Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Уайлдлайф карта на България
Автор: YasenSlavov   
Дата:   17-11-10 14:40

Здравейте!

Първо, подозирам, че много хора ще ме оплюят, че поствам такава тема, надявам се да има и привърженици.

Попаднах на карти за колаборации на Гоогле и ми дойде идеята - всеки, който има желание да сподели своето любимо място за уайлдлайф фотография да може да да го направи безпрепятствено, като в същото време се гради една карта на природното богатство на България. Известно ми е, че такива карти най-вероятно същесвуват, но възможността за това всеки да може да я едитне мисля, че е много добра. В последствие могат да се добавят геотагнати снимки, информация за срещи с редки видове и т.н. и т.н. Темата е отворена за всякакви мнения, просто искам да видя какво мислите по идеята. Вече прибавих няколко места, ще се радвам нови и нови да изникват тези дни:

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=
100061964797353385480.0004953e8e9d16ff33ac5

[beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Уайлдлайф карта на България
Дата:   17-11-10 14:42

АКТИВЕН ЛИНК КЪМ КАРТАТА

Публикацията е редактирана (17-11-10 14:42)

Автор: chukov   
Дата:   17-11-10 14:51

Аз съм против по принцип

Автор: El_Fuego   
Дата:   17-11-10 14:51

Викаш да улесним бракониерите на грабливи птици и редки влечуги?!?...

Дата:   17-11-10 14:53

Именно в тази насока смятах, че ще има плюнки:) И аз имам резерви в тази насока, но при положение, че инфото е свободно достъпно в нета, защо да го няма на едно, удобно място? Та, те то ва ми беше изначалната мисъл[beer]

Автор: snooper   
Дата:   17-11-10 14:57

Против.

Автор: ilcoin   
Дата:   17-11-10 15:15

Викаш да улесним бракониерите на грабливи птици и редки влечуги?!?...

Те бракониерите си ги знаят и без да лазят във фотофорума [smilie18]

Автор: CanoniO   
Дата:   17-11-10 15:18

Знаят ги, ама популяризирането на дестинациите ще заведе любопитни неделни туристи, които ще нарушат спокойствието на гадинките, пък и някои от тези туристи може да им мине блестящата идея да построят нещо в района... аман от строители..

Автор: ivodam   
Дата:   17-11-10 17:34

YasenSlavov: Повдигаш всъщност интересна тема. Разбира се, нормално е да очакваш негативни реакции, от хора, които вярвам, че ще реагират и вече реагират искрено. Лошото е, че при това си реагиране не се замислят, че има нещо доста абсурдно в реакцията им. Природата и видовете трябва да се пазят и защищават, но за да им се радват хората, да ги виждат и да живеят в хармония с тях. Както е било едно време. Пазенето на разни места в тайна, шушукане, едва ли не някакво сектантско отношение хем е абсурдно, хем смешно.

Абсурдна е и надпреварата между природозащитните дружества да си заплюват територии, върху които после да налагат забрани и ограничения.

Както и друг път съм писал, въпросът на опазване на видовете е въпрос на работа повече с хората, а не с животните. Бих се радвал, ако разните зелени организации се постараят да акумулират повече средства и хвърлят повече усилия за просветна работа, най-вече с младежи и деца, още от училищата трябва да тръгва тая работа. Вместо да се занимава и обществото с безполезни спорове от сорта, да се учи ли вероучение в даскалото българско, по-добре да има един "зелен" предмет.

А местата са ясни и всеки, който се интересува, може да ги научи с малко усилия - има много книги по темата още от соц време, сега също самите природозащитни организации издават най-различни книги - за влажни зони, за местообитания и т.н.

Зеленият екстремизъм и фундаментализъм като всеки фундаментализъм може само да бъде вреден и да предизвика обратната реакция...

[smilie7]

Публикацията е редактирана (17-11-10 17:46)

Дата:   17-11-10 17:39

Хубаво е да видиш хора, които мислят по същия начин като теб. Напълно съм съгласен с теб по всички точки, ПРАВИЛНОТО популяризиране на такива места е начин за опазване на природата, а не начин тя да се руши.[smilie24] [smilie24]

Автор: vlex   
Дата:   17-11-10 19:00

ivodam +1 [smilie24]

Автор: rapt0r   
Дата:   17-11-10 20:22

иводам: "но за да им се радват хората, да ги виждат и да живеят в хармония с тях"
Отдавна сме доказали ,че хармонията между животни и хора е една химера,дори не умеем и да им се радваме,просто сме много далеч от правилният подход,така че немога да се съглася с думите ти ,дивата природа не е БАЩИНИЯ!Това да стоим настрана е най-доброто ,което може да направим,стига им индустрията ни !
п.с. обяснявайте колко е абсурдно т'ва ,колкото си искате!
Помислете за един друг абсурд,колко пъти сте жертвали спокойствието на определен животински вид ,за да може да му се "любувате"![smilie2]

Дата:   17-11-10 20:32

rapt0r: ако държавата реши да предприеме мерки спрямо сферата на прородоопазването, освен "зелени" предмети, както каза Иводим, ще бъде инвестирано и в укрития, което ще намали прекия контакт с видовете значително. Идеята е, че свете не са взаимноизключващи се - популяризирането на такива дестинации и спокойствието на гадинките. Но тази тема за държавните инвестиции предполагам е безкрайна[smilie23]

Автор: MarinY   
Дата:   17-11-10 20:40

Предлагам, всякаква информация за диви животни да бъде засекретена. Който иска да излезе извън настлани, изкуствени площи да мине на кратък курс и да положи изпит. Цената трябва да е разумно висока за да има естествено ограничаване на излизанията. Желателно е, да е на групи с платен, професионален водач от някоя от сертифицираните екологични организации.
За контрол да се осигурят лични ДжиПиЕс устройства, записващи разходката.

Крайно време е да направим нещо за Природата и да я запазим, така, че и бъдещите поколения да имат ограничен достъп.

Тогава спокойно ще и се радваме, в пълният и разцвет от страниците на НГ! (и от снимките във ФФ)

П.П. А сега по-сериозно: Информация има, но е разхвърляна по отделни книги и интернет. Не е специализирана "за фотографски нужди".

Не е технически проблем да се направи карта или справочник. Липсва само Спонсор или заинтересувана организация.
Не забравяйте, колко малка е територията на страната, което означава, никакъв финансов интерес. Нужен е Дарител.

[smilie10]

Публикацията е редактирана (17-11-10 20:47)

Автор: GOSPODIN   
Дата:   17-11-10 20:53

Я, защитниците на "девствената" природа първо да забранят ловуването, а после да пищят, че фототуристите "нарушават" спокойствието на животните.

За Н-ти път ще попитам ИМА ЛИ ЛОВЦИ във форума и какво мислят по въпроса за избиването за удоволствие на всичко, което хвърчи или ходи на 4 крака.

Автор: rapt0r   
Дата:   17-11-10 20:54

Държавата... [smilie18] [smilie18] [smilie18]...лични интереси,присвояване на средства...,все неща далеч от думата ПРИРОДООПАЗВАНЕ!
Какви абсурди се гласуват,как въртят и сучат нещата само и само да вземат някое апетитно парче от "БАНИЦТА" ,ако щеш може да я наричаш и Гугъл Мап![smilie2]

Публикацията е редактирана (17-11-10 20:56)

Автор: bpavlov   
Дата:   18-11-10 11:16

...има ловци във форума, даже преди време се разискваше една абсурдна снимка на току що застреляно прасе, все още живо...

Аз също съм на мнение, че популяризирането на места с богата фауна ще доведе само нови "Гунчовци" с джипове, ГП-йеси, а защо не и някоя друга пушчица. Който обича природата и животните е намерил начин да се доближи до тях.

Тази идея, както и много други изначално добри, в България няма да доведе до предвидения резултат

Автор: ivanov.10   
Дата:   18-11-10 11:19

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: arakiss   
Дата:   18-11-10 11:46

някой знае ли защо у нас във всяка сфера постоянно се открива топлата вода [smilie11]
толкова ли е трудно да се изучи и приложи чуждия опит?
опитайте се в австралия да прогоните (за убиване дори не мислете) опосума, настанил се на тавана на къщата ви или кафявата змия от двора ви [smilie5]
и нека не се плъзгаме към познатото говорене в стил "ама у нас законите не се спазват" - и там е имало бракониери и нарушители.
решението за тях е в образованието -
упорито и продължително се възпитават поколенията при постоянен контакт с природата.

Дата:   18-11-10 11:54

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: arakiss   
Дата:   18-11-10 12:02

ами ей на - това си е типично нашенско мислене, как да го надхитрим закона [smilie3]
там няма нужда си купуваш нищо, просто звъниш по телефона, хората идват и грижовно си прибират змията.
посумите не пречат, разхождат се спокойно навсякъде, ама все нощем, та не успях да го "застрелям" със сапунерката.
============
основното, което ме впечатли, е наистина сериозното внимание, което се обръща още от детската градина на природата - то не са посещения на ферми с животни (работещи, не тип зоопарк), излюпване на пиленца и носенето им вкъщи за отглеждане...
на децата им е интересно и така неусетно... [smile]

Дата:   18-11-10 12:13

Автор: logrus   
Дата:   18-11-10 12:36

Автор: ivodam   
Дата:   18-11-10 13:04

rapt0r: Не е вярно, че е химера общуването и съжителстването с животните, включително и по нашите земи. Не са чак толкова далече назад времената, когато селянката си е връзвала люлката за детето на долните клони на дървото, на което гнезди царски орел. Не само, че и през ум не им е минавало на хората да го преследват орела, ами даже са вярвали, че той се бори с мълниите и гръмотевиците и гони градушките и тем подобни. Изрудското отношение по-скоро е привнесено под влияние на външни фактори - крадат се грабливи птици за да се изнасят навън, както е известно.

Виж сериала на ББС за птиците, виж Атънбъроу как го приемат птици - например колония албатроси, да седи буквално сред тях по време на размножителния им период, без изобщо да се шашкат. Всичко е въпрос на отношение от страна на човека, птиците са готови и смея да твърдя, че дори сравнително бързо влизат в хармонията.

Автор: amazona   
Дата:   18-11-10 13:16

Аз съм за, независимо че има негативи, позитивите са много повече и това е пътя за приобщаване на обществото към каузата за опазване на природата и биоразнообразието. Това отдавна е доказано в други страни - в Аглия например има над 1000 укрития за наблюдение на птици. Това представяте ли си го? У нас има само едно, и то няма да му коментирам достойнствата.

Понеже съм доста наясно с темата мога да ви гарантирам че бракониерите имат карти на разпространението на редките видове които са 10 пъти по-подробни от всяка официална информация в България, дали на институции, дали на НПО. А в сравнение с това с което форумците знаят е 100 повече. Съгласен съм с Иво че природозащитата у нас се изкриви в посока всяко НПО да си заплюе повечко видове и местообитания и другите по-добре там да не стъпват. След което се получават доста средства, лошото е че реално направеното не е много и положението се влошава с всеки изминал ден.

И наистина, единствения път за реално опазване на природата и биоразнообразието е образованието и то по-специално на децата.

Ако аз публикувам 5 места където може да се види и снима Аполоновата пеперуда например - това само ще допринесе повече хора да я видят и да й се порадват и един ден дай боже като започне възстановяването на вида на Витоша откъдето е изчезнала преди 25 години да помогнат с каквото могат.

Разбира се, супер редки видове, които така или иначе не стават за снимане, като гнездо на царски орел например нямат място в такава карта. Но дори и това е по-добре от пълното криене на информация което сега се шири а бракониерите си действат безнаказани. Тази година например изчезнаха от гнездата им две (отделни) малки на царски орли. Представяте ли си какво щеше да стане ако там имаше фотографи през цялото време? Ами най-вероятно нямаше да изчезнат.

Само не съм съгласен с Иво че природата и водовете трябва да се защитават и опазват САМО за да им се радват хората. Тотално погрешно. Те трябва да се опазват заради самите тях, а това че ние можем да им се радваме е страничен ефект и лично аз се чувствам страхотен късметлия че мога да го правя.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »