Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 почистване на призма
Автор: amazis   
Дата:   28-10-10 14:12

Искам да запитам ако някой от вас има повече опит със следния проблем.
Забелязах две прашинки в ъгъла на призмата през визьора на апарата ми (Nikon D80)и реших да ги изчистя. Използвах клечки за уши леко напоени с разтвор за почистване на компютърни монитори не съдържащ алкохол. В първия момент ми се стори че нещата ще се получат но после останових че власинки от клечките остават по призмата понеже повърхността и е грапава с извити правилни бразди. Опитах с повече разтвор за почистване но прашинките само се разнасят напред назад. Та може ли няои да ми предложи ефективен начин за почистване че ми е много неприатно да забелязвам артефакти в зрителното поле докато кадрирам.
Благорадя предварително

Отговори на това съобщение
 Re: почистване на призма
Автор: didesignbg   
Дата:   28-10-10 14:17

В сервиза на Никон срещу съответната сума ще ти сменят фокусното/матово стъкло (така се казва това нещото което си чистил, не призма).
Ако си мераклия можеш да си го смениш сам, не е сложно, в ибей има оферти за фокусни стъкла, включително и такива с клин и микрорастер за ръчно фокусиране.

Дата:   28-10-10 14:45

Защо трябва да го сменям? то не нито надраскано нито износено. Не можели просто да се почисти?
Поздрави

Дата:   28-10-10 14:49

Ако намериш кой да го почисти, може и да може. Аз такова място/човек не знам.

Дата:   28-10-10 15:25

трябва ми само една скоба за отключване на държача на фокусното стъкло. Иначе после мога сам да си го почистя.

Автор: h_bio   
Дата:   28-10-10 15:48

Не може да бъде почистено след памука и власинките. Причината е структурата на тази т.нар. от теб "грапава повърхност".
ПО-лошото е, че освен да дразни вече не е 100% функционална.

Автор: klez   
Дата:   28-10-10 16:31

:) ако беше прочел малко в форума щеше да разбереш че това нещо не се чисти и с пръст не се пипа :)

Дата:   28-10-10 16:42

Ако имаш такова желание да го извадиш, не ти е нужна никаква скоба. Става елементарно.
http://www.focusingscreen.com/work/d90en.htm

Въпроса е какво ще направиш след това?

Автор: asahi   
Дата:   28-10-10 22:51

Ще си сложи нов фокусен екран - единственият разумен сценарий.

Автор: victory13   
Дата:   28-10-10 23:47

klez... тия апарати не са неутронна бомба бе [smilie18] ... или гмо [smilie18]
в нета има инфо по въпроса...

Автор: siluet   
Дата:   29-10-10 23:32

Преди години работех в един завод Оптикоелектрон в Панагюрище та там правехме много прецизна военна и медицинска оптика, стъклата се миеха в ултразвукови вани, по този начин предполагам може да се измие идеално. Ако те интересува мога да те свържа с човек който може да свърши работа, предполагам, щото от 4г не съм в БГ.

Дата:   30-10-10 01:35

Ако опитам с обикновена вода и някаква мека четчица дали ще повредя пластмасовата плочка.

Автор: bozo   
Дата:   30-10-10 01:43

amazis - направил си повече от достатъчно.
02/81 82 629 - сервиз NIKON

И за да не звъниш повече на този телефон - не прави нищо, което не е описано в ръководството на камерата.

Дата:   30-10-10 15:24

Имаш право bozo! Успях да изчистя матовото стъкло но си докарах две прашинки на сензора, което за мен е загатка при положение че пердето не е било0 вдигано и за секунда.
Има ли някой представа колко ще ми излезе почистване на матрица, матово стъкло и огледало.
Поздрави

Автор: klez   
Дата:   30-10-10 18:03

матрицата - 10лв в зентекс :) за другите не знам

Автор: bozo   
Дата:   30-10-10 18:23

В понеделник се обади на посочения телефон и попитай.

Дата:   03-11-10 14:50

Обадих се на посочения телефон. От сервиза не можаха да ми кажат конкретна сума (дори ориентировачна) за почистване на сензора. В зентекс струва 10лв, а в Nikon казват: не знам ще видим то и труда различно се заплаща. Та реших че щом апарата е никон трябва да е в техния сервиз пък може и 50лв да поискат за едно почистване. Попитах ги дали е възможно да почистят и леглото в което лежи матовото стъкло защото имам съмнения че там се разполагат няколкото власинки видими през околяра. Отговориха ми че то трябвало да се смени стъклото .... питам защо? то не е надраскано просто има прах, и в интернет съм чел и гледал клипчета как се сменя матовото стъкло и че това си е рутинна процедура. Знам също че фокусното стъкло може да е друг тип освен този поставен фабрично,(например: отешко око) и един "любезен" господин ми каза назидателно че това било абсурдно и ако съм бутал нещо по стъкларията било голяма грешка едва ли не непоправима. Хех казах си аз ... тука искат да ми кажат че за две прашинки по сензора и две косъмчета на матовото стъкло тябва да си изхвърля фотоапарата или да ми сменят всичко в него, което е абсурдно. Обясниха ми още че въпреки "големият" им опит в почистването имало риск да надраскат сензора ... т.е. на моя отговорност вземат апарата. [smilie23]
Абе в тоя офис има ли нещо което могат да направят.
Най-забавното което ми казаха бе че не можели да ми грантират дали всичко ще бъде изчистено перфектно щото запрашеността в помещението и праха от улицата (булевард България)БИЛИ ГОЛЕМИ. ХАХАХАХАХ наистина тея нямат ли стая с филтрация на въздуа или ламинар флоу камера с аспиратор ... от начина по който ми говориха имам усещането че поправят техниката там с инструменти за камион ГАЗ 53!!!
Дали да взема да пиша на централата им ... може пък малко да се стреснат.
Почистването на сензора с "индустриални" реактиви било сложно и отнемало мнгоо време.
Май се прецаках че склоних да ползам услугите на уж оторизиран сервиз.

Автор: neuromancer   
Дата:   03-11-10 19:44

Хората са ти казали къде да отидеш, ти "Никон та Никон"

Автор: joro2k   
Дата:   03-11-10 20:14

Зентекс [beer]

Дата:   04-11-10 14:08

Ми хората ми казах за две места и аз избрах едно от двете. От къде да знам кой са по-добри. Ако нещо не съм доволен от работата им ще потърся услугите на Зентекс.

Автор: ilcoin   
Дата:   04-11-10 14:22

Почистването на фокусното стъкло е почти невъзможно, изключително лесно се поврежда и остават видими следи. Моя апарат е така - някой от предишните собственици го е чистил с клечки за уши (хубаво е да помним, че тия неща за са уши все пак).

Същото е положението с матрицата. Понякога, ако прашинката е твърда, може да надраска филтъра, а смяната му е скъпа. Мой познат се ръсна една значителна сума за такъв ремонт.

Въобще, не са те излъгали кой знае колко [shtrak]

Автор: neuromancer   
Дата:   04-11-10 14:42

Бе не знам, ама ако на мен почнат да ми разправят такива неща: "не знам ще видим то и труда различно се заплаща", "въпреки "големият" им опит в почистването имало риск да надраскат сензора ... т.е. на моя отговорност вземат апарата", "не можели да ми грантират дали всичко ще бъде изчистено перфектно щото запрашеността в помещението и праха от улицата (булевард България)БИЛИ ГОЛЕМИ"
ще избягам веднага оттам, без значение дали са Никон или господ.

Автор: ipolit   
Дата:   04-11-10 15:02

Принципно ако не си го одрал или нещо подобно, го занеси на Зентекс. Мойто е в трагично състояние, но му го носих да ми го духне с въздух и придоби доста човешки вид. Даже не ми е вземал пари, ама ми прави друг ремонт, тъй че туй беше аванта.

Автор: dreamer   
Дата:   04-11-10 15:09

Чета и не мога да повярвам!

Отиваш в магазина и си купуваш една духалка от тия като ракети, и духаш срещу матовото стъкло колко можеш, ще се махнат до една прашинките. Ако не, сваляш го и пак го продухваш докато го държиш с пинцетата :) Това е цялата хамалогия.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »