Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Питания и неясноти за печат, цветови профили и т.н.
Автор: jester   
Дата:   26-04-10 12:21

Здравейте драги съфорумци,

преди няколко месеца ви питах какъв домашен фотопринтер да си купя и надделя общото мнение за Канон PIXMA ip4700.

Миналата седмица се сдобихме с такъв, както и с 250 къса фотохартия 10х15 от последното поколение на Канон, а именно PP-201.

Първоначалното ми лаишко впечатление беше изумление от качеството, дълбочината на черното и изобщо фотографското излъчване на отпечатаните хартийки. Връхлетя ме забравената ученическа страст, когато по цяла лятна ваканция не излизах от домашната фотолаборатория (т.е. грижливо затъмнената спалня на нашите) и копирах ли, копирах. И така от 4-5 дена вкъщи друго практически не се прави. НО...

винаги идва НО - осъзнавам, че печатът си е съвсем отделна наука, а аз пусто никога не мирясвам с автоматичните настройки на дефолт-ните програмки с next-next управление.

Започнах да се ровя в нета, доста неща прочетох, но първо се дообърках и второ така и не разбрах някои неща. Ще се радвам ако не отговори, поне до споделите насоки или правилните книги и линкове, за да си отговоря:

1. ICC профилите и ICM - тук от една страна не разбирам разликата между двете понятия, както и как и кога да ги използвам. Доколкото разбирам за всяка хартия и цветово пространство на изходния файл, в принтера са си заложени конретните профили. Може и да не съм разбрал правилно. От друга старана какво е отношението межди ICM профилите на мониторите и ICC профилите на принтера[smilie11]
2. Намерих някакъв канонски пдф в нeта, който се казваше Canon ICC Profile Guide и там, доколкото разбрах обясняват, че има смисъл ICC профилите във Фотошоп да се използват само ако файлът е заснет или конвертиран в Adobe RGB? Така ли е?
3. Чудя се дали да оставя "Printer Manages Colours" или "Photoshop Manags Colours". След това изборът се утежнява от "Perceptual". "Relative Colormetric", "Absolute Colormetric". Засега го действам емпирично - оставям тези настройки, при които кройният резултат ми харесва, но знам че трябва да има начин да накарам принтера да печата това, което вижам на екрана. Знам, че основното е да се калибрира монитора, но сам не мога да го направя. Има ли такава услуга - да дойде човек да настрои моя монитор спрямо моя принтер? Засега основният проблем не са толкова цветовете, колкото контролирането на яркостта и контраста на изображението. Като изключа всички "подобрения" които принтерът сам прави, снимките нямат динамика някак - стоят вяло и измито. Обратното, когато оставя принтера да е умен, всичко е брилянтно, но понякога или цветовете са прекалено наситени, или контрастът е такъв, че сенките потъват, а светлите участъци прегарят.
4. Как да разбера кой от профилите за моя принтер, които фотошоп ми предлага, за коя хартия е. Те имат някакви кодове - PR1, PR2, MP1, MP2, PT2, PT3??
5. Има ли някой от вас опит колко пълноцветни 10х15 снимки могат да бъдат отпечатани с един комплект мастила?
6. В този принтер има два вида черно мастила - на пигментна основа и на...ни знам как се казва на български "dye based". Каква е разликата и кога се използва едното и кога другото. Аз имам ли контрол над това или принтерът сам си решава? Бих искал да мога да ползвам пигментната мастилница, когато печатя документи, най-малкото защото тя е по голяма, но не намерих откъде да му кажа това в настройките.
7. Тези ICC профили кой ги разработва - производителят на принтера, на хартията или на софтуера, например Adobe? Могат ли да се свалят отнякъде или не?

Сигурен съм, че много от въпросите ми са безумни, но се обърках, затова и питам тук.

Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Питания и неясноти за печат, цветови профили и т.н.
Автор: langel   
Дата:   26-04-10 13:06

А защо не ползваш Канонската програма за печат?
В софтуера към принтера трябва да има такава. Easy-photo print например.

Автор: asahi   
Дата:   26-04-10 13:15

Дори не се сещам за книга, където има отговор на всичките ти въпроси. Не бих се наел да отговарям във форум по толкова широк обем от познания.

Все пак ако целиш систематика в знанията си започни от това "какво е цвят".

Автор: Davidoff   
Дата:   26-04-10 13:28

1. Ще се придържам към принтерските профили: профилът е за конкретна машина, медия и мастила. Мониторите са друга тема.
2. Не е така.
3. Photoshop manages colors. Relative colorimetric променя цветовете извън гамута като ги трансформира в близки такива, които са в гамута. В резултат на това печатът, най-грубо казано, има вид по-близък до оригиналът, но с изкривявания на цветовете по краищата на гамута и опасност от бандинг в преходите на въпросните места. Perceptual от друга страна свива цялата цветна информация, така че да се вмести в гамута на машината, което води до цялостно изместване на цветове, тонове и т.н., т.е. визуални изкривявания е почти сигурно, че настъпват, но преходите се запазват плавни.
4. PR = Photo Paper Pro
MP = Matte Photo Paper
SP = Photo Paper Plus Glossy
и т.н., могат да се намерят из нет-а
числото отзад е настройката за качество (1 най-високо, 2 по-ниско и т.н.)
5. 150 примерно
6. Едното е за обикновения печат, другото за фото печата. Принтерът се спасява сам.
7. Вградените са от CANON, някои производители на хартии предлагат също, както и се намират third party. Другият и най-добър вариант е да си профилираш собствения принтер с мастилата и хартиите, които ползваш.

Ми горе долу... това е [smile]

Дата:   26-04-10 13:31

langel, ползвам го и в 90% от случаите е перфектен, но остават 10%, които не ми дават мира. Освен това, самата идея за домашен фотопринтер дойде оттам, че искам да имам контрол върху процеса на снимането от самото начало, до слагането на отпечатаната снимка в албума. Иначе щях да си карам на сапунерка + фотоателие.

asahi, и аз се съмнявам, че един човек ще може да ми отговори на всички въпроси, но вярвам, че има хора, които знаят доста по отделните точки. Знам, например, че ти поназнайваш на тема калибриране. Ако може, сподели.

Публикацията е редактирана (27-04-10 09:56)

Автор: Tenev   
Дата:   26-04-10 13:34

Моят опит показва, че Easy Photo Print се справя доста зле, така че не ти я препоръчвам. Най-предсказуеми резултати - във ФШ, Photoshop Manages Colors, Relative Colorimetric, спираш color management-a на принтерския драйвер, със съответния профил за хартията [smile]

Дата:   26-04-10 13:37

Davidoff, много ти благодаря. Да разбирам ли, че докато си ползвам принтера с оригинални хартии и мастила от Canon, ще имам при всички положения настройки за печат, идеално съобразени с възможностите на системата принтер-мастила-хартия и няма нужда да се бъркам в ICC профили и прочее?

Автор: Davidoff   
Дата:   26-04-10 13:40

В рамките на производствените допуски, които за любителски клас техника да речем, че не са в много тесни граници. За любителска употреба с повечко късмет ще имаш задоволителни резултати. Ако гониш максимума си калибрираш принтера. Калибрирането на монитора е задължително, иначе цялата работа губи смисъл и се оставяш на шанса.

Дата:   26-04-10 13:42

Tenev, значи при Photoshop Manages Colors трябва да си избера конкретния ICC профил на хартията оттам (предполагам, че за Photo Paper Glossy Plus в този случай са PT- профилите, щом PR е за про-серията, а MP е за матирана хартия). След това от настройките на самия драйвер единствено избирам хартията, а за Color Intensity ми давам Manual и Color Correction - None?

Автор: didesignbg   
Дата:   26-04-10 13:49

Една отбелязка, ако ще ползваш Photoshop manages color, задължително от драйвера на принтера трябва да се изключи управлението на цвета.
http://www.photoshopforphotographers.com/pscs4/downloads.html

От този линк, можеш да си свалиш частта за управление на цвета. Не е лошо за начало.

Дата:   26-04-10 13:51

Да, само че според канонския guide за Photo Paper Glossy Plus е SP.

Дата:   26-04-10 13:56

Мдам, Tenev, и аз го видях, само дето това го нямам във вариантите за избор. Имам по няколко от PR, MP и PT за pixma 4700

Автор: moketa   
Дата:   26-04-10 14:15

По отношение на въпросът ти в т.6- драйверът на принтерът следи какво печаташ. Ако е само текст избира голямата черна мастилница, която е с пигментно черно мастило. Ако е изображение- прави "смес" от всички малки мастилници, които са с водно мастило с оцветител /dye/- в този случай малката черна мастилница е за подсилване на тъмните /черни/ участъци от изображението, а от другите се получават цветовете.При печат на изображение голямата черна мастилница не участва.
Приблизителната цена мастило за 1 снимка 10/15 см е 2-3 ст. ако си зареждаш мастилничките сам и около 30 ст. на 1 снимка ако използваш оригинални мастилнички.

Дата:   26-04-10 14:28

moketa, предполагам, че ако има документ с текст + някякъв цвят, например лого или графика, пак за черното ще си използва пигментното мастило, нали?

аз малко се страхувам да ползвам third party мастила 1. заради качеството, 2. заради лошия опит, който имам със запушени канонски дюзи от неоригинални мастила. А и доколкото си спомням от предишната тема, която бях пускал, писаха хората, че с оригиналните мастила и при по-продължително неизползване, пак не съхнели така, както генериките. Но иначе благодаря за информацията.

Автор: svi25   
Дата:   26-04-10 15:58

Ето какво мисля аз
1. Всичко по "пътя на сигнала" трябва да е калибрирано и да си има профил (и профилът да се използва, разбира се). Това включва скенер, монитор, принтер. С профила приравняваме всичко към единен стандарт. Ако мониторът ти не е калибриран - цялото упражнение става неточно, все едно да теглиш с кантар, на който не знаеш теглилките дали са точни.

2 и 3. По добрият вариант според мен е контрол на цветовете във фотошоп и изключен цветови контрол от страна на принтера.
За "Perceptual", "Relative Colormetric" и "Absolute Colormetric" - може да пробваш и да избереш това, което най ти харесва.

6. Дълга тема, накратко пигментните мастила се водят по-трайни, но са по-подходящи за текст, dye (багрилни?) по-нетрайни, но са по-често срещани при фотографско отпечатване. Въпросът с трайността не знам колко точно го определят и не знам ако печаташ с dye мастила и след 100 години искаш да си разгледаш пак снимките, дали все още ще се вижда нещо [smilie3]

Ето тук има доста информация от производител на хартия
http://www.ilford.com/en/products/galerie/PrintWithGalerie.asp

7. ICC профилите ги прави всеки производител за НЕГОВИТЕ хартии и мастила. Т.е. с профилите на Canon, мастило Canon и хартия Epson няма да имаш максимума. Но ако си поиграеш, може да намериш комбинация, която има задоволително качество. Аз примерно имах хартия Canon, която употребих на принтер Epson.
Профил може да си направиш и сам, ако имаш необходимото оборудване. Може и да платиш да ти направят.
Ако си купуваш система за неоригинални мастила - задължително ти трябва профил за тези мастила и хартиите, които ще ползваш.
Въобще с хартията си силно вързан за производителя на принтера, тъй като в общия случай имаш само техните профили.
Ако искаш да пробваш с различна хартия - май само хартиите на Ilford имат профили за различни видове принтери и мастила. В България съм ги купувал от една варненска фирма, която сега не си спомням коя беше.

Дата:   26-04-10 16:09

Ако имаш смесен документ с текст и картинки- драйверът разпознава пак текста ако е във формат "TXT" и го печата от голямата глава. Ако обаче целият документ е като картинка например JPG, дори и да има текст- няма как да го познае и смесва всички цветове за да го докара черно.
Всичко което се пише за неоригиналните мастила е по-скоро мит отколкото реалност. Аз имам няколко принтера Канон, от 4-5 години ги карам само със заместители мастила и не съм имал и най-малък проблем от това. Качеството на снимката зависи в по-голяма степен от използваната фотохартия, по-малко от мастилата.
Разбира се, фирмите-производителки на принтери ще те плашат с най-страшни повреди само за да си купуваш техните мастила!
Но както се казва- изборът си е твой.

Дата:   26-04-10 16:16

Ами аз ти казвам, че имам лош опит от реално ползвани принтери с неоригинални мастила - една мултифункционална машина на Канон и една Пиксма от серия 3000 отпреди 4 години модел някъде. Иначе, ако знам че има качествени мастила на 1/10 от цената на оригиналните, няма насила да се набутвам. Но си мисля, че за моите домашни нужди няма да е толкова страшно.

Публикацията е редактирана (26-04-10 16:18)

Дата:   26-04-10 16:37

В един момент ще стане страшно [smilie5] Аз печатам на 4200 и откакто пуснаха нов вид мастила оригиналните за моя принтер станаха от 20 на 26 лева [smilie10] Както и да е - сега печатам на термосублимационен с оригинални (то май няма други де).

Дата:   26-04-10 17:31

4200 pixma ли? Какви са тези нови мастила?

Дата:   26-04-10 17:52

Да, 4200 Pixma. Патроните за нея са CLI-8, новите мастилници са тези за твоя принтер - CLI-521

Дата:   26-04-10 18:17

аха, искаш да кажеш, чи CLI-8 преди са били по-евтини. Аз CLI-521 ги намерих най-евтино за 19.21лв

Дата:   26-04-10 18:57

Мастилниците CLI-521 са по-малки от CLI-8 и са малко по-евтини.Затова и новите принтери от серията 4600-4700 са по-компактни. Сегашната цена на 8-та наистина е някъде към 25-26 лв.

Автор: n1x0n   
Дата:   27-04-10 01:30

@jester
Сине майчин, ти вместо да ми звъннеш... [smilie5]

Дрънни един телефон, направо ще ти направя профил за принтера. Имам под ръка дивайса в момента.

Дата:   27-04-10 10:02

@n1x0n

Master, аз звъня, ама ти спиш. Иначе имам вкъщи и бира за калибриране.[ezik]

Дата:   27-04-10 18:16

didesignbg, много благодаря за линкчето. На толкова много въпроси ми отговори! [thankyou]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »