Автор: rorus
Дата: 30-01-10 16:31
(Канон май още нямат такъв модел с въртящ се LCD панел, но със сигурност скоро ще имат и това по-долу ще се отнася и за тях.)
Ето защо мисля така:
+ за Д5000
• Качеството на изображението е много по-добро (сензорът и качеството на Д300);
• Голямо разнообразие от обективи (поне за следващите 3 години);
• Цената на тялото е по-добра, с китов VR обектив също;
• Скороста на фокуса много по-добра;
• ДСЛР визьорът е много по- удобен от допълнителният за м4/3;
• По-удобен за държане и снимане (това е камера все пак);
• Въртящ се LCD панел с LiveView – много удобно за ръчен фокус със зум;
+ за м4/3 (но дали са +)
• По-малък размер и тежина, но за мен това не е много голямо предимство, защото смисълът е все пак да се снима;
• Компактен размер с палачинка обектив, но колкото и да е добър – само един твърд обектив е много голямо ограничение;
• Тази работа с преходниците за другите марки обективи си е доста неудобна при наличието на по-горната алтернатива;
Сега малко общи разсъждения:
За хората като мен, които търсят втора камера, когато не искат да си носят големите, тежки камери и стъкла - Д5000 печели. И така ще бъде за всички собственици на Никон (и на Канон по-късно).
Така че потенциални клиенти за м4/3 остават само хората, за които това е първа и единствена камера, а те може и да не са много.
Дотук с теорията.
Днес пробвах следния туристически кит: Д5000, 18-55/3.5-5.6VR, 10.5/2.8G фиш, 50/1.4G (предпочитам го пред 35/1.8G за портрети). Супер компактен и лек комплект, който покрива напълно моите нужди при пътувания - снимам стрийт (нещо не си падам по снимане над 100мм). Камерката ме кефи въпреки, че съм с големи ръце и снимам много с д300/д700. Изображението е супер, ИСО-3200 също.
|
|