Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Снимане на ястия за меню- съвети
Автор: dismis   
Дата:   01-11-10 17:53

Здравейте фото форумци.
Аз съм доста нов тук и все още съм аматьор. Скоро ще ми се наложи да снимам доста ястия за менюто на един ресторант и всякакви съвети биха били много полезни.
Снимам с Olympus E510 и имам двата китови обектива (само тях за съжаление)14-42mm и 40-150mm. Дори не съм сигурен кои от двата ще използвам.
За съжаление не притежавам светкавица и мислех да поставя ястията на някакъв едноцветен картон или плат за фон близко до прозорец или ако времето позволява направо извън заведението. За това също не съм сигурен, понеже при евентуална промяна на времето през различните дни, в които ще снимам е възможно снимките да изглеждат прекалено различни.
Мислех също да ползвам статив с които да подсигуря една и съща гледна точка. Предполагам че ще си направя няколко пробни сесии вкъщи за да видя кои от двата обектива би ми свършил по добра работа и на какви настроики...
Надявам се темата да не е много скучна и искам предварително да благодаря на всички които споделят опит и съвети :)

Отговори на това съобщение
 Re: Снимане на ястия за меню- съвети
Автор: darksorrow   
Дата:   01-11-10 17:58

обади се на професионалист, това е най-чистото нещо, което би могъл да направиш.

Автор: CanoniO   

Вземи им парите, пък закарай някой да ги снима както трябва.

Автор: marto   

Така като чета какво си писал... Трудна работа [smilie8]

Дата:   01-11-10 18:08

Хмм да най- вероятно не звучи много професионално. Аз наистина не съм сигурен как да подходя и точно за това реших да се допитам до професионалистите. Все си мисля че ако с ястия не се справя то по добре да се откажа напълно от фотографията така че мисля да пробвам все пак.
Благодаря ви много за мненията - не крия че съм доста нов :). Мислите че светкавицата е задължителна?- в такъв случаи ще триабва да намерия една или в краен случаи да купия...
кое друго прозвуча мнооогооо :) грешно.
Благодаря още веднъж

Публикацията е редактирана (01-11-10 18:09)

Автор: SmilM   
Дата:   01-11-10 18:25

Ами предполага се, че няма да снимаш тези ястия за ресторант безплатно [smilie18] как мислиш, че някой ще ти даде така съвет при положение, че не е негова поръчката. Аз ти препоръчвам 2 варианта:
вариант 1 / просто молиш някои приятел, който е наясно и има техника да снима ястията и му даваш 95% от парите и за теб 5% за една торта. вариант 2/ вземаш техника под наем с мин. една светкавица /тяло, обектив-некитак - никон или канон/ и пробваш нещо да направиш. Без светкавица под прозорец според мен ще е плачевен резултатът.

Автор: Alex-dan   
Дата:   01-11-10 18:25

Е, то ястията точно едва ли са най-лесната продуктова фотография :) Не се заблуждавай, че е проста работа stock-a...

Автор: nikshi   
Дата:   01-11-10 18:49

Ако ресторанта не е на Шератон или някой друг 5 звезден ресторант. Едва ли ще им трябва невиждани резултати. Защо не пробваш в помещение с не пряка слънчева светлина, по опростен фон и с малко късмет и много опити може да получиш не лоши резултати.

Автор: n1x0n   
Дата:   01-11-10 18:51

Все си мисля че ако с ястия не се справя то по добре да се откажа напълно от фотографията

Така го рече, все едно храна се снима най-лесно... [smilie8]

Автор: sharky   
Дата:   01-11-10 18:54

какво ти пука отивай и снимай пък квото стане , предполагам които те е наел знае какво да очаква.

P.S. 80 % от разговорите ми с нови клиенти започват с "... ами ние преди наехме фотограф ама не ни харесаха снимките" и то за неща от този сорт , ами викам като наемате фотограф нещо снимчици не гледате ли или само да е евтино

Автор: Alex-dan   
Дата:   01-11-10 19:00

На кратко - статива ти е абсолютно задължителен компонент. Без светкавица може да минеш ако се постараеш добре за осветление, фон и в обработката след това :) Общо взето най-важното е как ще си осветиш постановката ;)

Автор: Shmidt   
Дата:   01-11-10 19:04

dismis

Можеш ли да ни покажеш тук какви резултати се очаква (искаш) да постигнеш ? Влез в изображения в Гугъл и сложи тук линкове - за да ти дадем оптимален съвет.

Публикацията е редактирана (01-11-10 19:07)

Автор: imitev   
Дата:   01-11-10 19:21

Понеже манджата не бяга - вземи си 2 вани, на които им смени крушките с енергоспестяващи 6500 келвина и започвай да пробваш докато резултатите те удовлетворят.

Статив и снимане на самоснимачка.

Автор: navy   
Дата:   01-11-10 19:26

Фасулска ралта...

[smilie18]

Автор: autosvet   
Дата:   01-11-10 19:35

5 вани да до опича месото ... Зависи от парите които ти предлагат и ако ще е дълготраен ангажимент по-добре инвестирай в един малък комплект осветление с две тела и два софтбокса. Ако е единична поръчка и искаш нещата да са ок по-добре намери някой дето може с уговорката, че ще ти покаже как се прави пък ти си знаеш за напред.

Автор: Orlin   
Дата:   01-11-10 19:36

Нейви, в тази снимка къде видя фасул?

dismis , ако потърсиш из нета ще намериш съвети. Съвета на ИМитев също не е за пренебрегване.
Но защо не пробваш сега?
Вземи апарата, виж какво имаш за вечеря (или утре за закуска), подреди го по чинията и снимай. Ако резултатът не те удовлетворява, пробвай при други условия. Ако пак не става... те по-горе ти казаха как да намериш друг фотограф.

Дата:   01-11-10 19:43

Тва е ГМО фасул...

Автор: prisonbreak   
Дата:   01-11-10 19:52

обърни се за съвет към SOO.

Автор: freestyler   
Дата:   01-11-10 19:59

Лесна работа е, ще стане супер! Ама не им вземай пари на хората, нека знаят, че фотографията е безплатна.

Автор: victory13   
Дата:   01-11-10 20:29

dismis, пусни си един гугъл... тук ще те хранят докато им се доспи... а някои и след това [smilie18]

Дата:   01-11-10 21:35

Благодаря на всички за отговорите. Хич не очаквах толкова много хора да отговорят.

SmilM- първо благодаря ти много за съвета, второ не съм очаквал че трябва да платиш за да попиташ за съвет и мнение в форум но нека не говорим за това. Съвета ти е много полезен.

Alex-dan- не исках да прозвучи като че мисля продуктовата фотография за несериозна. Благодаря ти за съвета.

nikshi- да ресторанта не е Шератон- за малко да се издам - хихихи- но искрено се надявам да успея да направя качествени снимки. Страхотен съвет багодаря ти.

n1x0n - това определено прозвуча грешно- извини ме :)

sharky - благодаря ти- със сигурност не съм се правил на големия фотограф, но и не се стигна до показване на мои снимки- прав си това би трябвало да е задължително.

Shmidt - погледнах тук там, но аз лично не съм сигурен какво да очаквам. Мисля да послушам съвета на Orlin и да пробвам сам какво мога да заснема предварително, вкъщи и да го кача тук.- Благодаря

imitev - Благодаря ти. Погледнах какво има в photosynthesis и това беше най- евтиното-

http://magazin.photosynthesis.bg/offer/507931320907.html

-това мога да си го позволяно и рано или късно ще имам нужда от едно такова- мислите ли че това е читаво- аз не разбирам нищичко от тази техника.

autosvet - блгодаря за съвета. Парите ще са доста минимални и не мисля че скоро ще снимам нещо ново за тях но инвестиране в техника е примамлива идея. В момента не мога да си позволя много повече от една soft box - линка по горе- може би това би било ступка в правилната посока.

Orlin - благодаря страхотен съвет- това и мисля да направя. Ако на нищо не приличат снимките най вероятно ще трябва да прибегна до друг фотограф- колкото и да ми се иска да го направя сам, може да не съм готов още :). Благодаря ти отново.

prisonbreak - благодаря много :)

freestyler - ето и малко позитивизъм. Благодаря и тук хич не става дума за някакви истински цени- не че знам колко би струвало да се заснеме от истиснки професионалист.

victory13- благодаря ще го направя и също може да пусна тема в някои друг форум .

Благодаря на всички за мненията и съветите. Мисля да пробвам сам вкъщи с техниката, която имам и след това ще обмисля следващата стъпка.
Приятна вечер на всички.

Автор: asahi   
Дата:   01-11-10 22:09

Трябва ти статив, софтбокс с тяло, стойка за него, цветна скала и малко познания.

Дата:   01-11-10 22:41

/поправка/
... много познания [smilie5]

Автор: loislois   
Дата:   01-11-10 22:42

пробвай на първо време с естествена светлина - за снимки на храна по-добро няма, пък и е блезплатна [smilie18]
вземи си един-два бели картона или стиропора, или облечени с фолио картони за отражатели, нагласи манджите на маса до прозореца и действай.
но задължително статив, и ако можеш да намериш от някъде 50/2.00 - може и да стане работата. На минимално исо, в RAW задължително.

Снимките на храна са едно от най-трудните неща всъщност [smilie5], но вероятно твоят ресторант не го знае

Дата:   01-11-10 22:44

естествена... каква? [smilie8]

първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »