Автор: serjy
Дата: 18-05-10 20:52
Пускам темата, защото вече няколко човека ме питаха на лични за тези препоръки. Нядявам се, че така ще помогна на повече хора да изстискат максимално от техниката си. Предполагам това ще важи в някаква степен и за по-старите олимпуси. Всеки е добре да си пробва. И така:
1. комбинацията от "auto" на контрастната крива и "auto"-ISO не е желателна. Тази настройка действа с леко недоекспониране в комбинация с по-агресивно просветляване на сенките, което води до неоправдано нарастване на шума в снимката особено, ако и исото се е повишило.
2. "ауто" белият баланс(според мен) дава най-добри резултати, ако зеленото е на +1, а чевеното на -2(добре е всеки да си изпробва, като заснеме еднакви сцени с различни настройки).
3. шарпнесът е много агресивен. задължително на -2.
4. шумоподтискане задължително изключено.
5. за пейзажи - исо 100 и 'нормал' контрастна крива + вивид цвят(по желание). на исо 100 се вади идеално от сенките, но не може да се връща изгоряло, най-много с 0.5 ев. на исо 200 се връща изгоряло до около 1.5ев, но не се вади добре от сенките. пейзажите е добре да си ги снимате в рав, контрастна крива на нормал и ако динамиката е прекалено голяма, контраста на -2. направих няколко проби при заснемане на сцени с голяма динамика. За мен издодът е, че на исо 100 с внимателно експониране така, че да не "гори", се вади много добре от сенките и е за предпочитане пред исо 200.
6. за портрет (според мен) контрастна крива на "лоукей" + "нормал" за цвят и +0.3ев до +0.7ев(дава мого приятна визия), исо 200 и нагоре. Не е желателно при остра светлина да се снима на исо 100, защото дава цветови отклонения в отблясъците. на мека светлина обаче е добре.
7. снимане на тъмно до 800 исо, чудесен резултат и до 1600 приемлив.
8. на исо 200 до 800 най-добри резултати като цяло, като цветови баланс и т.н.
Предимно снимам в джипег на максимална резолюция, а в края на всеки месец си ресайзвам снимкте до 5мп(на мен повече не ми трябва).
Рав може да се снима със същите настройки. Резултатът естествено е по-добър, ако ви се занимава.
|
|