Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Рол въпроси
Автор: dreamitko   
Дата:   29-05-10 22:24

Привет на всички.
Току що увесих един филм на "простира" и се изкефих. Филма ми е Фома и без да искам му просрочих времето на проявяване с около 12мин. Резултатът е впечатляващ- детайлност (имам печатарска лупа) и плътност. Та въпросите са ми следните:
- Така ли да продължавам с проявката или е моментна "прищявка на филма" ?
- Намерих един фиксаж на Кодак T-Max, но от старост или нещо друго е като пресякано прясно мляко- т.е. на дъното на шишето (....не е отваряно въобще) има солидна утайка- прахообразна и тук таме на парцали, както и по стените на шишето. Има ли смисъл да го "разбивам с миксера на жена ми" или да го източа в тоалетната чиния? (ама хич не искам да го хвърлям)
Благодаря ви мили хора [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Рол въпроси
Автор: nodoubt   
Дата:   29-05-10 22:26

[smilie18] [smilie24] [shtrak]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   30-05-10 00:41

С какъв проявител работиш?
За фиксажа - разбъркай го и после отлей в чашка и потопи в него малко парченце филм (непроявен) - например от опашката за зареждане. Ако за 2-3 мин. стане прозрачно - фиксажа работи.
Успех!

Автор: GenaDP   
Дата:   30-05-10 00:47

"Рол въпроси"

Смяташ, средния формат трябва да се проявява по-различно от лайка формата? [smilie8]

Автор: lipostok   
Дата:   30-05-10 00:49

Абе dreamitko, 12мин са доста време, с какво проявяваш? Ако е с разреден проявител иди-дойди, ама иначе не бива! Пък този плътен негатив какво ще го правиш, той ще е много труден за работа, възможно е дори неизползваем. Може да се наложи да го отслабваш с Фармеров отслабител. То бива-бива експерименти, ама твоето... Обикновено филмите леко се преекспонират и после леко недопроявяват. Ама леко! Айде внимателската!

Автор: arakinixon-cie   
Дата:   30-05-10 01:46

Автор: GenaDP
Дата: 30-05-10 00:47

"Рол въпроси"

Смяташ, средния формат трябва да се проявява по-различно от лайка формата? [smilie8]

mda, vemenata sa leko razlichni

Автор: Canon   
Дата:   30-05-10 02:16

просрочих времето на проявяване с около 12мин

Това нищо не значи.

при 10 мин. и просрочие 12мин дава 22мин, което е много!
при разреден проявител и време 30-на мин +12 е 42 мин което не е проблем

Дата:   30-05-10 02:18

mda, vemenata sa leko razlichni

Брей? И поради що са леко различни? [smilie5]

Автор: dreamitko   
Дата:   31-05-10 19:37

времето на проявката е 30мин., а аз го просрочих с 12мин- май Canon може да излезе прав

Дата:   31-05-10 20:47

shtoto samia film e razlichna plosht
i ako poglednesh v broshurite na Fuji primerno, shte zabelejish, che vremenata sa dadeni za 35 mm, za 120 i za sheet film

Автор: jivar   
Дата:   31-05-10 23:21

[smilie18] МАЛЕ,мале що човешки ресурс за глупости !! [smilie23] dreamitko,тая работа не е като дремването !!![smilie19] Мнозина си мислят, че класическите мокри процеси са БУЧНИ КЛЕЧКА - ПИЙ БОЗА!, нещо по-елементарно от цифровата фотография дори![smilie3] Само умението да си преценяваш негатива се учеше с години ...

Дата:   31-05-10 23:30

Автор: arakinixon-cie

shtoto samia film e razlichna plosht

Верно ли? Ами то в такъв случай може би трябва и да се експонира с различни времена тогава - колкото по-голяма площ, толкова по-дълга експонация? [smilie19]

Ай разгледай тук и ми кажи що за повечето температури и проявители разлика във времената няма?

Дата:   31-05-10 23:39

be ti si znai tvoeto

snimame razlichna plosht filmi s razlichni obektivi i aparati
no proiaviavash v edna doza 135 i 120

da ne govorim za 4x5 kydeto vremenata sa dosta razlichni, no tozi put ne zaradi dozata , a zaradi samata plosht na filma i kak tia poema himiata

niama kakvo da te ubejdavam

Автор: n1x0n   
Дата:   01-06-10 00:46

Аз не се наемам да обясня откъде има разлика, но със сигурност помня, че бяха различни времената за 35мм, рол и план едно време. Още си пазя разни таблици за проявяване от тогава и наистина ги има тези неща отразени.

Автор: lipostok   
Дата:   01-06-10 00:48

Мисля че по площ рола и лайката са почти еднакви, поне така ги дават в справочниците за разход на проявител. Обаче като гледам в горния линк за Неопан-а, дебелините на желатиновия им слой са различни. Може би на това се дължи разликата във времената.

Автор: Canon   
Дата:   01-06-10 00:53

Нека не намесваме проблема с изтощаемост по площ. Това е проблем на серийните масови обработки, има си регенериране и т.н.

При проявяването се търси достигане на определени параметри като контраст, гама, плътности (Dmin, D max) ....

Дата:   01-06-10 01:26

Много знаете, ама никой не казва що времената за част от проявители и температури са ЕДНАКВИ при 135 и 120 филмите, и се различават само за някои... [smilie7]

Дата:   01-06-10 02:12

be ti mnogo znaesh, vyprosa beshe, che ima razlika

drugoto si go druj za sebe si

Дата:   01-06-10 02:27

"ЕДНАКВИ" според теб означава РАЗЛИЧНИ?
Я преговори българския...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »