Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Тъмното бъдеще на тъмната стаичка
Автор: zoomaniak   
Дата:   26-03-10 18:18

Повечето малки фотостудия ще затворят заради новия ред за издаване на лични документи.....

Когато Георги Данчов-Зографина

Отговори на това съобщение
 Re: Тъмното бъдеще на тъмната стаичка
Автор: mravunko   
Дата:   26-03-10 20:04

за последните 5 години съм си вадил 1 път снимки за документи и много повече за дипломи, всевъзможни карти - здравни, студентски и т.н.,

при валидност 10 години на документа и масовата смяна през ~2001 година, не знам дали оборота от снимки за документи ще падне наполовина...

Публикацията е редактирана (26-03-10 20:05)

Автор: asahi   
Дата:   26-03-10 20:12

Както казах в една друга подобна тема - не съм чул собственик на голямо ателие или верига да мрънка срещу снимките в полицията.

Автор: da.fo   
Дата:   26-03-10 20:36

asahi,
явно Юри Трейман, Иван Германов или "фото Венчо" нищо не ти говорят. Или както писа в една друга тема Джъмбо " за asahi и миродията " [smilie3]

Автор: lipostok   
Дата:   26-03-10 20:39

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: GMir   
Дата:   26-03-10 22:48

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: skandalen   
Дата:   27-03-10 20:45

Ами нормално е.
При положение , че вече всеки има цифров фотоапарат и компютър бизнеса като цяло ще намалява.
ще останат само тези коио знаят и могат неща , които другите не могат - портретна , художествена и каква ли не фотография...
След десетина години може би ще замре и бизнеса с копирането , който ще бъде заместен от все по-евтини и качествени фотопринтери.
Професията фотограф има бъдеще , но бизнеса с фотостудията е съвсем друг бизнес.
Да не би всеки фотограф да има магазин ?
Магазина наричан масово фотостудио е съвсем различно от истинско студио .

Публикацията е редактирана (27-03-10 20:48)

Автор: mitku   
Дата:   27-03-10 20:55

skandalen написа:

> ... След десетина години може би ще замре и бизнеса с копирането ,
> който ще бъде заместен от все по-евтини и качествени
> фотопринтери...

Туй ОТ (а не "след") 4-5 години Е факт, че е далеч по-добре с фотопринтер в къщи отколкото човек да си губи времето по студиа... просто доста хора не го знаят, а други се опитват да подържат таз заблуда. [ezik]

Автор: kadar   
Дата:   27-03-10 21:04

Чудя се колко снимки си копирате на принтер у вас ? И кое е всъщност по хубавото на този вариант ? Аз си ходя от години във фотостудио и досега си мисля че не бъркам с това.
Въпроса е има ли смисъл да си копирам у нас ?
Какво печеля така и какво губя като ходя във фотостудиото ?

Дата:   27-03-10 21:18

mitku и аз се пробвах с една Pixma 4300 ,но в крайна сметка установих че ми излиза поне с 50% по-скъпо .
Ако копирам 20-30 снимки в годината е ОК , но ако копирам 400-500 става съвсем друго.
Това с качествена оригинална фотохартия и разбира се оригинални мастила.
Лошото е , че в масовия случай в студиата качеството е по-лошо , но ако имаш познати да ти обърнат индивидуално внимание може да ти ги копират със съпоставимо качество.

Публикацията е редактирана (27-03-10 21:18)

Дата:   27-03-10 21:39

Така е - по студиата излиза с около 50% по-евтино (сравнено с фотопринтер с КАЧЕСТВЕНА хортия и оригинални консумативи), но само за стандартни снимки 10*15см, за всякакъв друг размер студиата "товарят" яко и цената дори надминава тази от принтера (напр. за А4 снимка). Ако човек прави голямо количество снимки (за мен туй означава - над 50 месечно), сигурно има значение. Туй е предимсвото на студиата.

На фотопинтер обикновено излиза по-качествено защото масово по студиата работят почти нищо неразбиращи работници, на стари и амортизирани машини с нищожна подръжка и възможно най-евтини консумативи и човек трябва да има връзки за да му докарат нещо прилично. По-важното обаче е, ча с принтер, човек е СВОБОДЕН да прави каквото/когато/както си поиска без да губи време, без да се притеснява за снимките си и т.н. Дори и само заради свободата си заслужава. Най-важното е само да знае да ползва КАЧЕСТВЕНА хартия (и оригинални консумативи). [smilie24]

Дата:   27-03-10 21:48

мдам :) Значи нямам шанс да мина скоро на домашно копиране на снимки :) Просто копирам над 200-250 снимки месечно , и няма смисъл за мен ! Ма се чудя, дали след като се копират малко снимки на домашния принтер има пък смисъл да се поддържа той ? Не прави ли проблеми ? В студията според мен копират всеки ден и нямат този проблем :) Затова и дават такива добри цени :)

Дата:   27-03-10 21:55

Съгласен съм, че голямото предимство на домашния фотопринтер е сам да си направиш нещата точно както ти ги искаш.
Аз в началото избрах произволно три фотостудиа и им занесох едни и същи четири файла за копиране.
Този който бях копирал вкъщи беще видимо по-качествен спрямо резултата и от трите студия , а хартията Canon Pro 101 нямаше нищо общо с това на което те ми копираха.

Публикацията е редактирана (27-03-10 21:59)

Дата:   27-03-10 21:59

kadar , ако е за гъдела има смисъл защото качеството е страхотно и сам си настройваш крайния резултат.
Все пак 200-300 лева ( колото е добър фотопринтер ) някой хора ги дават за уикенда по кръчмите [smile]
Иначе е достатъчно да копираш нещо веднъж в седмицата и няма опасност от запичане на главата.

Публикацията е редактирана (27-03-10 22:01)

Дата:   27-03-10 22:05

Ясно....

Автор: fotorafi   
Дата:   28-03-10 09:51

Ходя и ще ходя да ми копират снимки. А за домашен принтер, сметнете: принтер, хартия, консумативи. Дали си заслужава всяко семейство да има принтер? Това е както всяко семеиство да има машина да меси и пече хляб...Ще оцелеят малко магазина-студия с машини с нормални цени, промоции и високо качеста. Какво беше, куцо и сакато си купуваха машини... Казали им:печеливш бизнес. До входа на Женски пазар в София през 90- те един търговец на козметика и парфюмерия откри студио... за снимки с машина.Имаше излишни машини...Такъв е законът за естествения подбор...

Автор: n1x0n   
Дата:   29-03-10 02:18

"Тъмното бъдеще" за мен е продиктувано от тъмното минало на българските минилабове.

20 години не им стигнаха да се измъкнат от порочният кръг на кофти обслужване, зле обучени оператори, зле настроени машини и изтощена химия.
Имаше добри кописти, имаше хубави машини, имаше читава химия... но никога по едно и също време на едно и също място!

На мен лично - хич няма да ми липсват.

Автор: dePhil   
Дата:   29-03-10 09:25

n1x0n [smilie24]

Така е.
Ако някой успее да стабилизира качество и обслужване - проблеми не би имал.

Автор: bgprinter   
Дата:   29-03-10 09:28

Да живее принтера! [smilie24]

Дата:   29-03-10 09:39

То добре, че фотомашините, с които се копират по студиата снимките са много дуракоустойчиви, че пак изкарват все "нещо"... защото ако човек сложи подобна тоалетна хартия с измислено евтинджос мастило във фотопринтер, ще излезе пълно мазало (особено - ХАРТИЯТА). Но те затуй са и по-евтини в студиата. То не може хем туй в онуй, хем душата в рая. [smilie3]
То и на принтера може да докараш доста по-ниска цена, но после не трябва да си показваш мацаниците пред хора. [smilie5]

Автор: chovecheto   
Дата:   29-03-10 10:02

За съжаление повечето ателиета ще затворят.
За съжаление все по-малко снимки ще се разглеждат на хартия.
Казвам за съжаление, защото съм дълбоко убедена, че спомените на хартия са много по-емоционални и с по-висока стойност от това снимките да стоят някъде на някакъв диск или каквото там било. Говоря за снимките за спомен. Не мога и не ми е по-приятно да показвам на някой снимки на телевизора, да стоим пред монитора на компютъра или да ги публикувам във Фейсбук. Не вадя кой знае какво количество снимки, 30-40 на месец, но докато се принтират някъде ще принтирам. А и от опит знам, че веднъж архивирани някъде, никога не се сещам повече да ги разгледам. Хората снимат огромно количество кадри ей така защото не струва нищо и после какво става с тия снимки, вкъщи на компютъра, а като се скапе диска почва тюхкането как например от първите 3 години на детето нямаме нито един спомен.
В къщи със сигурност няма да се занимавам да принтирам. Нито имам излишно време, нито ми се занимава да купувам хартии, мастила и т.н.

Автор: fove   
Дата:   29-03-10 11:57

Напълно съм съгласен с мнението на chovecheto.След 10-15г.няма да има семейни спомени,които да връщат хората в минали събития,преживявания образи.Жалко.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »