Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 "Зърно" преди или след преоразмеряване?
Автор: CyberGene   
Дата:   09-03-10 12:20

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Отговори на това съобщение
 Re: Грейн преди или след ресайз?
Автор: didesignbg   
Дата:   09-03-10 12:30

за грейнинга на гумите предполагам питаш, виж Момчил Манчев какво ще каже, или инж. Иван Тенев[smilie3]

Автор: Alex-dan   
Дата:   09-03-10 12:33

Не ползвам, но може би бих го добавил накрая с настройки на самия грейн по мой вкус...

Публикацията е редактирана (09-03-10 12:33)

Автор: rhyan   
Дата:   09-03-10 12:38

Според мен накрая, дори след шарпа, върху крайния кадър. Ако го сложиш преди ресайз ще се изгуби ефекта, защото зърното ще намалее като размер. Въпрос на вкус в крайна сметка - ако ресайза ще го полваш само за бърз преглед, и нямаш претенции към крайния резултат, защото е важен пълния размер, може и преди.

Автор: krist   
Дата:   09-03-10 12:55

и мен ме вълнува същия въпрос, за сега без отговор... най-коректно ми изглежда преди ресайз и преди шарп.. обаче, ако прилагаш селективен шарп само по контурите, става много грозно, щото "зърното" изпъква само на места.. та, може би, ако шарпиш селективно - след шарпене и преди ресайз.. но и с размера и гъстотата трябва да се експериментира доста, щото после като преоразмериш за екран зърното в повечето случаи или се загубва или ти прецаква жестоко детайла и то по начин, който поне на мен ми стои различно и по-грозно от филмовите кадри, които съм виждал..

"Зърно" преди преоразмеряване:

http://87.121.7.213/site_pics/157/3_1240811990.jpg

Публикацията е редактирана (09-03-10 12:58)

Автор: plamendoc   
Дата:   09-03-10 12:56

За мен е правилно селективно шарп и грейн /грейна в светли ,тъмни и средни тонове според търсения ефект/.Ресайза само за фотофорум накрай,запазвам си обработения файл с всички корекции без ресайз/евентуално за печат.
http://87.121.7.213/site_pics/118/a_1268078922_vl.jpg

Ето -грейн преди ресайз

Дата:   09-03-10 13:58

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Alex-dan   
Дата:   09-03-10 14:04

[smilie5]

А иначе филтрите са си за да си донагласиш визя, която теб те кефи и едва ли има универсално решение.[smilie3]

Дата:   09-03-10 14:07

Дата:   09-03-10 15:40

И моя е с НИК колър ефекс,сумулация на Кодак 160Н /верно че не си личи много /Довечера ще го метна в зоната голям да видим разликата

Дата:   09-03-10 15:44

http://87.121.7.213/site_pics/108/l_1243875221_zu.jpg

тука е селективно само в тъмните тонове /не помня точно какъв филтър съм плеснал

Автор: Magnifico   
Дата:   09-03-10 15:51

Мнението е маркирано като спам

Дата:   09-03-10 20:08

http://photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=ALBUM_EDIT&ALBUM_ID=22276
Ето голям размер

Дата:   10-03-10 15:44

Хехе, Евгени, благодаря за четката! В конкретния случай мисля, че ползвах едновременно Nik Silver FX и Alien Skin Exposure BW - от втория мисля, че сложих 25% или 50% rodinal симулация.. От първия - на око, не помня за съжаление, макар че ефектът се получи не лош.. То ECM-визията идва и от тонирането и засилването на контраста - тонирането пак с Alien Skin - има едно polaroid blue май беше.. Иначе съм опитвал и Gruba Soft True Grain и метода директно в шопа, който описваш.. До сега май тая синичката най-добре стана.. Ама като цяло нещо не се кефя.. Може би щото все не ми остава време за достатъчно експерименти..

Автор: n1x0n   
Дата:   11-03-10 02:00

Най-добре е да се направи накрая, разбира се. Не е нужно да се прекарва това зърно през всички етапи на обработка, най-малко през неща като шарпене и рисайз.

Аз лично ползвам файл с реално филмово зърно и го слагам върху крайният файл.

Дата:   11-03-10 11:40

краен, краен, колко да е краен - във варианта за уеб преди или след ресайза слагаш? в крайна сметка при филмовите сканове, които се ресайзват за уеб, нали зърното си е там и преди преоразмеряването? аз лично съм така да се каже "пурист" в тая посока в смисъл, че ми се иска екранната версия да отразява "оригинала" и принт-версията, защото иначе за екран може да приложиш едно "зърно" и да стои по един начин, а на принт да стои по съвсем различен начин, ако приложиш друго "зърно". Е, признавам, че по принцип едва ли и филмовите сканове на екран ще стоят точно като на хартия, но въпросът е "каква е разликата между разликите" в двата случая и тогава да се мисли дали е по-добре да се добавя "зърно" преди или след преозразмеряване.. това обаче може да го направи някой с много опит и с филм, и с цифра, който хем е печатал доста, хем е качвал същите неща и на екран.. аз го нямам тоя опит уви..

Автор: n1x0n   
Дата:   11-03-10 12:01

Във вариант за уеб - когато и да го сложиш - все тая. [smilie3]

Дата:   11-03-10 12:09

е, ще си позволя да не се съглася с това[smile]

Re:
Дата:   11-03-10 12:16

Re: "Зърно" преди или след преоразмеряване?
Дата:   11-03-10 12:37

Надявах се темата да се напълни със примери ,защото аз съм съвсем бос в обработката и искам да натрупам малко впечатления .Май е по -интересно да се дрънкат за обективи дето малко хора ще си ги купят, а не да се замислят за неща които не са маловажни за крайната визия [smilie10]

Автор: shiki   
Дата:   11-03-10 13:11

Интересно как върви еволюцията на фототехниката-на времето се е снимало на плаки с огромни размери и светлочувствителност под 12 дин-а, за да няма зърно, а сега купуваме за щури пари фотокамери с огромни матрици, за да сложим после софтуерно по-едрички зърна![smilie5]

А иначе и аз съм фен на по-големите зърна, особено положени върху подобаващо едра основа![ezik]

Re:
Автор: Canon   
Дата:   11-03-10 13:26

Зърнистостта е високочестотен шум в някакъв толеранс и различен интензитет. Обикновено е съизмерим с детайността.
Всяко преоразмеряване (по някакъв алгоритъм) променя и двете, но различно. Лошото е, че и двете опират до найкюистовата граница,където "законите" на видимост на детайла са различни. Затова има и над 15 алгоритъма за "ресайз"
Така че, ако трябва точен контрол на нивото на шума, както изрично е споменал Никсъна, това трябва да се прилага след преоразмеряване и след шарпене (което е краен процес, на крайния размер)
Особен случай са подредените/циклични текстури/шумове, при тях има опасност от моарови мрежи.

Публикацията е редактирана (11-03-10 13:27)

Дата:   11-03-10 13:53

Canon, както винаги достатъчно научно, даже толкова, че човек е на ръба да започне да не разбира, но все пак в случая е разбираемо.. И все пак - защо при преоразмеряване на филмови сканове нещата винаги стоят добре в уеб-варианта, докато при преоразмеряване на цифров оригинал с добавен шум не винаги става добре? Или може би само аз си мисля, че преоразмерените филмови сканове стоят винаги добре на екран?[smilie8]

Автор: demiman   
Дата:   11-03-10 16:23

... що не си вземете по един лентак [smilie3] [smilie21] [smilie24]

Дата:   11-03-10 16:43

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »