Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Браузъри с управление на цветовете?
Автор: ivodam   
Дата:   15-03-10 20:39

Във връзка с последните умувания около вечната тема за управлението на цветовете - да направим едно списъче - кои Интернет браузъри към днешна пада поддържат Color Management, четат вложени профили и т.н., наблюдения, препоръки?

Отговори на това съобщение
 Re: Браузъри с управление на цветовете?
Автор: arakinixon-cie   
Дата:   15-03-10 20:43

firefox i safari

sys zabelejka, che Safari, ako naima vgraden profil, ti praska profila sobstvenia ti ekran ( a ne sRGB)

Публикацията е редактирана (15-03-10 20:49)

Автор: digitalgab   
Дата:   15-03-10 20:46

Всички базирани на Gecko, Flock вкл.

Автор: drkskwlkr   
Дата:   15-03-10 21:03

Според мен правилният отговор е «всички съвременни браузери без Internet Explorer» - Firefox, Opera и Webkit базираните (Chrome и Safari).

Проверка може да се направи на този адрес: http://www.nla.gov.au/preserve/dohm/ICC_support.html

Ако браузърът не поддържа профили, едната картинка ще изглежда шантаво виолетова.

Автор: steeens   
Дата:   15-03-10 21:05

http://www.nla.gov.au/preserve/dohm/ICC_support.html

Автор: CyberGene   
Дата:   15-03-10 21:18

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   15-03-10 21:38

И със Сафари стават нещата, обаче нещо ми изглеждат малко ръбести и гадни шрифтовете, не знам що така...

Автор: asahi   
Дата:   15-03-10 21:50

"... но аз не познавам уважаващ себе си човек да ползва IE, само някакви пълни леймъри."
Поне 90% от леймърите, заемащи топ 100 в световния бизнес, ползват ИЕ.

Аз пък не познавам професионалист, който публикува в Интернет картинка с цветно пространство, различно от sRGB. Вие ако познавате такъв - споделете.

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   15-03-10 21:55

asahi [smilie24]

щото като публикуваш нещо го публикуваш за да го видят всички, не тези с определен браузър...
Кат стигнеш дотам, че потребителите да трябва дори и малкото си пръстче да мръднат допълнително за да ти видят великото творчество и се оттича работата ...

Автор: didesignbg   
Дата:   15-03-10 21:56

Има доста логика в това картинките в интернет да не са с цветно пространство, който се занимава с девелъпмънт знае.
За снимките нещата стоят по по-различен начин, въпреки че мозила обещават следващата версия на файърфокс да има наистина завършено и смислено управление на цвета. Опциите са заложени и в сегашната версия.
Все пак напредък в ползваемоста на файърфокс с включено управление на цветове е доста голям[smilie24]

Дата:   15-03-10 22:01

Ето го това проклето линкче дето ми избяга - http://hacks.mozilla.org/2009/06/color-correction/
Управление на цвета в браузъра, преди, сега и утре[smile]

Автор: jokevcv   
Дата:   15-03-10 22:06

@CyberGene

Ползвай Safari

Спокойно ще го ползваш за бързина и работа и за гледане на снимки. Под Макинтош е несравмним, под Уиндолс работи малко по дървено ама то на дърво, като какво да работи.

@asahi

Тази статистика от 2000-ната година ли?
Не смятам, че са толкова днешно време процентите. IE има доста предимства. Но ако някой ми каже, че работи с удоволствие, а не защото някъде нещо не е написано да работи с друг браузър ...

Публикацията е редактирана (15-03-10 22:08)

Дата:   15-03-10 22:13

jokevcv [smile]

то такава статистика за "леймъри в топ 100" няма така или иначе независимо за коя година [smile] Идеята е друга - че IE все пак го използват. И което е по-лошо - не този IE който си заслужава.
Моят печален опит показва, че една не голяма, но все пак значителна за мен част (над 5%) от посетителите обикновено използват IE6 [smilie2] Това означава почти че ако си решил да пишеш код отговарящ на стандатрите ще трябва да пренапишеш голяма част от него само и само за да го видят читаво и тези любители на IE6 [smilie2]

Дата:   15-03-10 22:19

Всеки, който използва профил на монитора си следва да ползва браузър управляващ цвета. Иначе вижда изкривени цветове, в съседната тема за калибрирането на монитори мисля го обсъдихме. И това няма никакво отношение, дали снимките са с вграден профил сРГБ, аРГБ, или ПроФотоРГБ.

Дата:   15-03-10 22:27

И какво?
Ако си уебмастър просто окачваш табелка - "Забранено за тези, които не използват подходящ браузър" или какво [smilie2]

Автор: peshovec   
Дата:   15-03-10 22:27

http://www.color.org/version4html.xalter
icc v2 v4

Дата:   15-03-10 22:47

didesignbg: Всеки, който използва профил на монитора си следва да ползва браузър управляващ цвета. Иначе вижда изкривени цветове, в съседната тема за калибрирането на монитори мисля го обсъдихме. И това няма никакво отношение, дали снимките са с вграден профил сРГБ, аРГБ, или ПроФотоРГБ.

Хи-хи, ти защо мислиш, че я пуснах тази тема? Случайно днес следобед, докато си обобщавах изводите от другата тема, стигнах до същия извод [smilie3]

[smilie24]

Дата:   15-03-10 23:12

peshovec: Забавна история, в Лисицата изглежда скапано, само в Сафарито е ОК:

http://store1.data.bg/tornado/Colors/browsers.jpg

Дата:   16-03-10 09:11

HSGeogriev, точно наобратното, уебмастърите окачват табелка забранено за профили в изображенията. Разработчиците на Мозила дават надежда за в бъдеще това да се промени.

Иво, радвам се че ги четеш. Това което показваш е че ФФ 3,6 не поддържа icc v4 профили. Това е така, работят по системата за управление на цвета и версията която се ползва от 3,6 не разбира в4 профили. Назад във версиите, докато ползваха старата система за управление на цвета в4 профилите се поддържаха, но всичко беше доста по-зле. Та работят хората и по това, записали са си бъг.

Дата:   16-03-10 09:14

Safari има много малко неща, които могат да се настройват, за разлика от IE. Но пък се нагажда изключително елегантно и адекватно към всяка ситуация.

Единствено ме е яд, че някои интернет банкирания не работят със Сафари ама те и с Лицицата не работят...

Дата:   16-03-10 09:24

Банките ше ги оставим на ИЕ, ама в Сафарито много сакато ми излизат шрифтовете, особено на кирилица, има ли начин да се сменяват?

[smilie8]

Дата:   16-03-10 09:38

CyberGene: Обаче аз все пак си мисля, че не би трябвало в нета да се пускат снимки, които не са в sRGB. Защо иначе ще ги гледаш в браузър. Никога не бих пуснал снимка с някакъв кофти профил за гледане през браузър.

И аз до скоро така си мислех, само яко сРГБ, че се опитвах и да си изнасилвам системата да е отначало докрай под сРГБ. При положение, че имам монитор за 2500 лева, да му таковам таковата [smilie7].

Ако съм разбрал нещо тия дни от колегата-съфорумец ДайДизайнБг, това е, че профилът от калибрирането не е нищо сам по себе си, и работи в комплект с програми за управление на цвета. Вероятно трябва да се откажем от израза "мониторът ми е калибриран", щото на практика нищо особено не значи. Във всеки случай, не е еквивалентно на настройване на телевизор по скица, както много хора си мислят. [smilie6]
По-добре е да се казва, имам си профил, който ще може да превежда от програми с колор мениджмънт към екрана, за снимки с вложен цветен профил. И в светлината на това от вчера за първи път, като изтеглих Мозила и Сафари, като отворя някоя моя снимка в Шопа и в Браузъра, нема разлика, без да се налага да включвам монитор прооф в Шопата. Което определено си е прогрес [smilie7]. От което произтичат съответните черпения, няма как, благородството задължава. [beer]

Произтича и следният извод: Забравям за Сейв фор Уеб. Който иска да ми гледа свестно снимките, да си направи профил на монитора и да си дръпне браузър с цветово управление. Който не ще - негова си работа, имам стари чорапи за раплитане достатъчно. [smilie7]

Публикацията е редактирана (16-03-10 09:49)

Дата:   16-03-10 09:44

didesignbg: Че Сафарито ми прочита icc v4 профили резултат ли е от това, че при калибрирането със Спектравю съм задал на едно място поддръжка на v4, има едно място такова, да се сложи чавка и аз съм я сложил?

Публикацията е редактирана (16-03-10 09:45)

Дата:   16-03-10 09:54

Не, просто Сафари чете и в4 профили, както беше и старата версия на файърфокс.
Не ти препоръчвам масово да пускаш снимки в цветно пространство различно от сРГБ, рано е още за това.

Дата:   16-03-10 10:13

@ivodam

За шрифтовете погледни в Edit -> Preferences... -> и си поиграй малко в Appearance

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »