Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За "Чистата" фотография и за компютърната. Една статия на руски.
Автор: neph   
Дата:   15-05-10 16:31

Една съвсем откровенна (според мен) статия за същността "чистата" и компютърната фотография от руския фотограф Андрей РАЗУМОВСКИЙ - http://www.razooma.net/
. Статията е на руски език. Приятно четене. >>> СТАТИЯТА.

Отговори на това съобщение
 Re: За "Чистата" фотография и за компютърната. Една статия на руски.
Автор: lipostok   
Дата:   15-05-10 16:41

руска, съветска ф-я - ни стаа!

Автор: Apostol.Hristosov   
Дата:   15-05-10 16:44

Андрей РАЗУМОВСКИЙ

[smilie24]

Автор: chill   
Дата:   15-05-10 16:45

Разумно го е рекъл.

Автор: MartenBG   
Дата:   15-05-10 19:01

Разумно,разбира се.Отлична логика и рационалност.
Да не чувам пак за руски и други школи,след като не посочвате "българската" всъщност какво е...[smilie18] [smilie18] [smilie18] .Многознайковци.[smilie5]

Автор: MarinY   
Дата:   15-05-10 20:02

Абсолютна истина. [smilie24]
Само в този форум съм го повтарял десет пъти.
Единствената "чиста" фотография е "стрийт на диапозитив".

Ряд фотографов отрицают ГР по одному из вариантов:

1. Не умеют с ними работать. Боятся даже начинать их изучать. Как правило, это фотографы старшего поколения, по своей психологии им далек компьютер. Имея цифровую камеру снимают в JPEG. Однако, если какой-то кадр они продают куда-то, постобрабку приходится делать и они прибегают к помощи фотошоперов.
2. Работают в ГР, но не афишируют это, так как считают, что быть фотографом, который снимает одним нажатием на кнопку более квалифицированно. Звание «Чистого фотографа» не позволяет им афишировать данный процесс.
3. Работают в ГР, но считают, что те операции, которые они выполняют в ГР не подходят под пошлую категорию «Отфотошоплено».
4. Лишь очень маленький процент (боюсь, что эта цифра менее одного процента) до сих пор снимают на пленку (слайд) и картинку получают способом мокрой печати. Хотя некоторые сканируют пленку и все же прибегают к его доточке в ГР.

[shtrak]

Автор: El_Fuego   
Дата:   15-05-10 22:03

MartenBG [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Всякакви думи повече са излишни.

Автор: Lalinda   
Дата:   15-05-10 22:39

ОТФОТОШОПЛЕНО.
[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Велик и богат русский язык.

Автор: Canon   
Дата:   15-05-10 22:55

Много хора, да не кажа цели нации имат склоност да класифицират. И не могат да живеят нормално едва ли не, ако едно нещо не е е нормирано по чекмеджета, рафтове, стелажи - тоз бил фотошопист, оня бил "чист" фотограф, дефинират някакви междинни категории ...

А фотографа просто е автора на някакъв продукт. Как, защо и какво е използвал в процеса на създаването му е без никакво значение (освен вероятно само за самия него си, като бързина, удобство и разходи)

Вероятно много лесно се живее в подреден свят. Но скучно и шаблонно - като в матрицата. Без творчество и без свобода

Автор: Lalinda   
Дата:   15-05-10 23:08

Уби ме.
Че точно във фотошопенете я няма свободата и творчеството на фотографирането, бе, душко!
[shtrak]

Ставаш роб на очаквания ефект.

Я поразгледай само нечии профили и си дай сметка дали не разпознаваш авторите именно по несвободата им да използват готови ефекти...

Автор: asahi   
Дата:   15-05-10 23:14

Фундаментално непознаване на Фотошоп от страна на Лалинда.

Автор: deathzone   
Дата:   15-05-10 23:21

Според мен иска да каже, че свободата на фотографията е в погледа и майсторлъка на фотографа да заснеме така снимката, че да няма нужда от фотошоп. [cool] Чрез Фотошопа ставаш зависим от клишираните ефекти.

Автор: chill   
Дата:   15-05-10 23:24

1. Не умеют с ними работать. Боятся даже начинать их изучать. Как правило, это фотографы старшего поколения, по своей психологии им далек компьютер.

[smilie19]

Автор: Canon   
Дата:   16-05-10 00:14

Како Лали
Одма си зимъм думите наопаки, ако штъ убиът.
Не съм тъкъф чиляк
[beer]

Я кажи за иднъ такаа снимка. Искам да снимам идеална капка - кристална, огледална, сълзица. Моята истина за съвършенството.
Щракам я и глеам на капката, кат отражение се види един гъз с апарат, който явно снима капката?
И ко прайм?
Уж чисто изкуство, перфектна визия, а тоя миризливец, ко ми прай в идеала?
И аз треа да избирам - между чистото и фотошопогъзоизчистването?
Или да си я рендна на 3Д макса, че да ми е мирна главата

Автор: pacolon   
Дата:   16-05-10 00:27

"Чтобы снять рекламное фото, не нужно будет выписывать фотомодель из Парижа. Ее лицо Вам пришлют по электронной почте, остальное сделает ГР. Грустно? Да, грустно, но это факт."

Статията е правдива и точна от гледна точка на рекламните фотографи. И толкова.
Според мен е необходимо е да има разграничение между обработените и силно манипулираните снимки. Първите са ценни с достоверността си и способността на Автора да улавя "момента", вторите - с това, че са нереални, постигнато с друг вид знания и умения.
Харесват ми и двата вида - любимите ми галерии са "Диви животни" и "Експеримент".
Цитата в началото е категоричен за бъдещето на рекламната фотография. Ако искате и репортажните фотографи да заработят по този начин - Добре дошли в Матрицата! [smile]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   16-05-10 03:11

Чудесна статия от голям фотограф!
Жалко,че 80% няма да я разберат, поради незнание на езика.
Автора интелигентно обяснява, че бъдещето е на цифровите технологии и, че няма нищо срамно да се обработват снимите с графични редактори. Дава даже и интересни примери :

"Твърдението, че снимките обработвани с графични редактори не са истинска(чиста) фотография, са подобни на твърдението, че:
-разговорите по ГСМ не са истински , защото са цифрови, а не аналогови с телефон с шайба.
- музиката създавана и обработвана на компютър не е музика.
- книгите набрани на компютър и разпечатани с със съвремени цифрови машини не са книги, защото не са написани на ръка."

Автор: asahi   
Дата:   16-05-10 09:00

За разговорите по ГСМ се не бях сетил. Ще ги спирам!
Със скайпа как е работата?

Ето и есенцията от разсъжденията на Разумовски:

Выводы, которые я сделал для себя:

1. Графические редакторы - это огромный шаг в технологиях создания изображения. Нужно правильно и профессионально уметь ими пользоваться. Не нужно их стесняться, бояться, оправдываться.

2. Фотограф должен уметь отлично фотографировать. В первую очередь, он фотограф. Но снимать он должен под ГР. Его фоторабота должна обязательно быть отредактированной в ГР. Лучше, когда фотограф редактирует сам.

3. Компискусство (до сих пор этот раздел существует на многих творческих фоторессурсах, как отдельный вид) это изображение, созданное без фотоаппарата. Открываем ГР - файл-создать новый-и поехали с помощью комбинации встроенных инструментов, фильтров и пр. создавать изображение. Если в процессе первичен был фотограф и фотоаппарат, то это фоторабота.

4. Все фотографы, делающие профессионально качественные изображения пользуются ГР. Если они утверждают обратное - не верьте. Хотите делать изображения класса Hi-end, учитесь делать все, что есть на сегодняшнем рынке производства изображения максимально профессионально…

Ако трябва да превеждам за някого?

Автор: fotorafi   
Дата:   16-05-10 11:59

Внимателно прочетох статията на колегата Андрей Разумовский. Навсякъде споменава думата: "фотография", а фотожурналистиката? Фотожурналистика и фотошоп,дали е морално? Опитайте се да участвате в конкурса Уролд прес фото със снимки,обработени с фотошоп. В нащите печатни издания изобилстват снимки обработен с фотошоп. Нищо,че се променя реалната действителност на събитието...[thankyou]

Автор: wiseacre   
Дата:   16-05-10 12:17

Стига да се променя само качеството на изображението - защо не?

Автор: ilcoin   
Дата:   16-05-10 15:26

@fotorafi - мисля че трябва да се прави разлика между обработена и манипулирана снимка.

Последния пример, за който се сещам, беше за някаква снимка от Ирак, на която журналиста беше добавил с фотошоп (доста некадърно при това) пушек от взрив. Това е ясно, че няма как да мина за фотожурнализъм.

Да изтеглиш леко нивата, за да просветлиш сенките едва ли е чак такъв проблем обаче. Всъщност, не знам какви са правилата на тия конкурси и би ми било интересно да ги разбера.

Автор: texa   
Дата:   16-05-10 16:58

При журналистите колажа според мен нетрябва да се допуска, защото един добър фотошопер може да измени с лекота цялата сцена от репортажа...
Докато при арт фотографията невиждам кое му е лошото на фотошопа дали с апарата или с компютъра е постигнат даден ефект важен е крайният резултат... (мое скромно мнение)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »