Автор: m_d
Дата: 28-10-10 22:20
Извинявай че се намесвам в темата ти, ама и аз имам сходно питане: понеже нямам в момента стабилизиран обектив интересува ме работи ли стабилизацията по време на видеозаснемането и има ли ефект при снимане от ръка. Става дума да обере трперенето на ръцете а не друсането при ходене, там си иска "стедикам".
Основният проблем със стабилизирани обективи е, че се чува стабилизацията в аудиото. Имай предвид, че микрофонът е близо до обектива и лови шума и вибрациите от оперирането. Също е възможно да се вкара леко плаващо "клатене".Но това е индивидуално за различните обективи, а и при снимане от ръка е по-малък проблем от самото клатушкане. Например на 100мм ф2.8 макрото му се носи слава, че е добре със стабилизация, но нямам преки впечатления.
По темата: за някакво по-сериозно видео с дърпане на фокуса ръчните обективи са силно препоръчителни. Основен критерий е плавното движение, достатъчния като дължина път и доброто съпротивление на пръстена, но без да е много стегнат. И да не връща/шава, особено при бързо въртене и пускане.
Качеството на самата оптика е от много по-малко значение, като се вземе предвид как се създава кадъра (с пропускане на линии).
Но за снимане на детето и жената и при нежелание да се пипа фокуса не виждам ама съвсем никаква причина да не се снима с китовия. Снимаш си на МФ и не се занимаваш изобщо с АФ.
Публикацията е редактирана (28-10-10 22:30)
|
|