Автор: ivodam
Дата: 16-03-10 09:38
CyberGene: Обаче аз все пак си мисля, че не би трябвало в нета да се пускат снимки, които не са в sRGB. Защо иначе ще ги гледаш в браузър. Никога не бих пуснал снимка с някакъв кофти профил за гледане през браузър.
И аз до скоро така си мислех, само яко сРГБ, че се опитвах и да си изнасилвам системата да е отначало докрай под сРГБ. При положение, че имам монитор за 2500 лева, да му таковам таковата .
Ако съм разбрал нещо тия дни от колегата-съфорумец ДайДизайнБг, това е, че профилът от калибрирането не е нищо сам по себе си, и работи в комплект с програми за управление на цвета. Вероятно трябва да се откажем от израза "мониторът ми е калибриран", щото на практика нищо особено не значи. Във всеки случай, не е еквивалентно на настройване на телевизор по скица, както много хора си мислят.
По-добре е да се казва, имам си профил, който ще може да превежда от програми с колор мениджмънт към екрана, за снимки с вложен цветен профил. И в светлината на това от вчера за първи път, като изтеглих Мозила и Сафари, като отворя някоя моя снимка в Шопа и в Браузъра, нема разлика, без да се налага да включвам монитор прооф в Шопата. Което определено си е прогрес . От което произтичат съответните черпения, няма как, благородството задължава.
Произтича и следният извод: Забравям за Сейв фор Уеб. Който иска да ми гледа свестно снимките, да си направи профил на монитора и да си дръпне браузър с цветово управление. Който не ще - негова си работа, имам стари чорапи за раплитане достатъчно. ![[smilie7]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie7.gif)
Публикацията е редактирана (16-03-10 09:49)
|
|