Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за Nex 5 и макро снимки
Автор: jbaireva   
Дата:   11-12-10 08:07

Предварително се извинявам за глупавия въпрос, но съм любител фотограф и имам проблем със снимането на макро.

Използвам Сони Некс 5 с обектив 18-55 и обикновено снимам храни. Забелязах, че когато снимам от много близко разстояние обекта се размазва (а ми фокусира най-далечната част).

Пробвах с макро функцията/без нея, пробвах да си играя със зума и фокуса, но ефект няма - приближа ли и се размазва.

Някой има ли идея защо се получава така и как мога да го реша този проблем?

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за Nex 5 и макро снимки
Автор: harvester_vn   
Дата:   11-12-10 08:14

А минималното предметно разстояние на обектива какво е?

Автор: джъмбо   
Дата:   11-12-10 08:18

както вече са ти писали, виж до колко близо може да снима камерата

това че е тип сапунерка не значи, че има възможностите на сапунерките за свирепо макро...

голямата матрица си иска макро обектив

Автор: serjy   
Дата:   11-12-10 08:21

вземи си стативче и затваряй яко блендата, на 16 примерно, и така [shtrak]

Дата:   11-12-10 08:23

колкото е по-малка матрицата толкова повече трябва да се внимава с "якото" затваряне....

практически опит

Дата:   11-12-10 09:35

Сега видях, минималното предметно разстояние е 25 см. , което хич не е приятно. А това за блендата въобще не ми е ясно - може ли на по-прост език?

Автор: ilcoin   
Дата:   11-12-10 09:36

На този апарат му трябва макро-обектив някакъв или друго "приспособление", с което да фокусира наистина близко.

Ще трябва или да смените обектива, или да смените апарата, или да се образовате малко по-сериозно по въпроса с макрото и обективите.

http://www.macropic.net/ е добро начало, ако искате да се образовате повече. Въртите надолу, под гущера е списъка със статиите.

EDIT: Проксарна леща е добро решение като за начало, с компромис в качеството разбира се. Вие ще прецените дали е приемлив за вас.

Публикацията е редактирана (11-12-10 09:37)

Автор: ilcoin   
Дата:   11-12-10 09:46

Макро-лещи във Фотопавилион: цък цък

http://www.macropic.net/PROXAR.html

Автор: hotsnail   
Дата:   11-12-10 10:01

Решенията са доста

1. Макро лещи дето се слагат пред обектива - става ама качеството няма да е блестящо

2. Мкаро пръстени - слагат се между апаратаи обектива - май още няма такива за некс които да ти позволят АФ-а да работи

3. Обърнат обектив - ами ако имаш още някой обектив дори да е доста стар може да го закрепиш срещу твоя 18-55 и да поучиш система с доста добро увеличение. Виж това обяснение например http://stephenelliot.com/2007/05/15/reverse-lens-macro-photography-tutorial/ . Мисля в Павилиона мога да ти продадат пръстени дето са 55мм от едната страна (като 18-55) и имат друга резба от другата страна за 2-ия обектив

3. Макро обектив - За НЕКС има няколко опции тука. Все още Сони не са пуснали Макро обективиспециално за НЕКС. Имат обаче макро обективи за Алфа които вършат работа със адаптер. Подредени по цена това са 30/2.8 (500лева), 50/2.8 (към 1000), 100/2.8 (1500). Има и от други марки Сигма и Тамрон, бих препоръчал Тамрон 90мм/2.8 за 800 лева. Адаптера беше някъде към 300 лева в ЦУМ. Алфа обективите ще трябва да ги фокусираш на ръка, но блендата си работи автоматично, което за макро би трябвало да е ок.

4. Стар обектив - ами изцяло механичен обектив с резба m42, м39 става с адаптер на НЕКС и бледната и фокуса се връткат на ръка. Тука дори обектива да не е макро можеш да си намериш сравнително лесно макро пръстени за съответния тип обектив дето ще го дръпнат напред и да ти даде нужното предметно разстояние.

ПитърПАН от Сони феновете тук си е играл с повечето от тия варианти. Аз се спрях на номер 3 - най-скъп, но и най-прост.

На НЕКС-5 за сега няма много

Дата:   11-12-10 10:05

Мерси за линковете. Макро леща не изглежда лошо решение. Имате ли представа как се захващат за обектива - в смисъл дали е нужна някаква допълнителна приставка?

Дата:   11-12-10 10:16

ами завива се на обектива отпред. трябват ти 55мм лещи за некс със 18-55.

18-200 е друг размер

Автор: s_dyakov   
Дата:   11-12-10 10:20

специализирано макро може би е най добре.
на този съм му хвърлил око .. като събера пари

Voigtlander APO Lanthar 90mm f/3.5 - нов за 369 пари

ПС.. Зачетох се и май този не е макро .. Minimum Focus: 1.0m

Публикацията е редактирана (11-12-10 10:28)

Дата:   11-12-10 10:26

не мисля че този войтландер е макро [smilie8]

Автор: PeterPAN   
Дата:   11-12-10 15:02

jbaireva написа:

> Мерси за линковете. Макро леща не изглежда лошо решение. Имате
> ли представа как се захващат за обектива - в смисъл дали е
> нужна някаква допълнителна приставка?

Ако искаш мога ти продам едни макро лещи да си поиграеш с тях 55мм са +1 +2 +4 диоптъра и може се навиват една върху друга. Това е най лесния вариант ако нямаш конвертор некс - сони А моунт...

в ибей и китайвките има некс -> м42 това е също евтино решение и си зимаш комплект макро пръстени и някой м42 обектив.

от направи си сам вариантите най подходящ според мен е обърнатия обектив, поради по голямото разстояние на предната леща до обекта на снимане.

при макро обективите и мащаб 1:1 е под 10см

другия разумен вариант е конвертор некс към алфа и Сигма 70-300 АПО ДГ Макро там имаш мащаб 1:2 от 90 см [smilie18]

в профила ми има няколко макрота с макро пръстени и м42 обектив 135/3.5

има и със сал 18-250 и макропръстени също.

Ако трябва си зема макро обектив бих заложил на такъв по голям от 100мм и мащаб 1:1 с ТК може да стане и 2:1 от същото предметно разстояние, могат и да се добавят макропръстени ....

също вариант ти е пред обектива да да сложиш обърнат обектив 28/2.8 например, ако не се върти челната леща може и с обръщащ пръстен да го закрепиш за обектива, може да го придържаш и с ръка но сложи УФ филтър за предпазване на обектива на некса

И не на последно място при макрото е важно не само увеличението, а тънкоста и майсторството е в осветлението [smilie5]

Дата:   11-12-10 15:06

А100, 1.5х ТК +6 Леща

САЛ 18-200, макро пръстени

м42 135/3.5 Макропръстени

https://photo-forum.net/static/site_pics/165/t_1251523444_1232308884_erkj7079_DSC05610_.jpg

https://photo-forum.net/static/site_pics/101/e_1202291789_pic_9994572_0289860.jpg

https://photo-forum.net/static/site_pics/161/7_1206627859.jpg

Дата:   11-12-10 15:07

Има и на Рейнокс една макро леща ДЦ-250 и нея доста я хвалят може да се закача на почти всички обективи отпред

Дата:   11-12-10 15:47

Проблемът е, че ми трябва за снимки на ястия в ресторант (имам блог за ревюта на ресторанти). Така като гледам май най-елегантното решение е макро обектив, защото ако почна на масата да разглабям фотоапарата и да закачам разни лещи има да ме гледат странно, а и си е занимавка.

До сега снимах с един Nikon (сапунерка по тукашния жаргон :) и нямах проблеми със зума и фокуса и си мислих, че със Сонито ще е още по-добре, да ама не. И наистина снимките с Некса се получават страхотни, само да не приближавам и да не снимам детайли.

Автор: cicomanco   
Дата:   11-12-10 16:10

И какво като те гледат?
И аз гледам странно готвача с фламбето!
Ако си решил да вършиш работа някому си вземи свеста техника.

Дата:   11-12-10 16:14

за ястия трябва да стне и с некса без проблеми от 25мм беше май мин. разстояние за фокусиране, по скоро за осветлението трябва да мислиш според мен. (то зависи все пак от колко близо искаш да снимаш де) значи може би имаха един макро 30/1.8 няй евтинко. но ти трябва и преходник некс-алфа

Автор: mugen   
Дата:   11-12-10 16:19

http://img707.imageshack.us/img707/3748/attachmentpx.jpg

Sony 30mm Macro on the Sony NEX-5

Дата:   11-12-10 16:26

абе зумни го малко и би трябвало да става.

Какви са тия ястия дето снимаш? Колко са големи?

Ето ти с некс-а и 18-55 малко снимки на по дребни неща

Тази е подрязана

http://lh3.ggpht.com/_nZBbt9tts08/TDosKY0TDhI/AAAAAAAAKvM/jcgRRCavhrc/s1600/DSC00134.JPG

Това си е цялата снимка

http://lh6.ggpht.com/_nZBbt9tts08/TEiYjyYmXiI/AAAAAAAAK2U/7ry4MhiRdHI/s800/DSC00320.JPG

http://lh4.ggpht.com/_nZBbt9tts08/TDi0lkq5JmI/AAAAAAAAKp8/xK8HL4Khq2I/s800/DSC00064.JPG

Значи за най-голямо увеличение го врътни на 55мм обектива. Трябва ти статив и би било добра идея да помислиш за осветление за да затвориш на бленда 16 - за това трябва да си на режим А и с колелцето настройваш блендата. С по отворена бленда 5.6 или 8 ще се замазва фона.

Важно е и да си смениш режима на фокуса да си избираш точка а не автоматино - на автоматичен режим апарата си харесва какво да снима и не винаги ще познава.

Сапунерките имат предимство при снимането на макро набръжки без подготовка. Причината е че заради малки сензор, обективите са с малко фокусно разстояние 3 до 15мм и съответно дълбочината на полето дето е на фокус е голяма. При НЕКС и ДСЛР-ите обективите са от 15-20мм нагоре, макротата обикновено са над 30мм

Публикацията е редактирана (11-12-10 16:27)

Автор: nrk   
Дата:   11-12-10 16:28

Щом са за блог, трябват ли ти наистина 14 мегапиксела?
Няма ли да стане по-лесно, ако вместо да купуваш макрообектив, снимаш малко по-отдалеч с 18-55 и после си режеш каквото ти трябва за интернет. В този случай едно малко стативче за по-ниско ISO ще е достатъчно...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »