Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Баджаков срещу “ЕТЕРЕ” - Епизод 2
Автор: ksuhorukov   
Дата:   17-11-10 20:52

Днес в 14 часа беше второто съдебно заседание по делото Павел Баджаков срещу Етере.

За тези, които не си спомнят за какво ставаше дума - ТУК.

В общи линии и това заседание протече в духа на предишното, а именно ответната страна по всевъзможен начин се опитваше да измества предмета на спора във най-различни, почти безумни посоки. Отново на съмнения бяха подложени факти, които бяха абсолютно ирелевантни и съдията не допусна голям брой въпроси към свидетелите на ищеца като неотносими към предмета на спора.

Оспорваше се собствеността на фотоапарата, с който Баджаков е заснел фотосесиите. Ответната страна дори попита свидетелите възможно ли е с фотоапарат закупен през 2004 година да бъдат направени достатъчно качествени снимки, сравними с постиженията на съвременните модели. Обсъждаха се броя на печатите върху гаранционната карта, както и за колко време Павел Баджаков е наемал студийно осветление...

За ответника се явиха 3-ма свидетели, които по почти идентичен начин се опитаха да умаловажат ролята на фотографа до степен да го изкарат човек, който просто осъществява натискането на спусъка на фотоапарата и с това се изчерпват неговите заслуги. Според мен, въпреки че свидетелите бяха доведени в полза на ЕТЕРЕ, те свършиха повече в полза на Баджаков. Неколкократно в отговорите си, съвсем неволно споменаваха, че всъщност са наели фотографа, защото е професионалист - нещо, което адвокатът им отрича и за което за пореден път не му допуснаха събиране на доказателства. Съдебният състав задаваше много логични въпроси. "Защо сте го наели за втори път, ако твърдите, че не сте доволни от свършената работа". Сами разбирате, че свидетелите просто се усмихваха и бяха принудени да си кажат истината. И нещо друго, важно за всички, които снимат комерсиално! Ако направите фотосесия, съдържаща 125 снимки, да знаете, че има клиенти, които правят огромен компромис, когато на ПОСЛЕДНИЯ кадър преносимото ви осветление сдаде сили. Това истински развесели председателя на съда. Водещата дизайнерка на компанията заяви, че никога в своята работа, компанията ЕТЕРЕ не е имала практика да споменава в своите рекламни материали имената на фотографите си. Т.е призна, че деянието им не е сефте.

От страна на ищеца се явиха двама свидетели, които защитиха блестящо неимуществените вреди, причинени на Баджаков. Струва ми се, е особено силна роля ще изиграят думите на Алекс, който почти успя да трогне съда с емоционалното описание на психологическото състояние на Баджаков след като разбира, че е ощетен.

Следващото заседание, което беше насрочено за 19 януари 2011 година ще продължи с изслушването на още 3 вещи лица.

За пореден път ответната страна доказа своето безсилие с твърденията си. Дори още когато влизах в залата ме попитаха, дали не съм фотограф, дошъл да ги снима, след което да искам авторски права за снимките [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: Баджаков срещу “ЕТЕРЕ” - Епизод 2
Автор: ecobo   
Дата:   17-11-10 21:05

Качествата на фотографа, както и на фотографските произведения нямат нищо общо с нарушаването на авторските права, НИЩО! Явно адвокатите им на тия не са много умни [smilie18]

Павка, само напред [smilie24]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   17-11-10 21:05

Успех на колегата, защото както се вижда Етере си смучат от пръстите глупави доводи.
Интересно ми е , кои ще са вещите лица.

Автор: atrifonov   
Дата:   17-11-10 21:22

Павка[smilie24]

Автор: navy   
Дата:   17-11-10 21:28

Първо стреляй, после питай [smilie7]

Автор: El_Fuego   
Дата:   17-11-10 21:35

[чака кога и в тази тема ще се из@кат pif и thomas]

Автор: chukov   
Дата:   17-11-10 21:48

Екобо, те се стремят да умаловажат способностите и качеството на фотографията с цел да платят минимално обезщетение, а не за да се изкарват невинни

Според мен знаят многодобре, че ще загубят и използват всички способи за да умаловажат иска за 100000.

Павката иска 100 000 щото толкоз е тавана и знае, че няма да му ги дадат, но така се иска за да се получи повече

Сега борбата според мен е колко ще му се плати.

Дата:   17-11-10 21:58

така е

Автор: sas   
Дата:   17-11-10 22:38

И все пак какво мисли съда ще разберем когато приключи делото.

Аз също имам дело, за което бях убеден, че няма довод срещу това, че са ми сканирали и отпечатали произведението, но съдийката до реши в моя вреда, защото не ми бил нотариално заверен договора, с който притежавам правата над илюстрацията. Втора инстанция почваме на 19.01.2010

Дата:   17-11-10 22:50

Още една тъпотия. Договора няма нужда да бъде нотариално заверен.

Автор: ksuhorukov   
Дата:   17-11-10 22:52

Така е. Ще мине още не малко време ми се струва. Минимум поне още 2 заседания...

Иначе, Сас, предполагам, че възивната инстанция ще ти уважи иска. Правата над произведениета по ЗАПСП произтичат еx lege, а не въз основа на други обстоятелства. Съвсем отделен е въпроса, че изрично е упоменато кои видове договори трябва да бъдат в нотариална форма, за да произвеждат правно действие...

Автор: asahi   
Дата:   17-11-10 23:13

Мишоци. Етере и на Сашо имитаторите.

Автор: klez   
Дата:   17-11-10 23:25

Цитат:
----------------------------

Водещата дизайнерка на компанията заяви, че никога в своята работа, компанията ЕТЕРЕ не е имала практика да споменава в своите рекламни материали имената на фотографите си. Т.е призна, че деянието им не е сефте.
---------------------------------

Нима по закон си длъжен да упоменеш автора на снимките при условие че те са снимани срещу заплащане по твоя поръчка ??????????

Дата:   17-11-10 23:30

klez написа:

> Цитат:
> ----------------------------
>
> Водещата дизайнерка на компанията заяви, че никога в своята
> работа, компанията ЕТЕРЕ не е имала практика да споменава в
> своите рекламни материали имената на фотографите си. Т.е
> призна, че деянието им не е сефте.
> ---------------------------------
>
> Нима по закон си длъжен да упоменеш автора на снимките при
> условие че те са снимани срещу заплащане по твоя поръчка
> ??????????

Не знам дали си длъжен тук, но във Франция например си длъжен. И смятам, че след като искаме да бъдем модерна държава, трябва да работим за това да се приеме и тук. От това печелят всички, с изключение на тарикатите, дето крадат и хитруват.

Автор: asahi   
Дата:   17-11-10 23:32

Клез, длъжен си да спазваш договора. А тази мома, по специално, е длъжна по-малко да приказва, защото вреди на работодателя си.

Автор: didesignbg   
Дата:   18-11-10 08:32

Пише се омаловажавам.
Това с упоменаването на името на фотографа в рекламата може и да стане, но в някоя паралелна реалност. Конфронтацията фотограф - производител на реклама, ще е пагубна. И за двете страни.
Дано господин Баджаков да получи прилична компенсация, че ще спечели делото не се съмнявам.[smilie24]

Автор: klez   
Дата:   18-11-10 09:26

мене това ми се струва абсолютно налудничево да извикам аз някой да ми снима примерно колите дето произвеждам, да му наглася всичко, да му платя добри пари за това и накрая да съм длъжен да му напиша името примерно в рекламата си във вестника или на билборда ?! (О_о)

От гледна точка ако си фотограф е супер яко да... Безплатна реклама на гърба на клиентите... ходиш щракаш за пари и после ти пишат името по билбордове рекламни брошурки, календари и вестници... Реклама фор фрий, идеално. Ама от гледна точка производител примерно?

Публикацията е редактирана (18-11-10 09:39)

Автор: dau   
Дата:   18-11-10 09:47

Абе на билбордове не съм видял, мисля е по обясними причини, ама по уеб сайтове почти навсякъде има и не говоря за български конкретно...

Автор: seal   
Дата:   18-11-10 10:17

Изписването на името на фотографа под всяка снимка е смешно наистина и няма никаква причина да се прави, но това не оправдава етере и не това е темата на конфликта между двете страни

Автор: pif   
Дата:   18-11-10 10:25

С риск да ме баннат отново ще кажа, че причината за това дело е алчността и наглостта на някои самозабравили се "фотографи". Това, че закона ти дава право да издевателстваш над някой клиент не значи, че е морално или правилно.

По темата за билбордовете и рекламните списания - на никой билборд във Франция не съм видял името на фотографа, нито на рекламните материали. Нито във френските сайтове за продажба на дрехи. Дори съм търсил тази информация и съм писал на уебмастера на сайта и са ми я отказвали. Специално Френч Кънекшън ми заявиха, че информацията е поверителна и не могат да разгласяват името на фотографа и моделите.

Автор: dnachev   
Дата:   18-11-10 10:28

Ако е толкова елементарно да се снима, защо не се наема техника и да снима там, който намерят? А се търсят фотографи професионалисти, че даже и портфолио се иска...

Дата:   18-11-10 10:30

Във Франция почти няма печатно издание, на което да не пише кой е фотографа. Дори на най-малките флаери пише:
- кой е произвел изданието
- през коя година
- кой е фотографа/художника
На някои пише даже в какъв тираж са отпечатани, и забележете, основния капитал на фирмата-производител (агенция, студио...)
В списанията почти под всяка снимка има име на фотограф. На някои няма - вероятно това са т.нар. Royalty Free фотографии.

Автор: niro   
Дата:   18-11-10 10:43

Тцтц... а няма ли как да се направи някое "бекстейджче", че да се показва от време на време... Такива дела са изкл. рядкост [smilie3]

Автор: seal   
Дата:   18-11-10 11:15

http://ysl.com
http://www.jeanpaulgaultier.com/
http://www.guylaroche.com
http://www.ungaro.com

Гледам, гледам, ама не виждам името на фотографа на снимките...

Дата:   18-11-10 11:17

seal, явно са платени достатъчно много пари за тия снимки [smilie3]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »