Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
а имам един зонар от йена преди войната- той всъщност цайс ли е или не е цайс?? дали около 50-та година още са цайсове или вече не са?? -питане към джъмбо естествено
Karl Zeiss Jena не е Цайс, или по точно е стар Цайс, неразвит с годините, краден след войната. И между тях има хубави Цайси, но това не е заслуга на Карл Цайс Йена.
Zeiss Cosina са Цайс, но правени в Япония на техни мощности. Което ще рече - японска прецизност съчетана с немска инженерна мисъл, - мечта. Някой от тези Цайсове правени в Cosina са притежатели на световни рекорди, но това не е тема за тук.
Същото съчетание имаше преди години с Контакс - апарати мечта, но пак не е за тук темата.
Карл Цайс - Иена не означава, че не е Цайс... Особено ако е от преди 1944-5 ...
Е, VEB (немската абревиатура за "народно предприятие") Карл Цайс Иена ... ммм... не точно същото може би :0
Ама все пак нещата с различните фирми, включващи "Цайс" в името си не са чак толкова прости ... :)
Те капацитетите по горе визират съвременни Цайс обективи а не такива произвеждани в комунизма.
Не че на тези от комунизма им има нещо. Особено ако ще ги ползваш за заигравки и нямаш няколко излишни хиляди евра.
А иначе уж черните са МС и са най-последните и би трябвало да са малко по добри .. не че другите не стават. Разлика освен по-малко контраст надали има.
Може би както казва lizaastar предвоенните си струват но имам едни съмнения че те са много редки и са в пъти по скъпи.
."..на които пише само Aus Jena DDR?
Интересуват ме точно тесарчетата 50/2,8."
Аus Jena пишеше само на обективите ,които се продаваха в чужбина/в капиталистическите /
страни.
Иначе в Бьлгария идваха тези.
http://www.photography.gordonengland.co.uk/photo-gallery2/d/6211-3/czj-tessar-50-6558.JPG
Истински TESSAR KARL ZEISS 2,8/50 T*
има "Valjo" -питайте него.
Има го и май го продава за 100лв.
Кажете му да качи снимка.Тук в темата.
джъмбо
Аз съм снимал с над 100 различни обектива - няма нужда да са мои.
Но не се насирам като тебе от едно прочитане на етикета Цайс. Да де - ония супер-дупер джамове с 400-те линии на мм