Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 сутрешна светлина
Автор: JJVIlI   
Дата:   26-03-10 20:36

[smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: сутрешна светлина
Дата:   26-03-10 20:36

На няколко места вече прочетох, че сутрешнта светлина е по-бяла от следобедната. На какво се дължи това?
С моите скромни познания по физика си го обяснявам с йонизирането на атмосферата и от там цветовете може да се променят до някаква степен. Едва ли разликата се дължи на различния ъгъл, от който идва слънчевата светнина. И преди съм търсила отговор, но без успех.

Публикацията е редактирана (26-03-10 20:38)

Автор: джъмбо   
Дата:   26-03-10 20:42

http://markishki.hit.bg/dictionary/C2.htm

отговора се крие тук
почвай да четеш наред[cool]

Автор: asahi   
Дата:   26-03-10 20:43

Какво е по-бяла?

Автор: mitadoc   
Дата:   26-03-10 20:56

Ми абсолютно бяла[smilie5] -Като насочиш апарата към това бяло и матрицата заминава

Автор: never_there   
Дата:   26-03-10 20:58

avtoryt nai-veroiatno iska da kaje po-studena :)

Дата:   26-03-10 21:08

А може да не иска да каже по-студена.

Дата:   26-03-10 21:12

ОК, по-студена да е [smilie25] както искате го разбирайте. Защо има разлика между сутрешната и следобедната светлина?

Публикацията е редактирана (26-03-10 21:13)

Дата:   26-03-10 21:50

какво стана с четенето?

Автор: never_there   
Дата:   26-03-10 22:00

The intense red and orange hues of the sky at sunrise and sunset are mainly caused by scattering of sunlight by dust particles, soot particles, other solid aerosols, and liquid aerosols in the Earth's atmosphere. These enhanced red and orange colors at sunrise and sunset are mathematically explained by the Mie theory or the discrete dipole approximation. When there are no particulates in the troposphere, such as after a big rain storm, then the remaining less intense reds are explained by Rayleigh scattering of sunlight by air molecules. Sunset colors are typically more brilliant and more intense than sunrise colors, since there are generally more particles and aerosols in the evening air than in the morning air. Nighttime air is usually cooler and less windy, which allows dust and soot particles to settle out of the atmosphere, reducing the amount of Mie scattering at sunrise. The reduced Mie scattering correspondingly reduces the amount of red and orange scattered light at sunrise. Sunrise color intensities can however exceed sunset's intensities when there are nighttime fires, volcanic eruptions or emissions, or dust storms to the east of the viewer.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sunset
==>> Color

Автор: Myth   
Дата:   26-03-10 22:05

Аааааа Джъмбо ако не беше мацка, автора на темата, нямаше си толкова услужлив и любезен [ezik] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   26-03-10 22:16

боли ме фара какво е...

дадох тена за четене... като гледам не се чета... значи все тая

Автор: snoopoff   
Дата:   26-03-10 22:21

Според мен зависи от скоростта и ъгъла. За скоростта: теория на относителността [smilie11]

Дата:   26-03-10 22:24

https://photo-forum.net/static/forum/2010-03/mzta3743.JPG

http://www.windows.ucar.edu/physical_science/magnetism/images/visible_spectrum_waves_big.jpg

Дата:   26-03-10 22:29

[smilie3]

Автор: Mec   
Дата:   26-03-10 22:30

то си има баланс на бялото за роу файловете и си ги правиш както ти харесва

Дата:   26-03-10 22:48

джъмбо, то, че се чете, чете се. Ама ми изтекоха очите и пак не намерих каквото ми трябваше. В училище същата работа - питаш учителя, той ти тръсва 60листа А4 и после се оправяй.
Келвините също са ми известни. [smilie3]
Та това, което разбрах - през деня въздуха се награва и нагрява => нагряват се и частиците. След определена температура започват да светят в розово, червено и жълто. Явно повечето частички в нашата атмосфера светят в тези топли цветове. В момента правя справка с учебника и там пише, че азота си светел в розово.
Нещата са много близко до моята представа
ПП: пак започнах с много разсъждения, малка съм може и да не съм разбрала правилно. [smilie5] Оборете ме [smilie8]

Дата:   26-03-10 22:52

Mec, то с програми и техника всеки може, важното тук е теорията и да я обясниш. С един приятел, който е физик, мислихме по тази тема. Следващия път ще е интересно да му кажа за какво иде реч, нали? [smilie3]

Дата:   26-03-10 22:55

не бях отчетен [smile]

Дата:   26-03-10 22:58

snoopoff, извинявай, но случайно си отчетен в любими снимки
Хайде стискайте палци снимките утре сутрин да станат хубави, не искам зеленото да ми жълтинее, пък ако не стане - ФШ [smilie18]

Публикацията е редактирана (26-03-10 23:00)

Дата:   26-03-10 22:59

"Автор: Mec
Дата: 26-03-10 22:30

то си има баланс на бялото за роу файловете и си ги правиш както ти харесва"

Грешна теза.

Автор: Mec   
Дата:   26-03-10 23:29

Ти си много "лош", да знаеш.
На мене пък ми трябва да снимам когато се е случило да има нещо за снимане и да не се отказвам щото в едиколко си часа щяло да е по-бенбеникаво или суросинкаво.
За първи път съм ги чел на руски (преди много години) обясненията за цветовете сутрин, обед и вечер и право да ти кажа съм забравил какви са били причините. Мисля че няма да ми се налага даже да ги търся някога пак.
Струва ми се по-важно да знае човек че в Capture NX2 има функция с готови отенъци на човешка кожа за заместване на синкавата или пожълтялата на някоя снимка. Това може много да помогне да се спаси някоя снимка.

Дата:   27-03-10 00:18

Разликата в цвета се дължи на различния път, който лъчите от ниското и високото слънце минават през атмосферата, както и промяната на оптичните свойства на атмосферния въздух през денонощието. За първи път съм го учил по география, после и по физика. Това до осми клас.

Автор: vlex   
Дата:   27-03-10 01:43

А не се ли дължи на доплеровия ефект - когато слънцето изгрява абстрактно погледнато една статична точка от земната повърхност се движи в посока обратна на тази на движение на фотоните => дължината на вълната се скъсява -> измества се към синия спектър -> на нас ни изглежда по-студена. И обратното - когато залязва слънцето, тая същата точка се движи в същата посока като светлината => пак по същата логика вълната се одължава => измества се към червения край на спектъра и ни изглежда по-топла светлината?..

Разсъждавам си на клавиатура. Интересно ми стана като се зададе така въпроса [smilie11]

А тва със светенето на частиците в атмосферата по-скоро го не вервам.[smilie25]

Поздрави,
Влад

Автор: snooper   
Дата:   27-03-10 01:43

Светлината не е само цвят... тя дава формата на предметите и раздава картите на фотографите. Софтуерът е абсолютно безсилен при кадри с неподходящо за тях осветление.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »