Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Софтуер за организиране на архиви
Автор: igmicha   
Дата:   21-10-10 14:47

Здравейте, моля за помощ. Имам около 100Гб снимки снимани през последните 10 години от множество различни дигитални фотоапарати. Организирани са почти безразборно в различни папки. Въпросът ми е има ли софтуер който ще прочете всички файлове от всички папки и подпапки и ще ги подреди примерно по дата/вид фотоапарат/ като ги отдели в отделни папки? Дай съвет какво ползвате при подреждане на архиви?

Отговори на това съобщение
 Re: Софтуер за организиране на архиви
Автор: volenE   
Дата:   21-10-10 15:11

Човек трябва предварително да има система когато прави снимките. Аз например съм организирал снимките главно по вид и дада на заснемането по папки и без програма. Например папка „Архитектура подпапка” 2010-10-21 „ОББ Черни връх”. Това ми дава ориентир какво, къде и кога. Смятам този вид организация ще издържи до няколко терабайта и след това ще се ориентирам към програми. Някои колеги ползват каталозите на Lightroom. Вариант е и организирането по ключови думи (не знам точно как става). Търси програма за "asset management" или DAM - digital asset management. В CPN (canon professional network) имаше информация по въпроса и презентация на конкретен софтуер. За безплатни приложения не съм чувал.
Успех!

Автор: pefoto01   
Дата:   21-10-10 16:14

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: didesignbg   
Дата:   21-10-10 16:49

pefoto01 сигурно може да се направи по много начини. Този за който аз се сещам
Сваляш exif tool, ако си на уин направо ехе файла.
слагаш го в директорията където са ти снимките, отваряш един команд промпт и пишеш следната команда:
exiftool -d %Y-%m "-directory<datetimeoriginal" *
Това ще създаде папки от типа 2010-01, 2010-02 и т.н. и ще постави снимките от всеки месец в тях. Ако искаш да прави папки за всеки ден
exiftool -d %Y-%m-%d "-directory<datetimeoriginal" *

Публикацията е редактирана (21-10-10 16:51)

Дата:   21-10-10 16:53

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: didesignbg   
Дата:   21-10-10 16:57

преди това си направи все пак нещо като бекъп, с тази команда файловете ти ще се преместят, няма да се копират.

Дата:   21-10-10 17:20

Автор: asahi   
Дата:   22-10-10 08:20

Все тая как ще го форматираш. Вътрешния диск е по-оперативен за работа - с по-бърз достъп и трансфер. По добре прехвърли наличните възстановени снимки на външния и после ги сортирай с тула в основния. Ще спестиш време.

Автор: alsash   
Дата:   22-10-10 08:36

Where Is It?

Дата:   22-10-10 15:33

Автор: NikNikolov   
Дата:   12-02-12 11:44

Търся софтуер за разпознаване на еднакви файлове записани в компютъра.
Че натрупах терабайти снимки, много от които ми се повтарят из дисковете.

Автор: rapesco   
Дата:   12-02-12 21:22

Ако ви се играе може преди да архивирате кадрите да преименувате файловете по стистема удобна за сортиране. Аз лично например правя така: файловете ми са в папки по години и са наименувани по следния начин 100106-021-istanbul и т.н. което дешифрирано означава 06,01,2010г., поредна снимка №021 от този ден /досега не съм имал случай да направя повече от 1000 снимки за ден/ и дума за критерий.
Оттам нататък вече е лесно да намеря кадъра който търся. Това е за архива. А иначе кадрите може да се сортират и слагат така надписани в каквито си искате комбинации и папки по видове и тн. може да добавяте и още един критерии към името /например - nature или animals .../

пп. Е това е система за аматьор като мен, който снима за удоволствие, но както и да ги разбъркам, с Уин-а лесно се откриват определени кадри или моменти, стига да не ви мързи да преименувате кадрите.

Автор: Canon   
Дата:   12-02-12 22:11

Организирани са почти безразборно в различни папки

Фотостейшън.
Чете във цялата структура от папки и подпапки едновременно.
Задаваш израз за търсене "50Д" за Канон 50Д и листва само такива снимки с този израз в него.
Разглеждаш ги филтрирани по месеци и дати - независимо къде се намират - няма нужда да ги реорганизираш, местиш и т.н.
Или задаваш сортиране по модел на фотоапарата. Или по дистанция до обекта или по бленда или по скорост или по ИСО....

http://propho.net/downloads/Screen/screenFS.jpg

Публикацията е редактирана (13-02-12 01:04)

Автор: Canon   
Дата:   12-02-12 22:25

NikNikolov

Where Is It

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »