Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Какво става с лентовите апарати от базара?
Автор: kapitancho   
Дата:   16-03-10 10:09

Става въпрос за базара на аналогова техника. Докато старите обективи, които се продават, стават и за цифрови тела и това до известна степен обяснява продажбите им, то какво се случва с лентовите тела? Хем се предлагат прилично голям брой, хем се намират с лекота купувачи. Да кажем, че има група колекционери. А останалите? Толкова много ли са мераклиите да снимат с тях? Аз лично нямам добро обяснение.

Отговори на това съобщение
 Re: Какво става с лентовите апарати от базара?
Автор: solar_sea   
Дата:   16-03-10 10:19

Фенове има [beer]

Автор: iwwaka   
Дата:   16-03-10 10:21

Ми няма пари за цифрови фулфреймове[shtrak]

Автор: geokar   
Дата:   16-03-10 10:33

Който иска да се научи, снима с лента. Който иска да изживее радостта от фотографията - също, който взема това изкуство насериозно - без съмнение. Цифровата имитация на фотографията в много отношения е евтина и удобна (аз също се възползвам от това), но не може да се сравнява с оригинала на негатива или позитива - принципната разлика обсебва и философията й, начина й на мислене. Така както чернобялата фотография не уби цветната, а стана някаква заявка за по-висока художественост, лентата ще си остане "по-професионалния" или "по-художествения",или "по-романтичния" и т. н. (всеки може да продължи сам тази поредица от по-та) вариант. Защото лентата изисква сериозно отношение, сериозни намерения и сериозни инвестиции (не само на средства). А когато нещо е по-различно, по-сложно от щракане с тепефончето, няма начин да не го мислим на сериозно и да не положим необходимите старания, които може би ще ни доближат до фотографското майсторство. Ако това ни е целта де.

Автор: kapitancho   
Дата:   16-03-10 10:39

Съгласен съм с това, че много хора предпочитат да снимат на лента, което си има своите обяснения. И все пак ми се струва, че сериозният обем сключени сделки се прави от колекционери.

Автор: джъмбо   
Дата:   16-03-10 10:42

колекционери едва ли...
просто на фона на появяващите се теми за филмова фотография и.... се появяват ентусиасти.... да не говорим че много цифрозакърмени решиха да пробват какво все пак е лентата

Автор: gnedkov   
Дата:   16-03-10 10:56

Някой се запалихме преди темата [smilie3], при мен мотивацията беше, че не е скъпо като за проба. После дойде излудяването...

Автор: digitalgab   
Дата:   16-03-10 11:02

Тела се предлагат, но или малко очукани или висок клас на висока цена или комплекти също на неизгодна цена, далавера общо взето няма много, държат си хората техниката още.

Дата:   16-03-10 11:04

сега ще се вдигне и средния формат с поевтиняването на гърбовете [smilie8]

Автор: n1x0n   
Дата:   16-03-10 11:10

Който иска да се научи, снима с лента. Който иска да изживее радостта от фотографията - също, който взема това изкуство насериозно - без съмнение. Цифровата имитация на фотографията в много отношения е евтина и удобна (аз също се възползвам от това), но не може да се сравнява с оригинала на негатива или позитива - принципната разлика обсебва и философията й, начина й на мислене. Така както чернобялата фотография не уби цветната, а стана някаква заявка за по-висока художественост, лентата ще си остане "по-професионалния" или "по-художествения",или "по-романтичния" и т. н. (всеки може да продължи сам тази поредица от по-та) вариант.

Will this ever stop... [smilie8]

Автор: CanoniO   
Дата:   16-03-10 11:13

Hasselblad knows the answer.

Дата:   16-03-10 11:49

n1x0n
А по български не може ли? Аз живея от 25 години в чужбина, английски поназнайвам (малко нещо английска гимназия съм завършил на времето), обаче не съм забравил българския и не ме е срам да пиша на него. Пък що се отнася до цитата - той, струва ми се, отговаря на въпроса, зададен в темата. Тук не става въпрос за противопоставяне на цифровата техника с аналоговата - за това имаше вече стотина теми.

Автор: n1x0n   
Дата:   16-03-10 12:18

"по български" - не може, НА български - може... ако ще се дърляме на тема езици.

Пък цитата... той просто е отражение на една масова заблуда, която ти си свободен да споделяш, а аз - да отричам.

Автор: Reptile   
Дата:   16-03-10 12:33

Не може да се сравнява технология,спряла да се развива преди 20 години с технология,развиваща се и в тази момент...очевидно е кое е бъдещето.Цветопредаването на матриците и детайла на изображението отдавна са задминали тези на филма.Именно затова има обективи които са означени с DG,които са с специално пригодени за матрици - с по-висока разделителна способност итн...А иначе романтиката,"истинската" фотография...тъмните стаички...това са си приказки,дето ще ги има винаги :)

Дата:   16-03-10 12:34

Известно ми е, че живеем във времето на хамбургерите. И че е невъзможно да обясниш някому (дателен падеж - малко остаряла форма, но все още правилна), навикнал да се храни с хамбургери, очарованието на френската кухня. Масовата заблуда е налице, но в противоположна посока - към триумфа на цифрата. Нататък е устремено всичко масово - масовата култура, масовата реклама, масовото производство. Тъкмо тази масова заблуда се опитвам да не споделям напълно, макар че по редица причини се възползвам от някои предимства, които предлага. А "по български" е остаряла форма, имаща за цел да придаде известна ирония на изказа, не непременно неправилна.

Автор: dau   
Дата:   16-03-10 12:38

geokar със сигурност го бъркаш n1x0n-а пък съм чувал, че доста неща поназнайва и доста години снимане на филм има, леко съм склонен да се доверя на неговото мнение...

Автор: tziko   
Дата:   16-03-10 12:42

Ами аз например, не съм колекционер, но бих си взел един лентов е тъй да имам, но и на мен ми се виждат все неизгодни сделките.

Дата:   16-03-10 12:50

ами.... според зависи... някои лентови даже поскъпват...[smilie8]

Автор: mitkostoimenov   
Дата:   16-03-10 12:52

Аз пък си снимам само на филм, защото си ме кефи. Имам над 20 апарата, с които си правя тоя кеф. Отдавна не се интерсувам кое е по-доброто, просто си гледам кефа.

Автор: digitalgab   
Дата:   16-03-10 12:56

Като го имаш това доброто, можеш и да не се интересуваш и да си правиш кефа.

Автор: stilnox   
Дата:   16-03-10 13:05

Аз лично останах очарован от лентовото тяло което си взех - едно на ръка че мога да ползвам всички обективи които съм взел за ДСЛР-а, второ че кефа е многократно по-голям - Огромният визьор на лентака ме кара с погнуса да поглеждам към цифровия апарат...
системата ми е Пентакс

Автор: J.J.R.   
Дата:   16-03-10 13:06

А аз и двете - т.е. снимам активно и основно на филм, само най-важните и сложни неща ги снимам цифрово(със светкавици и тн, когато знам че резултата е гарантиран), и в същото време много ме кефят АФ моделите на Никон между 1990 и 95г., като посъбера пари ще си накупя още няколко апарата от тези години заради самият им дизайн. :}

Дата:   16-03-10 13:08

като каза дизайн.... от старите 801 от по-новите Ф100..... мдааааа [smilie24]

Автор: dau   
Дата:   16-03-10 13:11

Пък аз си продадох всички лентови тела... [smilie8]

Автор: serjy   
Дата:   16-03-10 13:17

Абе, като си гледам снимките от едно време, от лентите и сегашните, от гадния цифровак, па цифровите и като качество и като уловен момент, емоция и всичко, са по-добри, просто щото няма плява и са добре обработени. Иначе всеки нека се мъчи както иска. Това, че е положил дълъг и мъчителен труд за да прояви една снимка не я прави с по-висока фотографска стойност.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »