Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Подходящ обектив за видео (CANON)
Автор: guciguci   
Дата:   28-10-10 17:58

Имаше преди време една такава тема,но нищо конкретно не се каза там.
Интересно ми е кой с какъв обектив предпочита да снима видео. Става дума за Canon (в частност ЕОS 550D)
Не съм много наясно с видеото все още и приемам всякакви съвети ,с какъв обектив е препоръчително да се снима. Дали с твърд,дали със зум. Дали с широк,или пък с дълъг. Не ме интересува толкова за светлосилни обективи,защото работата с тях на видео е много трудна. Много би ми помогнал Вашият личен опит.

Отговори на това съобщение
 Re: Подходящ обектив за видео (CANON)
Автор: pero   
Дата:   28-10-10 18:48

Вероятно ще получиш много отговори които ще съдържат "зависи какво ще снимаш" :-)
Това разбира се е вярно, но като цяло моите лични предпочитания клонят към широките обективи. Наскоро си купих Sigma 10-20 и съм направо очарован да снимам видео с него. Също така и с FishEye на Samyang.

Дата:   28-10-10 18:51

Ами да,всичко ще снимам. Детето си ще снимам,жената [smilie5] и други неща. За дълго си имам 300 f/4 IS ,така че въпросът е по-скоро за средни и близки разстояния.
Със Сигмата вероятно снимаш на по-затворено и така реално всичко ти е на фокус,нали?

Публикацията е редактирана (28-10-10 18:51)

Автор: M_D   
Дата:   28-10-10 19:04

Кво му е на китовия за снимане на средни и близки разстояния?

Автор: siluet   
Дата:   28-10-10 20:18

Извинявай че се намесвам в темата ти, ама и аз имам сходно питане: понеже нямам в момента стабилизиран обектив интересува ме работи ли стабилизацията по време на видеозаснемането и има ли ефект при снимане от ръка. Става дума да обере трперенето на ръцете а не друсането при ходене, там си иска "стедикам". Аз със 60Д ползвам за видео Флектогон 35/2.4, Никон 50/1.4, направих си един увеличител на ЛСД-то и фокусирам ръчно.

Дата:   28-10-10 20:23

Как ползваш никонски обектив на 60D? [smilie10]
Иначе за стабилизацията. Драстично значение има. Работи постоянно и е задължителна!!! Само че като е тихо се записва звука от нея. Така че ако снимаш от статив,по-добре да я изключваш.

Дата:   28-10-10 20:49

Ползвам адаптер с платка за потвърждаване на фокуса:

Никон - ЕОС

Взех го от Ибей преди 2г за около $20 работи перфектно, има фокус и на безкрайност. Сега си купих и адаптер за Яшика/Контакс обективи.
Относно стабилизацията, аз имах Канон 18-55 ИС, ама го продадох с предишното си тяло и при снимане на снимки стабилизацията въобще не се чуваше, само по снимките се усещаше та ме учудва че казваш че шуми [smilie10]

Автор: Han_solo   
Дата:   28-10-10 21:17

хората които снимат видео с фотоапарати Канон /защото никоните не ставаха до скоро много много за сериозни видеопроекти /съм виждал да използват основно карл-цайс и ръчнофокусни никори с преходник

Автор: slavoart   
Дата:   28-10-10 21:34

Всеки обектив става в зависимост от темата и ситуацията на сюжета който искаш да снимаш. Лично аз използвам Tamron 28-75/2.8, Sigma 12-24, Canon 50/1,4, Samyang 500/6,3.
Снимам с Канон 500д. Ето малко видео заснето от мен да видиш как се справят въпросните обективи: Диви портрети
Ето и един тест на дългия Сами, правен от мен:
Самианг 500

Дата:   28-10-10 22:08

Ясно ми е,че със всеки обектив може да се снима видеоклип. Въпросът е кой с какъв предпочита да снима и защо. Ето например китака 18-55 не става,първо защото трябва да се превключва ръчно между ръчен и автофокус,освен това зумът му е твърд ,а не плавен и като зумваш апаратът трепти. Също ми е трудно да снимам с 18-200 -та ,който имам, пак защото не е Fulltime Ultrasonic,a трябва ръчно да се превключва,ако искаш да фокусираш ръчно.
Е такива работи...

Публикацията е редактирана (28-10-10 22:09)

Автор: m_d   
Дата:   28-10-10 22:20

Извинявай че се намесвам в темата ти, ама и аз имам сходно питане: понеже нямам в момента стабилизиран обектив интересува ме работи ли стабилизацията по време на видеозаснемането и има ли ефект при снимане от ръка. Става дума да обере трперенето на ръцете а не друсането при ходене, там си иска "стедикам".

Основният проблем със стабилизирани обективи е, че се чува стабилизацията в аудиото. Имай предвид, че микрофонът е близо до обектива и лови шума и вибрациите от оперирането. Също е възможно да се вкара леко плаващо "клатене".Но това е индивидуално за различните обективи, а и при снимане от ръка е по-малък проблем от самото клатушкане. Например на 100мм ф2.8 макрото му се носи слава, че е добре със стабилизация, но нямам преки впечатления.

По темата: за някакво по-сериозно видео с дърпане на фокуса ръчните обективи са силно препоръчителни. Основен критерий е плавното движение, достатъчния като дължина път и доброто съпротивление на пръстена, но без да е много стегнат. И да не връща/шава, особено при бързо въртене и пускане.
Качеството на самата оптика е от много по-малко значение, като се вземе предвид как се създава кадъра (с пропускане на линии).

Но за снимане на детето и жената и при нежелание да се пипа фокуса не виждам ама съвсем никаква причина да не се снима с китовия. Снимаш си на МФ и не се занимаваш изобщо с АФ.

Публикацията е редактирана (28-10-10 22:30)

Автор: slavoart   
Дата:   28-10-10 22:34

Лично аз бях много доволен от 17-85 ис китака. Перфектен диапазон. Ето нещо снимано изцяло с него от ръка: Варвара
А иначе горещо препоръчвам използването на статив[smilie24]

Автор: Kandela   
Дата:   28-10-10 23:19

Имайте на предвид че всеки твърд обектив ще ви свърши работа. Трипода ще ви свърши чудесна работа, но фотоапарата да замести видеокамера за репортажно снимане, мисля че без нужните пособия е почти невъзможно. Първото е фокуса, второто баланса, третото микрофона ... и нe e като да се прави пайнерски видеоклип фолкзвезда с канон и цайс оптика и много дубли[smilie3]

Автор: m_d   
Дата:   29-10-10 00:14

Абе то и с пособията не си е много за репортажи. Пък и 550д-то като загрее след няколко минути непрекъснато снимане, седиш и чакаш да се свести.

Но си има приложения други.

Дата:   29-10-10 19:31

Това ли е всичко? Някой друг да сподели опит?

Автор: Gaijin   
Дата:   01-11-10 12:07

Здравей за това което искаш да снимаш, всеки обектив ти върши работа, ако имаш пари взимай 24-70 и си снимай, ако нямаш китовия :-)
Изключвай стабилизацията на обективите ако имат такава(задължително) повече вреди от колкото помага. Изключение прави новият вариант на 100 Макро на 2,8(той е единствения с оптимизирана стабилизация за видео).
Ако искаш да снимаш сериозни работи(разбирай за пари) само с твърди обективи за предпочитане тези марки които е казал ХанСоло по горе. Ако ще са варио само кино обективи на PL mount. И само от статив да не се чудиш после на какъв кораб си снимал :-)(когато снимаш от статив изключваш стабилизацията даже и на 100/2.8).

Дата:   01-11-10 13:33

Как точно ще сложиш PL обектив на 550д-то? Трябва да изтърбушиш първо самия маунт на апарата, после да сложиш PL такъв и накрая да разкараш огледалото, щото вероятно доста от обективите ще го задират. Не че е невъзможно, ама кой нормален човек ще тръгне да го прави.

Всякакви зумове стават за видео, стига да не крийпват. Ако могат да се заключват в позиция на увеличение, още по-добре.

Също, фетишизмът към марки обективи, когато става дума за дслр видео, е ъъъм...будещ удивление. Разликата в оптическите качества се минимизира и от семплирането, и от компресията.

Дата:   01-11-10 16:45

Вчера си поиграх с разни обективи закачени на 60Д и да ви кажа почти всички стават за видео като са позатворени малко, Даже най-мазния обектив който имам Макинон МС 28/2.8 даже на 2.8 изкара супер видео. Разбира се хубавите са си хубави, харесва ми Флектогон 35/2.4, Нокор 50/1.4, преди няколко дена се сдобих за §18 с един Тамрон SP 90/2.5 адаптолл 2, днес чакам да ми донесът преходник към М42 за да го закача на Канона, четох и гледах доста добри неща, има доста добро боке и става за портрети.

Дата:   01-11-10 16:47

Значи да разбирам,че предпочитате твърди и ръчнофокусни обективи. Това изключва възможноста за автофокус при видеоклип,пък макар и преди старт на записа.

Дата:   01-11-10 17:23

Ако имаш увеличителен визьор за дисплея ръчното фокусиране е доста точно и безпроблемно даже и без приспособлението за следящ фокус. Ако пък ползваш АФ обектив можеш да фокусираш преди старта на видеото и после зависи от естеството на сцената минаваш на ръчен фокус, стартираш и следиш с ръчния фокус.

Дата:   01-11-10 18:19

Ако обективът няма FTM, "минаването на ръчен" води до съсипан кадър от тресене. Почваш си на МФ и си караш на МФ. Няма да ти се счупи ръката да врътнеш малко в началото...

Автор: deniac   
Дата:   16-11-10 10:06

На моето 7D му взех EF-S 15-85mm зa китов и бързо разбрах, че съм направил отличен избор. Ето жестоките му предимства за стандартно аматьорско видео:

- достатъчно широк е - 15мм (24мм еквивалент), за видео си трябва широк ъгъл, а 15мм е доста по-широко от 17мм или 18мм!

- Стабилизацията му е безшумна! (повечето IS-ове 'мелят' стабилно (на всичките ми L-ове със сигурност) и ако се ползва вградения микрофон, звукът отива на кино.

- Стабилизацията му е отлична с автоматичен панинг режим - като започнеш да движиш апарата в някоя посока, обектива съвсем плавно преминава в панинг режим и стабилизира само перпендикулярната на движението равнина.

- Стабилизацията му е tripod-sensing, тоест като снимаш внимателно от ръка и се подпреш някъде, стабилизацията продължава да работи, но не създава паразитни трептения.

- достатъчно светъл в широкия край - f/3.5

- има FTM (Full Time Manual) в AF режим

Недостатък:

- ринга за ръчен фокус е традиционно малък и неудобен, макар да е доста плавен.

Публикацията е редактирана (16-11-10 10:11)

Дата:   16-11-10 10:46

deniac ,знам,че този обектив е безспорен фаворит. [smilie24]

Дата:   25-11-10 19:17

Оказва се,че Canon EF-S 18-200 IS ,който ползвам ,е доста подходящ за видео. Този около 11 кратен зум върши такава работа,че не ми е нужен въобще друг обектив. Стабилизацията е яка и се чува,но не много силно,в зависимост от обкръжаващата обстановка. Цветово и контрастно също много ми допада.
Единствено неудобство е,ръчния фокус,който,за да се използва,трябва ръчно да се превключва.

Автор: pif   
Дата:   25-11-10 21:11

Абе не че нещо ама да ореш нива като влачиш плуга с валяк а не с трактор си е ... безмислено. За 500 лева има страхотни малки камерки дето пишат 1920х1080 при 30 кадъра и то с доста читави обективи. Имат си и стабилизация и автофокус и то много истински автофокус. Ако някой мазохист ми обясни защо да ползвам фотоапарата вместо камерата - освен стремежа на човек да му е трудно - ще почерпя.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »