Автор: hristomar
Дата: 10-04-10 11:36
Въпросът ми е отнесен към собствениците на LCD монитори. Ако някой ползва все още качествен CRT монитор напълно го разбирам, защото знам, че той превъзхожда като цветопредаване всички LCD монитори с посредствена TN-матрица. Питам защото пазара в момента е пренаситен с евтитни (до 400 лв) монитори, които са с посредствени TN матрици. Вида на панела обаче умело се крие зад измислени стойности на време за реакция под 5 ms (от сиво до сиво, а не r+f), неверни ъгли на видимост и измисления динамичен контраст, който е стотици пъти по голям от типичния под съответен ъгъл. Преди време качих снимки на компа на един приятел, който има 24" Dell 2408 WFP с S-PVA матрица и като видях качеството на картината разбрах, че моя фотоапарат можело да прави снимки!!! За разликите между матриците може да прочетете от тук:
http://docs.google.com/Doc?docid=dhbgpzcg_55cvtczrhh&hl=ru Ако попитате обаче търговците в техномагазините те или не знаят или те убеждават, че техните монитори са качествени. Не искам да говоря, че някои са толкова зле, че не правят разлика между LCD и плазмен дисплей.За тях всичко, което е плоско е "Плазма" !
Та да се върна на въпроса - какви монитори ползвате и бихте ли ми препоръчали модел? Знам, че производители като HP, Dell, NEC, LG+Philips и др. произвеждат такива модели. Само на сайта на EIZO обаче има помошник за избор на монитор по вид на матрицата. Там обаче цените тръгват от 1000 евро!!!
|
|