Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за Цанон 40Д
Автор: imitev   
Дата:   24-06-10 20:55

Някой може ли да обясни как се ползва:

C.Fn III -3 AF point selection method
0: Normal
Press the <S> button and use <9> to select the AF point.
1: Multi-controller direct
Without pressing the <S> button first, you can just use the <9> to
select the desired AF point. Pressing the <S> button will set it to
automatic AF point selection.
2: Quick Control Dial direct
Without pressing the <S> button first, you can just use the <5> to
select the desired AF point. By holding down the <S> button and
turning the <6> dial, you can set the exposure compensation.

В режим 2 - не иска да ми сменя АФ точките от въртящия контролер???

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за Цанон 40Д
Автор: sirkhann   
Дата:   24-06-10 21:02

А като натиснеш бутона за смяна на точките, какво става?

Дата:   24-06-10 21:03

Ааааа...

Премести копчето отзад от режим ON на режим "включено кръгче" [smilie18]

Дата:   24-06-10 21:33

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Егасимус!

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Ергономия -10%, ама снимките в сравнение с 400д [smilie24]

Автор: alfonsito   
Дата:   24-06-10 21:43

трудно е много е трудно тряабва ти магическа пръчка [smilie5]

Автор: asahi   
Дата:   24-06-10 22:23

Сменям АФ точките от малкото клиторче над колелото. Не ти ли е удобно?

Дата:   24-06-10 22:27

СПАМЪР [smilie18]

Дата:   24-06-10 22:28

Комплименти ли ще си правим?

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   24-06-10 22:30

asahi, и аз така.
Но до момента, в който реша да използвам вертикалния грип - става малко далече [smile]

Дата:   24-06-10 22:32

Що? Къс ти е палеца?

Автор: demiman   
Дата:   24-06-10 22:33

Канонски неволи [smilie6]

Дата:   24-06-10 22:35

[smile]
не ми е къс палеца, ама с допълнителния грип врътката е по-удобна [smile]

Дата:   24-06-10 22:51

А как задавате компенсация на експонацията?

В момента аз я задавам с бутона за увеличаване на снимката при разглеждане и врътката над спусъка...

Дата:   24-06-10 23:03

Пък аз го правя само със задната врътка.
Само с предната сменям скоростта или блендата в зависимост от режима - приоритет на скорост/бленда.
Не виждам защо трябва да използвам бутон и врътка едновременно, при положение че има задна и предна врътка и отделно джойстик - ти сигурно имаш носталгия по управлението на трицифрените канони [smile]

Дата:   24-06-10 23:19

Дай повече информация ти как работиш - правя го така защото това открих след 5 мин четене на ръководството [smilie5]

Освен това ми е по-удобно да компенсирам с едната ръка, отколото да щракам копчета и да въртя селектора...

Публикацията е редактирана (24-06-10 23:26)

Дата:   24-06-10 23:52

За избор на AF точка с джойстика:
C.Fn III > 3 - AF point selection method > 1: Multi-controller direct

Ако обаче, както е при теб си избрал там Quick Control Dial direct - тогава със задната врътка (Quick Control Dial direct) - само с нея - си избираш AF точка, тоест тя е заета. Та затова при твоя начин се налага да натискаш и бутончето и предната врътка за да правиш компенсация.
Ако пък в тази CFn избереш Normal - тогава пък си избираш AF точка като при трицифрените канони - с бутона за AF точки отзад и предната врътка, а пък компенсация на експозицията отново през задната врътка.

Аз лично използвам като asahi варианта с джойстика за AF и със задната врътка за компенсация. Само като използвам често вертикалния грип и различни AF точки едновремено минавам на третия вариант.
Няма начин - така са разположени контролите, че да е максимално удобно. Няма как джойстика иначе да е удобен.

Това е ршено така и при Д300 например. Там има само едно предимство - вертикалния грип си има още един джойстик и така лесно си го използваш и при вертикален грип. Ама пък грипа там е доста по-скъп.

Дата:   25-06-10 00:32

Добре де - нали трябва да щракнеш копчето за пускане за да ти работи компенсацията, защото само в положение вкл. не става?

Дата:   25-06-10 09:11

imitev

не четеш какво е написано по-горе [smile] Инструкцията пък явно хич не я четеш [smile]

Няма такова "копче за да ти работи компенсацията" [smile] Включвателят не е за това. Той:

в положение off изключва камерата
в положение on включва камерата
в третото най-горно положение включва освен това и задната врътка (Quick Control Dial direct) - това търкало отзад на палеца ти.

Ако този превключлател не е в най-горното положение това търкало е изключено - просто не работи, все едно че го няма - някой така предпочитат точно за да не променят компенсациите на експозицията или пък автофокусната точка случайно, по грешка, като завъртят врътката без да искат...

Когато превключвателят е в най-горно положение този Quick Control Dial direct е включен. Но не превключвателят определя каква ще бъде функцията му. Това се определя от C.Fn III,AF point selection method.

Да ти повторя ли? 3 - AF point selection method:

- в положение Normal - Quick Control Dial direct (задната врътка) променя компенсацията на експозицията, а предната врътка над спусъка заедно с бутончето за AF точка променят автофокусната точка. Тоест задната врътка сама определя компенсациите, а изборът на AF точка е като при ХХХD.

- в положение Multi-controller direct - Quick Control Dial direct (задната врътка) променякомпенсацията на експозицията, а джойстикът променя активната AF точка. Предната врътка си управлява тогава само блендата или скоростта в зависимост дали си на приоритет на бленда или скорост или пък М. Това е най-удобния за мен вариант.

- в положение Quick Control Dial direct - Quick Control Dial direct (задната врътка) променя AF точка, а предната врътка над спусъка заедно с бутон определя компенсацията на експозицията.

Това са просто три различни концепции - избири си твоята и си я използвай със здраве [smile]

Пак да повторя - включвателят on/off не е определящ в случая. Той просто в средно положение НЕ ВКЛЮЧВА изобщо Quick Control Dial direct (за тези, които не искат да го използват, опасявайки се от случайното му завъртане), а в най-горно положение включва и
Quick Control Dial direct.

Така описано може и да изглежда сложно, но това са настройки, които правиш само един единствен път най-вероятно на камерата си, защото са настройки на това, как да са ти организирани контролите за настройки [smile]
Един вид - метанастройки [smile]

Дата:   25-06-10 09:18

HSGeorgiev - бъди сигурен че чета и разбирам.

А в ръководството можеше да напишат че компенсацията чрез quick control Dial става само във въпросното положение...

Въпросният превключвател не ми е особено удобен за превключване.

Предположих, че и на други хора не им е удобен и въпросът беше как работят те.

Не виждам защо всяка тема в този форум както във всички останали в БГ трябва да се превръща в хранилка???

Дата:   25-06-10 09:36

imitev написа:

> HSGeorgiev - бъди сигурен че чета и разбирам.
>
> А в ръководството можеше да напишат че компенсацията чрез quick
> control Dial става само във въпросното положение...
>
> Въпросният превключвател не ми е особено удобен за
> превключване.
>
> Предположих, че и на други хора не им е удобен и въпросът беше
> как работят те.
>
> Не виждам защо всяка тема в този форум както във всички
> останали в БГ трябва да се превръща в хранилка???

Ооооооооооо извинявай, че се опитвам да ти помогна!!! [smilie23] [smilie23] [smilie23]
Два пъти ти написах почти едно и също и в ръководството го пише освен това.

Ето го ръководството:

http://regionsliven.org/hristo/imitev/Canon-EOS-40D-Manual.pdf

Ясно е написано на страница 159:

http://regionsliven.org/hristo/imitev/cfn3.jpg

А относно твоето:

">
> А в ръководството можеше да напишат че компенсацията чрез quick
> control Dial става само във въпросното положение...
> "

Да също са го написали в ръководството, то пък е на страница 32:

http://regionsliven.org/hristo/imitev/cfn32.jpg

И аз съм ти го написал почти три пъти. Търпеливо, специално за теб, за да го разбереш... И вместо това ти се правиш на засегнат - "ама защо не ми обясняваш, ама защо ме обиждаш, ама защо от Канон не са го написали"... [smilie23]
И в ръководството са го написали - вижда се по-горе.
И аз ти го обясних подробно на български неколкократно.
И не виждам с какво си се обидил - да, написал съм ти как се включва режима, при който Quick Control Dial променя AF точка, ти ми отговаряш "Добре де - нали трябва да щракнеш копчето за пускане за да ти работи компенсацията, защото само в положение вкл. не става?". Обяснявам ти по-долу пак, описвайки подробно и трите положения на включвателя ясно и трите опции за AF point selection method подробно и ясно.
И вместо това ти се правиш на засегнат... [smilie23]

Пак да повторя - извинявай, че се опитвам да ти помогна и така ти развалям шанса да си типичния оплакващ се кисел критикар... Няма да се включвам вече в твои теми - извинявай!

Дата:   25-06-10 09:47

Два дена ръчкане по менютата успешно заменят 15 минути четене на менюала.

Положителното в случая е, че полученото познание е приложимо за доста канони от серията. Четеш еднократно - прилагаш многократно.
Да кажа ли, че е найс? А?

Автор: harvester_vn   
Дата:   25-06-10 09:56

Много ги щипят тея моми бе... пък уж четяли и разбирали.

imitev, понеже гледам че май не вдяваш, снимай си на Multi-controller direct при него фокусните точки се сменят директно с джойстика. Гарантирам ти, че след един час снимане така ще започнеш да се чудиш как изобщо си можел да го правиш по друг начин.

А търкалото отзад в режим на снимане работи САМО когато превключвателя е в най-горна позиция, независимо каква функция изпълнява то в момента.

Дата:   25-06-10 10:06

Хора разни, проблеми разни.

В 99% от случаите, когато съм питал нещо тук са се държали надменно и хранили все едно всичко на този свят им е ясно... Явно това е нормално за родината...

Благодаря за инфото на всички които ме осведомиха - мърморещи и немърморещи [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: