70мм/2,8-4,5 ( струва ми се тъмен)

или твърди - 50мм/1,4
50мм/1,8
28мм/1,8
28мм/2,8
35мм/2,0

предпочитанията са ми към варио, а и заради кроп-а 50 мм ще стане 80 мм, което не би ми вършило работа.
17-70 ме притеснява че е тъмен, 17-40 ми идва скъпичък, а и също не ми изглежда да е много по светъл .
Евентуално 28/2,8 или 35/2,0 ми се струват удачни , но не знам колко са рязки във фокуса ?

Автор: boyanb   
Дата:   18-12-10 16:20

за да разбереш, взимаш тялото и отиваш в най близкия фотомагазин [shtrak]

Автор: harvester_vn   
Дата:   18-12-10 16:22

Я кажи как 17-70 ти се струва тъмен, а 17-40 не...

Автор: apollo   
Дата:   18-12-10 16:48

Сигма 17-70 е доста приличен компромис цена-качество [smilie24]

Май не си много наясно точно какъв обектив искаш?!

Автор: valen_tin   
Дата:   18-12-10 16:56

а защо не си купиш светкавица ? [smilie3]

Дата:   18-12-10 17:08

valen_tin - ползвах светкавица в затворени помещения,преди да я откраднат, скоро пак ще взема, спор тук няма. Въпроса е за избора на обектив -да е малко по светличък.

harvester_vn - ами на мен и 17-40 ми се струва тъмен, но това е според мен,може да се заблуждавам. затова търся мненията на хора с повече опит в областта.

boyanb - това е добра идея, но не знам дали от магазина някой ще се навие за такива проби, пък трябва и лаптопа да взема, само с камерата няма да мога да преценя .

Автор: boyanb   
Дата:   18-12-10 17:29

не знам дали от магазина някой ще се навие за такива проби,

ще ще !

пък трябва и лаптопа да взема,

в магазина има машини на които да видиш резултатите [beer]

Автор: asahi   
Дата:   18-12-10 17:31

Светлия обектив няма да ти направи светли снимките. Липсата на светлина се компенсира със светлина.

Автор: shtukov   
Дата:   18-12-10 18:10

17-70 пробвал ли си я. В къщи има 3 дслр-а Канон, и две такива сигми. Дори на 18мпх се справя отлично, не виждам какво ще я затрудни на 6.

Автор: BirdOfPray   
Дата:   18-12-10 18:18

17-70 няма да стане на 10Д

Дата:   18-12-10 18:21

Да..имаше нещо в десятката..

Автор: BirdOfPray   
Дата:   18-12-10 19:42

Може да се ползват само EF но не и EF-S обективи :)

Автор: fit_ness   
Дата:   18-12-10 20:56

Канон EF 75-300 USM e най-отвратителния обектив който съм виждал(или моята бройка е такава). Маже, рязкост-отвратителна и т.н дори на снимки от статив и с дистанционен спусък. Но ако се върнем на темата - тялото е консуматив. Значи трябва да смениш тялото, но в твоя случай и двете неща[beer]

Автор: lz1we   
Дата:   18-12-10 22:07

Боби,на мен лично ми се струва , че тялото не маже...маже обектива...

Автор: harvester_vn   
Дата:   18-12-10 23:15

Какво значи "струва ми се тъмен"? Цифрите по обективите обикновенно значат нещо. Не ги пишат както им дойде, нито пък според числата паднали се в тото2.

Автор: sad3   
Дата:   19-12-10 01:00

Верно,в БГ дават да пробваш оптика?[smilie10]

Автор: PolarBear   
Дата:   19-12-10 14:05

Ако нямаш някаква по-конкретна и специфична причина за ъпгрейд, винаги по-правилно е да се започва с обективите.

Дългото ти канонско варио общо взето е не особено качествено. Но 28-135, макар и подценяван от доста хора, не е за пренебрегване и доколкото има някои проблеми, те не са свързани с резкостта на изображението. Обективът оптически е напълно приличен, а за класа си - много добър.

Фактът, че точно от него се оплакваш, навежда на някои мисли...Ако приемем, че обективът е в ред, то най-вероятно не е използван правилно. За да се съди за доколко е рязко изображението, трябва да се снима от статив, правилно и устойчиво поставен. И в този случай стабилизацията на обектива се изключва.

Допускам като причина за грешка и това, че се разчита прекалено много на стабилизацията. Но това е стабилизация от най-старо поколение и от нея може да се изцеди максимум стоп и половина.

Ползвал съм този обектив и резултатите бяха много добри. От всичко, което имаш, той е последен за ъпгрейд.

Разумната последователност за подмяна е:

1. Дългото варио;
2. Тялото;
3. Средното варио.

Няколко думи за тялото: много хубаво, но и доста остаряло. Недостатъците, които реално влияят са:

1. Не поема ЕФ-С обективи, т. е. трябва да купуваш ЕФ обективи само, или с други думи да плащаш са скъпи стъкла, от които ползваш само централната част;
2. Бавен процесор.

Тялото не може да "маже", както казаха и по-горе.

Дата:   19-12-10 20:50

Здравейте !

съгласен съм с всички .
Тази седмица при това положение ще пробвам 17-70 на Сигма .цената ме устройва, а и е по светлосилен от 28-135. Аз наистина не знаех как стои въпроса с теста на оптиките в Бг.
как ви се струва фокуса на последните четири снимки, които съм качил в профила си- моля за коментар.
Правени са с 28-135 със стабилизация .
На мен лично фокуса не ми харесва ...

Дата:   19-12-10 21:26

Сигмата е хубава, но наистина няма да стане на десятката. Бях забравил за специфичността на този модел, на който не могат да се слагат обективи за кроп тела.В следващите модели този проблем липсва.

Автор: PolarBear   
Дата:   19-12-10 21:34

Да ти напомня, че Сигма 17 - 70 не става на Канон 10Д.

По правило не се правят категорични заключения от снимки по 7-800 пиксела по дългата страна, но от твоите се виждат веднага интересни неща. Две от снимките ти са правени при скорост, категорично по-ниска от нужната за рязка снимка. Второ: използваното ИСО е малко височко за сензор от по-старо поколение и не показва най-доброто, на което е способен апаратът.

И най-важно: и четирите снимки е могло да бъдат направени от статив. Само при снимки от твърда опора може да се вадят заключения за рязкостта на обектива.

За фокуса, струва ми се че не винаги е на най-правилното място, но това в никакъв случай не е от обектива, а или се дължи на несъвършенство на системата за автофокус на тялото, или, много по-вероятно, на неправилна техника на фокусиране.

Автор: clipse   
Дата:   19-12-10 21:46

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: botzi   
Дата:   19-12-10 22:06

твърдите стъкла са за предпочитане по светлосилни и по резки (разбира се зависи какво снимаш) , ама имат и недостатъци - твърди са, но пък имаш крачкозум :)

Автор: shsphoto   
Дата:   19-12-10 22:41

Колега щом се оплакваш от 28-135 IS USM значи или си повредил нещо обектива или апарата толкова си може - това го казвам защото съм с такъв на 7Д и като го ползваш където трябва дава доста добри снимки и стабилизацията си е доста добра до 3 стопа както го дават, правил съм снимки до 2 секунди и не много размазани,я някой да покаже снимка от ръка с обектив без стабилизация на 7Д да видим какво ще се получи?
Така, че по добре си вземи ново тяло и ще може да си ползваш и евтините ЕФ-С обективи.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »