Автор: nickdul
Дата: 01-05-10 08:30
Алкалният фиксаж е... алкален фиксаж
както има кисел, неутрален, така има и алкален, който е с по-дълга трайност и по-голям капацитет. Тъй като е алкален, между него ипроявителя има само едно междинно изплакване, а не стоп. Рецепти има много, обаче повечето ползват кодалк ( Нaтриев метаборат), който аз лично не успявам нито да намеря, нито да синтезирам. Също така нямам и амониев тиосулфат. Затова ползвам ето тази рецепта за алкален фиксаж.
600 ml вода
220g натриев тиосулфат 5нтахидрат
30 g натриев сулфит анх.
40 g амониев хлорид, т.е. нишадър
5 g Натриев бикарбонат
вода до 1 литър
хлорида и тиосулфата реагират и се получава натриев хлорид и амониев тиосулфат. За разлика от другите фиксажи, този е с миризма на амоняк, и ако се докара на бикарбонат може да се постигне почти безмирисен фиксаж.
Води се еквивалент на фирмения TF4, който има капацитет от около 60листа RC хартия формат 8Х10 инча (около 18Х24см) на литър. Аз лично се съмнявам. Засега 2 2литра съм фиксирал около 30 листа 30Х40см което е близо 80 листа 8'Х10'.
За филм. Около 15филма може да се фиксират, аз фиксирам макссимално 10-12.
Най-добре е след всяко фиксиране да се тества фиксажа с парче филм, хубаво е да не е от водача на лентата - взима се около 3 см от филма и по средата му се капва капка от фиксажа, чака се докато почне да действа, тогава филма се потапя в чиста вода да набъбне желатина, и тогава се пренася във фиксажа. Първо петното, корео се е получило по средата ще се избистри изцяло и по него може да се съди по-обективно когае изцяло избистрено парчето. Времето от потапянето във фиксажа до избистрянето изцяло в ползван фиксаж не трябва да превишава 2Х времето в пресен, нов фикс. Когато то стане 2Х, време е за нов фиксаж
|
|