Автор: Sumuelll
Дата: 07-08-10 00:59
Основно дискутираме хонорарите... понякога говорим и за идеите, техниката която се ползва, подхода към клиента, но всъщност какво се крие в главата на човека който наричаме 'професионален фотограф?
Снимам непрестанно, всеки ден различни хора, различна възраст, възгледи, темперамент. По време на снимки се опознаваме до степен до която си казвам понякога, че прекалено се вживявам в проблемите им. Основно хората са доволни, препоръчват услугите на своите приятели, слагат снимките си във всички социални мрежи и т.н. и т.н.
Има и недоволни естествено. Пропуснато било пъпка изтрита на стотици сватбени снимки да бъде махнато от една... естествено че ще се обадиш да го споменеш, няма длъжен да останеш я. Нека се види че си наблюдателен. На сватбата на брат която съм снимал снимките били много добри, а след седмица ще снимам твоята? Ами ще се обадиш предварително естествено- ще заплашиш че ще платиш само и единствено ако твоите не са по-хубави от неговите.
Както и да е. Днес отварям пощата си и виждам че съм обещал на една майка да кача снимка на детето й в сайта си защото много ми харесвала. Вярно е. Майката ядосана, че това не било станало. Кога съм щял да се наканя...
Знам ли и аз. Помня само че от фотосесията на детето й - право в болницата при любим човек и роднина който бе на смъртно легло. Едва ли е усетила напрежението ми по време на снимки, все пак най-важното е нейната гарга да е най-рошавата. Едва ли е разбрала че човека почина няколко дни по-късно. Едва ли е разбрала какво ми е било. Но разбрала че снимката не е в сайта.
Понеже с времето прекалено много такива неща се случиха се питам:
Как се справяте? При хобито кеф ти снимаш, кеф ти лежиш, но като си поел ангажименти? Сватбения график пълен, никой не те пита какво ти е. Колега снима- жена му се обажда че го напуска. Друг му звънят по време на наздравиците че жена му изневерявала, приятели катастрофирали, обрали ти апартамента...Вече неколкократно по време на снимки ми е звънял телефона да науча че детето ми е хоспитализирано и ще остане в болницата за няколко дни... винаги по време на фотосесия, сватба, кръщене, откриване на завод или заведение... Основно на събития които не позволяват да метнеш апарата на задната седалка в колата и да се прибереш. Абе от желязо ли да е човек? Ненормален ли е че си довършва 'работния ден'?
Как се борите с личните проблеми по време на работа когато от вас се очаква креативност, нови идеи, когато клиента те занимава с това как левия му профил по рождение е по-хубав от десния и ако е нужно слънцето да се преместим но от дясно няма да даде да го снимате? Как реагирате когато научавате такива новини в най-неподходящия момент?
Публикацията е редактирана (07-08-10 01:07)
|
|