Автор: BotsRevenge
Дата: 18-12-09 17:42
Интересен ми е следният казус: архитект наема фотограф да заснеме архитектурен обект, проектиран от същия архитект.
Според закона за авторското право и сродните му права архитектът има правото да използва получените изображения за целта, за която са поръчани и за нищо повече, освен ако не е договорено друго.
Според същия закон, ако правилно разбирам, заснемането на архитектурен обект попада в категорията "преработка на произведението" -
"Преработка е и приспособяването и внасянето на всякакъв вид промени в произведението, както и използването на произведението за създаване на ново, производно от него произведение;"
Съответно разбирам, че фотографът може да използва създадените от него изображения единствено със съгласието на архитекта, тъй като архитектурният обект е послужил за създаване на ново произведение.
Главният въпрос в този казус е: фотографът има ли право да включи в своето портфолио съдадените в конкретната ситуация изображения като единствено включи името на архитекта под снимките?
Четейки закона, намерих текст, в който се допуска използването на обект на авторското право без да се заплаща хонорар на носителя на авторското право, ако използването е без комерсиална цел. В края на текста се споменава, че изключение правят архитектурните обекти.
Според невежото ми тълкувание разбирам, че смисълът на това изключение е да не се допусне възможността някой да се нанесе да живее в някоя сграда по предтекст, че е без комерсиална употреба и само за лично ползване. Смятам, че тълкувам този текст грешно и ще се радвам някой да ме просветли.
Ще съм благодарен да видя вашето мнение по главния въпрос.
Публикацията е редактирана (18-12-09 18:26)
|
|