Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос относно Nikon d5000
Автор: kolio33   
Дата:   16-03-10 12:37

Здравейте,

От една седмица съм горд собственник на Nikon d5000 закупих го с китовия обектив 18-55 с ВР..

Това ми е първият DSLR (ex Nikon P80) и искам да попитам има ли нужда от някакъв друг обектив за начало...ще снимам предимно пейзажи и някои спортни събития от рода на Офф-роуд състезания, както и семейството :)

Благодаря

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос относно Nikon d5000
Автор: Reptile   
Дата:   16-03-10 12:48

Снимай си засега с китака...той е добър :) Вземи си и един светлосилен 50мм...за съжаление си с безмоторка...и малко по-скъпичко може да ти излезе да си земеш моторния 50мм...Като ти "отеснее" техниката ... като усетиш нужда от нещо по-широко или по-теле...тогава купувай :) За пейзажи китовия е добре,там светлосила не ти трябва...вземи си един статив и си готов с пейзажите :) За портрет и спорт 70-300 можеш да си вземеш...но аз халтави зумове не обичам...най-добре 85/1.8 ...ама май с тоя осакатен никон може да ти се наложи да го връткаш на ръка фокуса...Емии....70-300 си вземи...Абе тая марка...еми квото си взел такова :) Поне д80 да беше...много ядове ще имаш,ако искаш да имаш някаква по-добра оптика и да си ползваш автофокуса...щом се интересуваш от мото-спорт...ще ти трябва бърз фокус...Еми успех със снимането [shtrak] [beer]

Автор: pluha   
Дата:   16-03-10 13:01

18-105 ВР спокойно може да замени 18-55 ВР.
Ще ти върши работа в повече ситуации от 18-55 без да имаш по-лошо качество.
При желание и наличие на средства може да се допълни с 55-200 ВР и 35мм ф1.8 и се получава перфектен любителски комплект [beer] [shtrak]

Автор: mike74   
Дата:   16-03-10 13:05

мдамм, тъпо е при Никон че се бавят с АФ-С версии на популярни обективчета като 50/1.8 и 85/1.8 [smilie2] [smilie23]
Иначе вярно че 50/1.4 АФ-С е вариант за портрети и е по-евтин от Канон 50/1.4 УСМ, но все пак е далече от "бюджетен" като 50/1.8. Мноооого черни точки имат Никон по този параграф [smilie23]

Автор: kapitancho   
Дата:   16-03-10 13:26

Какво го мотаете с 50-ки. Да взима един 35/1.8. По-добър и с мотор, така че ще има автофокус. Също така, на апаратче като Д5000 пасва чудесно - става много компактен.

Автор: vgramatikov   
Дата:   16-03-10 13:31

18-105 е по-качествен в диапазона 18-55 от 18-55 [smilie7]

Автор: Reptile   
Дата:   16-03-10 13:32

Само дето колите,дето ще ги снима...ще са само точки върху кадъра :) Освен ако не иска да рискува да го блъснат докато ги снима на метър от тях :) За обща употреба 35 е добре...става за всичко но и не става за нищо...конкретно...Пък кви носове стават с 35мм ... прелест :) И за портрет е шит...За пейзаж,репортаж и стрийт е читав,да :)

Автор: didesignbg   
Дата:   16-03-10 14:03

mike74, това с цените на 50те се случва само и единствено в света на Канон България, да са им живи и здрави на канонци да си ги хранят.

По темата 18-55 е нелош обектив снимай с него и се забавлявай. Пази го не е от най-държеливите, но оптически е много доволен.

Автор: mike74   
Дата:   16-03-10 14:32

didesignbg, много си прав за цените [smilie24]
Сега ги погледнах в БХ, Никорите са по-скъпи от Канончета.
И то всички тия: 50/1.8, 50/1.4 и 85/1.8, никонските са по-скъпи.
Никонските хем са без мотори (без 50/1.4Г), хем са по-скъпи [smilie23]

Мен не ме бърка, аз мотор си имам, но е кофти за Никон, както казах събират здраво черни точки [smilie23]

Автор: gogo_75   
Дата:   16-03-10 14:47

kolio33 да ти е честит, и много сполучливи снимки с апарата. Както са ти казали по-горе поснимай с китовия обектив, а с времето ще разбереш какво точно ти трябва и според финансите ще си го вземаш малко по малко.

Дата:   16-03-10 16:36

Много благодаря, за мненията смятам да поснимам месец два с китовския и после да го заменя с 18-105 и евентуално 35/1.8 ако стигнат парите :)

Имам още един въпрос трябват ли ми филтри УВ и Полар май ми казаха от фотосинтезис....още веднъж прощавайте за глупавите въпроси (май един курс трябва да изкарам..ако знаете къде се провеждат във Варна)

Поздрави

Автор: didesignbg   
Дата:   16-03-10 16:46

УВ филтър ти е абсолютно излишен.
Поляризационния е служи за премахване на отблясъци и докарване на наситени небеса. Неприятното при него е че ефекта се регулира чрез завъртане, а твоя обектив се върти при фокусиране. Малко неудобство, не нещо което да те откаже от употреба.
Виж за курса няма какво да се колебаеш, поразпитай варненската дружинка и се записвай.

Автор: hemilio   
Дата:   17-03-10 14:50

приятел аз също съм с д5000 и 18-55 имах комплект с него,но го продадох,малко са му възможностите-ще усетиш с времето!
ако няма да задълбаваш много във фотографията-вземи си по универсален дето става за най често сниманите неща18-105 или 18-135.
успех с новата играчка[smile]

Дата:   18-03-10 14:19

Благодаря на всички за съветите. Продължавам за сега с китовия докато се понауча.
Събота ще има разходка и много снимки да посвикна с новата придобивка.Движещи се обекти на какъв режим(настройки) да снимам с китака?

Автор: universum   
Дата:   19-03-10 06:52

Аз пък си взех УВ-филтър за да не се цапа обектива. Ако чистя нещо - то е филтъра, а не обектива.

Автор: mitku   
Дата:   19-03-10 09:34

@kolio33, добро решение да не купуваш нищо. [smilie24]
То и без туй никой (освен Нострадамус сигурно) не може да ти даде правилен съвет, "от какво имаш нужда" ТИ. Единствено САМ трябва да разбереш "от какво имаш нужда". [smilie3]
Аз лично бих те посъветвал да добавиш един Никор 35/1.8 към китака. Снимаш, четеш, снимаш, четеш и т.н. и по някое време ще разбереш САМ "от какво имаш нужда". [smilie7]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »