Автор: ksuhorukov
Дата: 17-11-10 20:52
Днес в 14 часа беше второто съдебно заседание по делото Павел Баджаков срещу Етере.
За тези, които не си спомнят за какво ставаше дума - ТУК.
В общи линии и това заседание протече в духа на предишното, а именно ответната страна по всевъзможен начин се опитваше да измества предмета на спора във най-различни, почти безумни посоки. Отново на съмнения бяха подложени факти, които бяха абсолютно ирелевантни и съдията не допусна голям брой въпроси към свидетелите на ищеца като неотносими към предмета на спора.
Оспорваше се собствеността на фотоапарата, с който Баджаков е заснел фотосесиите. Ответната страна дори попита свидетелите възможно ли е с фотоапарат закупен през 2004 година да бъдат направени достатъчно качествени снимки, сравними с постиженията на съвременните модели. Обсъждаха се броя на печатите върху гаранционната карта, както и за колко време Павел Баджаков е наемал студийно осветление...
За ответника се явиха 3-ма свидетели, които по почти идентичен начин се опитаха да умаловажат ролята на фотографа до степен да го изкарат човек, който просто осъществява натискането на спусъка на фотоапарата и с това се изчерпват неговите заслуги. Според мен, въпреки че свидетелите бяха доведени в полза на ЕТЕРЕ, те свършиха повече в полза на Баджаков. Неколкократно в отговорите си, съвсем неволно споменаваха, че всъщност са наели фотографа, защото е професионалист - нещо, което адвокатът им отрича и за което за пореден път не му допуснаха събиране на доказателства. Съдебният състав задаваше много логични въпроси. "Защо сте го наели за втори път, ако твърдите, че не сте доволни от свършената работа". Сами разбирате, че свидетелите просто се усмихваха и бяха принудени да си кажат истината. И нещо друго, важно за всички, които снимат комерсиално! Ако направите фотосесия, съдържаща 125 снимки, да знаете, че има клиенти, които правят огромен компромис, когато на ПОСЛЕДНИЯ кадър преносимото ви осветление сдаде сили. Това истински развесели председателя на съда. Водещата дизайнерка на компанията заяви, че никога в своята работа, компанията ЕТЕРЕ не е имала практика да споменава в своите рекламни материали имената на фотографите си. Т.е призна, че деянието им не е сефте.
От страна на ищеца се явиха двама свидетели, които защитиха блестящо неимуществените вреди, причинени на Баджаков. Струва ми се, е особено силна роля ще изиграят думите на Алекс, който почти успя да трогне съда с емоционалното описание на психологическото състояние на Баджаков след като разбира, че е ощетен.
Следващото заседание, което беше насрочено за 19 януари 2011 година ще продължи с изслушването на още 3 вещи лица.
За пореден път ответната страна доказа своето безсилие с твърденията си. Дори още когато влизах в залата ме попитаха, дали не съм фотограф, дошъл да ги снима, след което да искам авторски права за снимките
|
|