Автор: santoli
Дата: 02-02-10 18:11
Направих доста спорен downgrade, но с 3 поколения напред - от Canon 20D на Pentax K-x
Ценово е конкуренция на Canon 1000D, но като качество и функции наистина е редно да се сравнява с по-високия клас.
Първи впечатления от новата машинка, в сравнение с 20D:
+ По-добър интерфейс и хардуерно и софтуерно, макар и с по-малко копчета отвън и без горен дисплей
+ По-качествена сглобка, по-качествени материали, като камък в ръката
+ Китовия обектив става и за сериозна работа между 24 и 55 мм, неизмеримо по-добър от всички останали китаци, челния елемент не се върти
+ DNG формат
+ 2 EV предимство в RAW пред Canon-ските сензори като шум и самия шум е доста по-малко дразнещ. Повече прилича на филм. Поне една стъпка пред Nikon-ския 12Мп сензор.
+ Стабилизацията на сензора... ммм... стабилизира 2-3 стъпки без проблеми, при здрава ръка и 4
+ Дисплея няма грижи на пряка светлина
+ Много добър спусък - доста мек до половината, доста твърд накрая - няма начин да снимаш, ако искаш само да фокусираш, дори с дебели ръкавици
+ АА батерии - за някои ще е минус, но аз лично рядко снимам около контакт, а 500 снимки в реални условия от NiMH батерии ми се струва дооста добро постижение. Да не говорим за снимане при минусови температури.
+ Надеждно мерене. По подразбиране винаги леко преекспонира, но винаги с приблизително еднаква стойност - около 0.5 EV, така че подлежи на компенсация.
И малко минуси, пак в сравнение с апарат от по-горен клас и доста по-скъп:
- Изцяло пластмаса, макар и наистина твърда
- Само една "врътка" отзад, за промяна на бленда в M режим се цъка още едно копче
- Mirror-lockup само при включен self-timer
- Огледалото пада доста тихо, но се вдига като хидравличен крик
- Мотора в тялото също не е от най-тихите, но се понася.
- SD карта (за някои ще е плюс, но аз предпочитам CF)
Иначе цветопредаване, детайл и т.н - не виждам разлика. Динамичния обхват няма как да го преценя на око. Из нета го дават да е малко по-голям, но все ще драсна като съм огледал малко повече снимки.
За JPEG и разните ефекти не мога да коментирам. Винаги снимам в RAW и мисля да продължавам в този дух.
Автофокуса ми се струва по-бърз и по-точен, но трябва да си поиграя повече, за окончателно становище.
Така. Готов съм вече тълпите Canon фенове да ме разкъсат със зъби и нокти, а след тях Nikon-ци да наминат да оглозгат останките. Ако не бъда пребит като мръсно псе ще споделя по-детайлни впечатления след няколко дни
|
|