Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Аматьорски въпрос
Автор: aivan_pm   
Дата:   11-05-10 02:07

Какво означава острота и АЕВ(това е на български май) , за какво се използват и как [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Аматьорски въпрос
Автор: pefoto01   
Дата:   11-05-10 02:38

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   11-05-10 09:30

хаха аз съм аматьор , ок като си мого отворен братле, кажи како разбираш под термина: еластичност на двигател . За остротата ми е ясно , че става дума за образа , но в какво точно се изразява това , снимката е по - ясна, или с по- наситени цветове или нещо друго , отнасяйте се малко по благосклонно към , аматьорите в този форум ,но все пак благодаря , че си драснал нещо .[smile]

Автор: hemilio   
Дата:   11-05-10 09:54

освен че всички знаят какво е еластичност на двигателя, си малък !!!

Дата:   11-05-10 09:58

хаах ок , за двигателя дадах просто пример , повярвай ми има мн хора които незнаят , което не означава ,че трябва да се дуем спрямо тях и да се правим на големи капацитети.Еми зависи от гледната точка , но да не съм мн голям .[smilie3]

Автор: tofo   
Дата:   11-05-10 10:20

Остротата е възможността да се предадат най-малките детайли от снимката. Иде най вече от разделителната способност на обектива. Основно понятие е и се знае от тия, които са прочели поне нещичко.

http://markishky.hit.bg/Photo1b.htm#resol
[shtrak]

Дата:   11-05-10 10:27

ехе имало нрмални хора тук , аз прочетах темата във сайта как д направим сника или нещо подобно , обаче там не срещнах тези понятия и затова питам .Благодаря [smilie24] [smile]

Автор: jester   
Дата:   11-05-10 10:31

ще се опитам да ти го обясня възможно най-аматьорски - остротата, т.е. sharpness настройката, променя начина, по който изглежда снимката в рязкостта на детайлите. Т.е. ако си си снимал кучето и то е на фокус, при по-острото изображение ще можеш да му видиш всяко косъмче, което стърчи, ясно, бистро и детайлно. Ако настройката на sharpness е на минимум, кучето пак ще е на фокус, но козинката му ще изглежда малко по-замазана.

AEB на български се нарича "клин". Използва се например, когато не си много убеден с какви стойности на експозицията кадърът ти ще стои най-добре. Затова си правиш клин от три кадъра: един спрямо измерването на апарата, един по-тъмен и един по-светъл. При задаването на клина, предварително можеш да контролираш колко по-тъмен да е тъмният кадър и колко по-светъл да е светлият.

Публикацията е редактирана (11-05-10 10:34)

Дата:   11-05-10 10:37

блгодаря много , сега вече разбрах [smilie5] [shtrak]

Автор: tantris   
Дата:   11-05-10 11:25

И все-пак, "подострянето" не прибавя детайл а напротив, отнема.

Автор: 3df   
Дата:   11-05-10 14:22

aivan_pm

Погледни в профила ми има 2 снимки едната по-тъмната е без никакви настройки, както е от апарата. Другата е с малко корекции и остротата е на максимум. Ако този пример може да ти помогне.

Публикацията е редактирана (11-05-10 14:26)

Автор: prisonbreak   
Дата:   11-05-10 14:30

tantris

Ти сериозно ли говориш бе МЕН. Малиииии, имало доста неграмотни потребители.

Публикацията е редактирана (12-05-10 10:32)

Автор: vgramatikov   
Дата:   11-05-10 14:40

Правилното подростаня не отнема ,а подчертава вече наличния детайл.Като цяло обшия вид на кадъра е лъжлив за неговата острота.Зависи много от използваната система обектив-тяло.

Всъщност термина острота се означава "колко отчетливо се разграничават детайлите и фините детайли във един кадър"

Това се дължи на много компоненти.Думата острота е по скоро обощаваща за крайния резултат т.ест кадъра.За да имаме острота са необходимии много неша като микроконтраст,цветопретопредаване,липса на хроматични аберации,Много линии на милиметър т.ест добър обектив и добра крайна резолюция осъществена чрез взъимодейтсвоето на системата обектив - тяло и всичко което включва тази система.

В повечето случай "остротата" е изключително разтегливо поняти е реално не означава подчти нищо.

Но по-горните са много важни за последващата употреба на кадъра и евентуалния печат на големи размери.

Ако снимаш за уеб и ако гледаш на компютър най-ниските класове обективи са достатъчно добри да ти предложат остър кадър.

Тва е най-грубо казано :)

Автор: alfonsito   
Дата:   11-05-10 14:44

prisonbreak написа:

> Ти сериозно ли говориш бе МЕН. Малиииии, иамло доста неграмотни
> потребители.

!!!!иамло!!!!!

Съгласен [smilie5]

Автор: minolta9   
Дата:   11-05-10 15:20

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   11-05-10 20:50

[smile] [smile] [smile]

Публикацията е редактирана (11-05-10 20:52)

Автор: Canon   
Дата:   11-05-10 22:25

Острота си е ясно понятие.
Ако се разгледа границата на две съседни полета - тъмно и светло, дебелината на тази граница е остротата.

Ако е примерно 3,4,5 и повече пиксели (или повече от 0.33мм), тя е по-размита, т.е. няма острота.
Максималната острота е границата с дебелина 0 пиксела.

Автор: dikimee   
Дата:   11-05-10 22:32

Друго значение има за остротата - гъстотата на пикселите, независимо какъв тип - мониторни или "хартиени".
На стария ми CRT монитор ВСИЧКИТЕ ми снимки изглеждат ужасно меки, и изискват колосално шарпене.
На телефона ми, където в 3" дисплей са побрани 800х480 пиксела, всичките ми снимки изглеждат остри като бръснач. Тъй че дреме ти за остротата на обектива/тялото, важното е другите какво виждат, нали те дават точките? :P
Даже и сапунерка прави остри снимки на 13х9 снимка :D

Публикацията е редактирана (11-05-10 22:33)

Автор: Canon   
Дата:   11-05-10 22:41

dikimee
Ти скри топката на цялата фотографска теория.
А преди старият ти CRT монитор дали е имало острота във фотографията?
Щото тя на век и половина .....

Автор: dikimee   
Дата:   11-05-10 22:48

Тая острота, за която говоря е "относителна острота" [ezik]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »