Автор: IDA
Дата: 04-05-10 13:14
Jester,
Когато искам да отпечатам нещо на домашния принтер, винаги зареждам МОНИТОРСКИЯ профил по подразбиране в Windows, а в принтерския драйвер избирам принтерския профил за съответната комбинация от хартия и мастила, с които ще печатам. После обработвам снимката във ФШ и я отпечатвам от там. При тези условия, това, което виждам в прозореца на ФШ като цветове, го виждам и върху отпечатъка. Съвпадението е много добро или поне аз визуални разлики в цветовете не забелязвам.
Питането ми касаеше специално функцията "Proof Colors" с настройка Monitor RGB и дали я има тази функция и в LR. Очевидно я няма. При това положение, когато обработвам снимките за Web, ако правилно съм разбрал, имам две възможности:
1) Действам по начина, описан в темата на IBK по-горе. В този случай, зареждайки в Windows sRGB профил, се отказвам от мониторския профил, но получавам "ПРИВИДНО" еднакви цветове и удобствата, които предлага LR за автоматична обработка на множество кадри. Всъщност, макар и еднаквостта на цветовете да е "привидна", съвпадението е много по-добро, отколкото ако в Windows оставя зареден мониторския профил.
2) Особено важни кадри оставям за дообработка във ФШ при зареден мониторски профил в Windows. При това, с Ctrl-Y (с настройка Monitor RGB) проверявам, как ще изглежда кадърът в IV след записа в sRGB пространство. И в този случай цветовото съответствие е много добро, като визуално разлики не се забелязват. Мога и с увереност да печатам.
Ако някой има по-добра идея или подхожда по по-различен начин при работа с LR, ще съм му благодарен, ако сподели. Иначе с това непрекъснато дуене, колко ги разбираме нещата, не помагаме на никого!
|
|