Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Nikon D3000 display
Автор: i_kostov87   
Дата:   25-06-10 17:19

Здравейте, казвам се Ивайло и от 3 месеца имам едно никонче д3000. Снимам, след това обработвам някой снимки, но от няколко дена ме гложди едно нещо: пример
правя портретна снимка със следните настройки:
обектив никкор 18-55 VR AF-S; в стая,вечер, на крушка с волфрамова жичка ;picture control-portrait(PT)при стандартни настройки (на нула)с лек шарпенинг; WB-auto;exp.comp. +0.3; flash - rear; формат RAW; фокусно р-е 55мм;цветова схема sRGB ;и т.н.
В крайна сметка получавам снимка, която когато разглеждам на дисплея на никона изглежда с малко по засилени тонове на червеното, особено различимо в тона на кожата на модела. ОК. Смъквам снимката на компа с "уж" калибрирания ЦРТ монитор, там отварям същата с capture nx и снимка се вижда с леко засилен нюанс на зеленото. Започвам да се чудя: никона ли показва грешно (въпреки че казват че дисплеите на никоните са със сравнително точни цветови нуанси); монитора че е за смяна за смяна е :); хмм какво да правя!?
Та моля който има наблудение върху дисплеите на ДСЛР никоните, да каже до колко може да им се вярва. :)
Благодаря предварително! :)

Отговори на това съобщение
 Re: Nikon D3000 display
Автор: snoopoff   
Дата:   25-06-10 17:21

Не ти е калибриран монитора.

Автор: Uve_Smotanson   
Дата:   25-06-10 17:47

Нямам такъв проблем. Nikon D60 + TFT.

Автор: ivo70   
Дата:   25-06-10 17:57

Ами пробвай с друг монитор и ще разбереш къде ти е проблемът.[smile]

Автор: i_kostov87   
Дата:   25-06-10 20:39

Да утре мисля да пробвам на компа на един познат фотограф, на негожия монитор.
Но и много ме гложди въпроса - дават ли дисплеите на никоните точни цветове?

Автор: mike74   
Дата:   25-06-10 20:58

>дават ли дисплеите на никоните точни цветове?

Не разбира се!!!
Това е дисплей колкото да видиш дали си направил снимка, да си видиш хистограма, прегоряло/тъмно и т.н. в никакъв случай не можеш да преценяваш цветовете по дисплея на апарата.
[beer]

Автор: boris_urumov   
Дата:   25-06-10 22:47

Не, mike74, можеш, но не можеш да им вярваш напълно [shtrak]

Автор: dickbg   
Дата:   14-07-10 09:47

Боре, то да не си Петко Бочаров - "Да, ама не"
За фотография според мен най-добре е калибрирано CRT. Дори и на моя монитор, който е със 176 градуса пак му се сменят цветовете, като мърдаш от центъра.

Автор: fizo   
Дата:   14-07-10 09:52

Аз съм с Д90 и вече изобщо не вярвам на дисплея ! Поглеждам го за да видя в общи линии дали е добре композирана и дали е на фокус снимката. От гледна точка на цветовете на дисплея са коренно различно от това как се виждат през Capture NX-a или ViewNX. На дисплея всички снимки ми се струват зле :).

Автор: tbby   
Дата:   14-07-10 10:35

При мен на D90 е 1:1 дисплея и Capture NX 2.
В Lightroom съм си играл да правя профил, който да е максимално близо до това, което виждам като отворя RAW в NX 2.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »