Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Калибриране на токина
Автор: vlex   
Дата:   23-10-10 21:57

Здрасти,

някой да калибрира токина в България и по-конкретно в София? Имам една ATX828 и фокусът й бяга малко, та няма да е зле да се пипне леко. Въпросът е къде?

Поздрави,
Влад

Отговори на това съобщение
 Re: Калибриране на токина
Дата:   24-10-10 15:10

Никой ли не знае? [smilie10] [smilie11]

Автор: showtime   
Дата:   24-10-10 18:03

Не искам да те обезкуражавам, обаче в БГ е mission impossible...

Автор: milenpi   
Дата:   24-10-10 19:48

Ако си на тяло Сони, можеш самото тяло да го пипнеш, долу има 3 врътки връткаш ги едновремено около 15 градуса по часовниката и няма бекфокус но ако имаш фронт обратно. И фиксираш с лак.:)

Всичко това е описано преди време от Питър Пан и др. Виж този линк
http://www.alphaforum.net/forum/viewtopic.php?f=27&t=72

Дата:   24-10-10 19:49

А някой калибрира ли сонита в София? Имам предложение от Търново, ама не ми се маат гащи дотам, ако има и тук..

едит: миленпи, преварил си ме.. 10х

Публикацията е редактирана (24-10-10 21:26)

Дата:   24-10-10 20:51

[https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=951920&t=951912&offset=all&&phorum_uriauth=#reply_951920] текст

Ето пълната тема с нагледен материал и давай смело.

Накратко, махаш лепенката отдолу.
Слагаш друга от хартиено тиксо и дупчиш. Така имаш къде да маркираш началната позиция и после да върнеш. Взимаш шестограм и го маркираш с нещо да знаеш накъде отива, може с флагче от тиксо или запомяш някоя стена на шестограма и я правиш бяла с бял маркер.
Апарата го слагаш на статив на 45 градуса и ако е 200 мм обектив на минималното разтояние на обектива плюс 200мм.
Слагаш на масата един бял лист и разграфяваш на ленти като 0 е по дебела и нагоре 1 2 3 4 и надолу -1 -2 -3 .
Фокусираш на режим А максимално отворена бленда и малко по високо Исо да има по висока скорост. И действаш.
Аз без да съм лаком само 5-10 градуса надясно, теорията ми е, че се разхлабват пружинте на болтовате и де факто ти затягаш АФ система малко нагоре. Има и друг момент запрашване на малкото прозорче по огледалото и него го почисти, АФ ще стане по бързо и акуратно.

Това по памет виж линка.
Поздрави[beer]

Публикацията е редактирана (24-10-10 20:52)

Автор: PeterPAN   
Дата:   24-10-10 21:03

преди да връткаш провери със всички обективи които ползваш дали е повтаряем резултата и се убеди че има нужда да извършваш цялата операция, отбелязвай си стъпките които правиш да може лесно да се върнеш назад после ако се наложи, пробвай и на безкрайност как се държи след това. Колегата Канон беше пуснал много точни снимки как се извършва цялата процедура!

Дата:   24-10-10 21:58

тест Чарт 1

Дата:   24-10-10 22:02

Test Chart 0

Дата:   24-10-10 22:51

Аз сега теествах 3 те си обектива на монитора си с тест чарт 1.
Пушка са, имат си кръговете си .:)

Автор: mugen   
Дата:   24-10-10 22:57

ако само с тоя обектив е проблема няма смисъл да върти нищо май [smilie8]

Дата:   24-10-10 23:09

Да врътка, винаги може да се върне по старо му. Вариантите са два , да стане по добре и 2рия да стане добре.:)

Дата:   25-10-10 07:20

за настройка ползвах тест чарт-0 след това с различни предмети на различно разстояние да проверя резултата! тест чарт-1 се появи после само за потвърждение съм го ползвал.

За оценка на фокуса много помага сплит фокус скреен. Сега съм с такъв и забелязвам че при трудни условия 18-250 на 250 не винаги фокусира правилно, трябва няколко пъти да се проба докато нацели фокуса, при нормално осветление си кове.

Дата:   25-10-10 07:22

ето го екранчето

Дата:   28-10-10 00:27

Хмм... Вчера направих малък тест - явно 50/1.7 има лек фронт на около половин метър, китакът в почти верен на 70, а 80-200/2.8 вади трагичен бек на около 3 метра - около 3-4см, което на 10тина метра ссе превръща в много повече... По-гот би ми било, ако можеше някой да калибрира обектива към тялото, а не обратното, защото няма после кой да ми калибрира другите стъкла.. [smilie11] Идеи?

Поздрави,
Влад

Дата:   28-10-10 00:54

Не слагай каруцата пред коня. Общо взето са ти добре 50мм и 70мм китак. Но на 80-200 /2.8 на кое вади бек 80мм или на 200 мм??
Виж да не е разхлабен байонета има ли хлабини обектива??
виж какво намерих в фотокулт:

"София 1618, ул. Ангелов Връх №8, Интер Дата Системи ООД
телефона на сервиза е 02 / 818 60 46. Обади се и се разбери с колегите. По принцип отнема около ден, но дали ще могат да го направят преди празниците само те могат да кажат."

"калибрирането става след подмяна на чипа, което отнема още време. "

"Само ще добавя, че поставянето на функция настройка на фокуса в съвременните професионални тела според мене си е чисто самопризнание че в някой серии фотоапарати матрицата не е там където трябва"

http://photo-cult.com/forum.php?c=11&t=93217

Публикацията е редактирана (28-10-10 01:07)

Дата:   28-10-10 16:00

Знам ги ИДС, но те са представители на минолта и сигма. Нямат лиценз за сони (поредната гениалност, че са единствения лицензиран сервиз на КМ, но сони не дали тапия) или за токина... [smilie11]

Дата:   08-11-10 14:54

Звънях на ИДС - казаха да се обадя във вторник, че колегата, рпавещ калибрациите го нямало. Междувременно някой спомена, че Зентекс прави калибрация - преди малко се чух с него - вика "'псурт". Някой друг да има идея за представителство на токина в някоя ЕУ държавица? Съответно кой може да ми направи калибрацията... В краен случай ще прибегна до калибрация на тялото, което никак не би ми се понравило...

Идеи?

Поздрави,
Влад

Автор: GenaDP   
Дата:   08-11-10 15:36

Кои са официалните вносители на Токина за Б-я? Що не питаш тях?

Дата:   08-11-10 15:56

Павилионите. Казаха - тцъ. Може да го пратим обаче до холандия за има-няма 100-ина евро...
-Пас..

Автор: GenaDP   
Дата:   08-11-10 16:38

Ми... за другия път да знаеш как стоят нещата.

Дата:   08-11-10 16:57

Май най-евтино ще ми е да си намеря второ тяло, с което само да ползвам тоя обектив, защото ще му настроя АФ-то по обектива..

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: