Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Ми ха на здраве - Днес Световен ден на фотографията
Автор: 3DF   
Дата:   19-08-10 20:52

Понеже не видях нищо по въпроса. А може и да съм пропуснал:

Честито [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Ми ха на здраве - Днес Световен ден на фотографията
Автор: GYPSY   
Дата:   19-08-10 20:57

Пропуснал си ! Има вече тема.

Автор: PlamenT   
Дата:   19-08-10 21:19

[beer] [shtrak] [thankyou]

Автор: ivantrifonov   
Дата:   19-08-12 15:32

На 19 август се навършват 173 години, откакто фотографията е призната от Френската академия на науките и изящните изкуства.

На 19 август 1839 година е направено официалното представяне на фотографския процес от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Френското правителство купува патента и незабавно го прави публично достояние.
Фотографията навлиза широко на потребителския пазар през 1901 г. с представянето на известни модели фотоапарати, а през 1925 г. се появява първият апарат "Лайка" (Leica) с 35 мм черно-бял филм, какъвто се ползва и до днес.
Фотография се нарича процесът на създаване на изображения на реални обекти с помощта на светлината. Думата фотография произлиза от гръцките думи фос (светлина) и графис ("писец", "четка") и означава буквално "рисуване със светлина". Опитите за "фотографиране" датират още от времето на Леонардо да Винчи, но първата успешна фотографска снимка е от 1826 година и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс - той експонирал 8 часа при силна слънчева светлина, а за фотографска плака използвал полирана калаено-оловна плочка.
В България художествената фотография е призната за изкуство през 1957 година. През 1959 г. в тогавашния Техникум по графика (Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография) е открито редовно и задочно обучение по фотография.
Първата съхранена снимка на българи е от 1842-1843 година. На портрета са фотографирани във Виена възрожденецът Тодор Минков с майка си. Фотографията вероятно е направена от българина Анастас Йованович, смятат специалистите.
Пионерите фотографи, поставили началото и популяризирали фотографското изкуство в България, са Анастас Йованович, Атанас Стоянов, Тома Хитров, Георги Данчов и Георги Ст. Георгиев.
От 1993 г. фотографията започва да се изучава като отделна специалност в катедрата "Филмово и телевизионно операторство и фотография" на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ). В наши дни, с високотехнологичните новости в тази област, фотографията е и наука. /БГНЕС
/

Автор: max-1   
Дата:   21-08-12 14:32

Реалният откривател е Жозеф Ниепс. Ниепс прави запазен и до сега кадър през 1826г. с експонация от 8 часа ...... :)
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D1%84_%D0%9D%D0%B8%D0%B5%D0%BF%D1%81

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5c/View_from_the_Window_at_Le_Gras%2C_Joseph_N

Автор: max-1   
Дата:   21-08-12 14:38

Жозеф Нисефор Ниепс (на френски: Joseph Nicéphore Niépce) е френски изобретател, най-известен като пионер във фотографията.
Ниепс направил първата успешна трайна фотографска снимка. Той започнал да експериментира още от 1793 г., но ранните му резултати били снимки, които бързо избледнявали. Смята се, че от 1824 г. започнал да прави фотографии, които били трайни. Най-старата снимка запазена до днес той направил през юни или юли 1827 год. (или 1826 според някои източници).

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »