Автор: BoneFletcher
Дата: 23-09-10 17:11
Здравейте! Чудех се дали немога да си намеря обектив по-евтин от EF 50@1.2, но за сметка на това с по-широко отворена бленда. И така чудейки се си направих едно виртуално пътешествие в историята на супер бързите обективи:
Според това което намерих, се оказва че теоритичният предел на широчина на блендата е f0.5. После следват 0.7, 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.7, 80, 11, 16, 22, 32 и т.н.
Първо намерих EF 50mm f/1.0L USM. Оптически му качества са доста по - зле от 50@1.2 и 85@1.2, но пък е по - скъп, та му остава само по - отворената бленда.
Оказа се, че Canon са правили и 50mm f/0.95 "Dream Lens", но той е изцяло механичен.
И до тук с Canon.
Може би най-известният обектив е Zeiss 50mm f/0.7, който е поръчан от NASA през 1966 и от който са произведени само 10 бройки, всяка струвайки по $1 000 000. Ето кадър от филма, в който се използва една от тези бройки, сниман само на свещи:
http://www.luciolepri.it/lc2/marcocavina/articoli_fotografici/Planar_50_0,7_ancetres/13.jpg
Какво беше учудването ми обаче, когато открих руските GOI ISKRA-3 72mm f/0,65 и невероятният, на теоритичната граница GOI CV-SIERCALNO-LINSOVYI 20mm f/0,5...
Оказа се обаче, че тези обективи не са стандартни, а са огледални ( катадиоптрични ) с ужасно много недостатъци ... и все пак бленда f/0.5 - кой ти я дава ?
Та имам няколко въпросчета:
1. Защо не се произвеждат обективи с по-широко отворени бленди от 1.2 днес ?
2. Да речем, че са много скъпи. Скъпи, скъпи - колко да са скъпи? В едно масово производство цената им ще падне, а в крайна сметка си имат схема на обектива и тя е просто сбор от лупи в корпус...
3. Дали някъде не се продават японски, руски, може и марсиански катадиоптрични обективи със супер отворена бленда? В момента се продават такива с функции на телефото-обективи. Може би не съм видял такива като ИСКРА-та?
|
|