Автор: serjy
Дата: 22-01-10 13:01
Много са разликите, ще изложа тези които за мен бяха важни.
1. Размер-тегло. Колкото и да гледам как някои сравняват грамове и мм. и твърдят, че е все тая, е, не е все тая. Пен-а просто не го усещам, че е с мен. Истнски компактен фотоапарат.
2. Снимането с кадриране по дисплея с ръцете напред за мен е по-удобно. Нама го дискомфорта да не мога да събера "стереото" след дълго жумене и заничане във визьора при дебнене на момента.
3. С този фотоапарат си абсолютно незабележим, просто никои не ти обръща внимание.
4. По-дълбок ДОФ. Както при порттерите така и при пейзажите прекалено плиткия доф за мен е неприемлив, освен при порттерт в цял ръст.
5. При снимане в стая на естествена светлина, по-дълбокия ДОФ също е плюс за 4/3 сензора. Спокойно снимаш на 2,8 и имаш необходимите ти елементи на фокус.
6. Цветопредаването. Голям плюс за мен. Просто при Олимпуса е много по-добро и пресъздаването на цвета на кожата на хората е далеч по-естествен от никонския.
Минусите по отношение на Олимпус за, че за момента няма голям набор микро 4/3 обективи и въпреки, че има пълна съвместимост със старите 4/3 е някак безсмислено да се залага на Пен ако ще се ползва основно със стари стъкла.
2. Има повече шум от никона около 1 стоп, но е с дребно зърно, преобладаващо монохромен( мен по-ми допада от никонсния шум, които никак не е лош).
3. Фокусирането е по-бавно и снимането на динамични сцени е затруднено.
4. При Пен нямам вградена светкавица, при панасоника има.
това се сещам на първо писане...
ааа забравих едино от най-важното... на Пен-а джипега е почти перфектен, изцяло минах на джипег снимане, само пейзажите си ги къцам в рав. Все пак стават по-добре.
Публикацията е редактирана (22-01-10 13:05)
|
|