Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Canon 550D RAW + JPG проблем
Автор: Stefoto23   
Дата:   18-07-10 23:30

Преди да споделя проблема си искам да ви поздравя за страхотния сайт и форум!

Сега нека си дойдем на думата :)
От няколко дни съм собственик на Canon 550D страшно доволен съм от апарата, но ми направи впечатление, че когато му дам да снима RAW+JPG едновременно вади по 2 JPG файла. Например IMG_0001 и IMG_0001(1) и нямам представа от какво може да е. Гледах по всички менюта и настройки всичко си правя, както трябва но не мога да го оправя. Ако му дам да снима само на RAW няма проблем снима си и файловете са си ок. Ще се обадя и в Фотосинтезис да питам от какво е и вероятно да им го занеса да погледнат. На мен единственото, което ми хрумва е някакъв бъг в firmware-a на апарата. Изтеглих някакъв update от сайта на Canon, но не искам да избързвам да не взема да прецакам нещо. Ако някой има опит или предположение нека да сподели ще съм много благодарен! :)

Поздрави Стефан

Отговори на това съобщение
 Re: Canon 550D RAW + JPG проблем
Автор: harvester_vn   
Дата:   18-07-10 23:59

На RAW+JPG прави два JPG файла, без RAW, така ли?

Дата:   19-07-10 00:11

Да точно така. Просто единия файл да кажем е IMG_0001, а другия IMG_0001(1) и са абсолютно еднакви снимките. Все едно копира JPG файла вместо да направи RAW. Някаква идея от какво може да е? Да няма нещо специално в менюто дето трябва да се цъкне, въпреки че прегледах всичко и съм го избрал, както трябва да е.

Дата:   19-07-10 00:21

Много странно.... Извинявай, че те питам като идиот, ама сигурен ли си, че и двата файла са JPG? С разширение JPG... Не съм пипал 550Д, но ако е така, според мен е някакъв бъг.

Автор: mishkyn   
Дата:   19-07-10 00:29

На моето 5D също се получава понякога.

Дата:   19-07-10 00:31

Абсолютно сигурен съм, че и двата файла са JPG 1000 пъти проверих настройките за да съм сигурен и така се получава никаква идея нямам защо. И кофтито е, че до сега не мога да го накарам да снима RAW + JPG, както си трябва. Дали ако си update-на firmware-a ще се оправи? Или пичовете от Фотосинтезис да помогнат нещо? Той така или иначе е в гаранция, тай че предполагам ще ударят едно рамо и ще решат проблема.

Дата:   19-07-10 00:37

Проблема със сигурност е софтуерен, така че, ъпдейтвай смело. Това не влияе на гаранцията.

Автор: GMir   
Дата:   19-07-10 00:52

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Canon   
Дата:   19-07-10 01:21

използвай ДПП или ZoomBrowser за теглене на файловете. Ако не си инсталирал канонския софт, Винбозата не може да чете коректно роу файла

Публикацията е редактирана (19-07-10 01:31)

Автор: chicken   
Дата:   19-07-10 08:12

Това го има и при Никон с Уина. При един от двата режима на връзване на апарата с компа се получава така. С четец няма проблеми, само от апарата. Никакво ъпдеитване и резетване не трябва. Или четец или другия режим или квото Канон казва

Автор: bobi   
Дата:   19-07-10 10:01

Когато свържеш фотоапарата към компютъра и го разглеждаш като диково устройство, RAW файловете се виждат и се копират само като JPG. Ако искаш да свалиш RAW файлове, трябва да инсталираш и ползваш EOS Utility или да си купиш четец за картата и да ползваш него.

Автор: promis   
Дата:   19-07-10 10:16

Най-добре четец [smilie24]

Дата:   19-07-10 10:31

Ок ще си взема четец това не е проблем, но защо, когато снимам само в RAW ми ги изкарва нормално файловете, а когато снимам RAW+JPG ми ги изкарва само JPG. Специалния софтуер от диска още не съм го слагал, но ще го направя веднага щом се прибера от работа. Ще пиша пак ако проблема не се оправи след update на firmware-a и инсталирането на софтуера и четеца.

Дата:   19-07-10 10:36

Stefoto23
питай bill.gates@microsoft.com

Автор: Mec   
Дата:   19-07-10 10:50

Специалния софтуер от диска още не съм го слагал

А що не си го слагал ??? [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Айде да ти кажа един номер, в самия Роу файл си има едно джипегче с лошо качество. Като пуснеш да разглеждаш снимките (направени в Роу) в програмата FastStone и ги отваря светкавично бързо, защото всъщност отваря съдържащият се джипег.
Така си гледаш първо какво да триеш и става много бързо и удобно.
Та за какво ти е да снимаш и в джипег като имаш Роу файла ?
Той фотоапаратът доста често ще ти изкарва джипег от който няма да си доволен и пак ще си правиш друг джипег на същата снимка след като пипнеш тук там настройките в Роу файла.

Дата:   19-07-10 11:47

Да прав си, но предпочитам да мога да снимам RAW+JPG, защото да речем снимам и после приятели искат да им пратя и направо да им давам JPG файловете, а не да си играя да конвертирам RAW-a в JPG.

Автор: chicken   
Дата:   19-07-10 11:56

Ами това е положението. Пак казвам, не си играй да пипаш тялото, полза никаква. Не е в него проблема.Пробвай си режимите на USBто. На MSC не би трябвало да имаш проблеми за разлика от MTP/PTP. Или обратно [smilie5]

Автор: aldygreen   
Дата:   19-07-10 21:15

Сложи си "специалния софтуер от диска", там има доста хубави работи и пак си вземи един карточетец, щото с него се работи бързо и сигурно.
Наистина, когато четеш с Win картата в апарата, няма как "Бозата" да прочете RAW файловете, и по-лошото е, че не можеш да ги триеш по този начин, а трябва ръчно един по един да ги изтриваш.

[beer] [shtrak]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   20-07-10 18:56

Доста странни мнения прочетох. Не съм фен на Вина, но до сега подобен проблем не съм имал, нито на ХП , нито на Виста , нито на 7.
Свалял съм и с кабел и с ридер. Вина винаги ми е виждал РОУ файловете, като такива. Не ползвам програмите от диска на Канон. Става дума за 5ДМ2, а преди и с ПРО-1.

Mec, това с малкия джипег е вярно, но с него нямаш почти никаква по -прецизна представа за кадъра , а просто една омазана картинка.
Минималните отклонения от фокуса се виждат само на пълен кадър, а понякога са фатални(макро). Винаги снимам РОУ+джипег.

Автор: Mec   
Дата:   20-07-10 21:33

ама той не е малък, същите пиксели на брой са си, но с по-ниско качество.

Автор: lumix   
Дата:   20-07-10 22:05

EOS Utility ....инсталирай си го от диска!
После кажи дали се е оправило?

Дата:   20-07-10 22:51

Инсталирах софт-а от диска, но не помогна. Но с четеца стана. Вече работи перфектно! Благодаря на всички за любезните отговори!
Страхотни сте :)

Автор: bobi   
Дата:   21-07-10 10:26

Инсталирането на софтуера не би трябвало да промени начина, по който се виждат файловете в апарата в Windows Explorer. След като се инсталира, се ползва инсталираното, което в случая е EOS Utility.

Автор: asahi   
Дата:   21-07-10 20:12

Човек, дори и добре да живее, си купува картрийдър. Аз съм го казал - можете да ме цитирате свободно.

Дата:   21-07-10 23:43

Stefoto23
Когато изтегляш снимките при директна ЮСБ връзка комп <-> тяло на апарат (с ИНСТАЛИРАН ДПП или зум браузера) чрез някой от двата софта, не би трябвало да ги виждаш като два ЙПГ-а, а като роу и йпг.
Ти пак искаш да ползваш ВИН-а, при наличие на специализиран софт.
Я опитай това и пиши в темата

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »