Автор: ShotlandetsaWildlife
Дата: 12-12-09 20:18
Последният път когато направих теста ми беше твърде невероятно да не може да се ползва 300/4 с конвертор на 7D, за това сега повторих тестовете, но само на Live view, за да не разчитам на микроаджъстмънта само. Предишният път също мисля правих теста и на live view, но може нещо да се е объркало.
Както и да е, искам да кажа, на тия които мислят как се справя 300/4 и 7D - ами цепи от детайл още на ф/4.5, като до ф/8 дифракцията е супер слаба и видима само на 100% кроп.
С 1.4х има много минимално разпадане на детайла и резултата е отличен. Пробвах дори с 2х, където се фокусира само с live view, и там резултата е очудващо приятен, е няма го финния детайл, но за крупност на кадъра и перспективата си заслужава да се снима, стига обектива да е на статив, и птицата да е спокойна (което често се случва, особено ако се снима от укритие). Може да се кропва до около 60% при оптимални условия на снимане. Ако обекта се намира над 7 метра вероятно резултата ще се влоши, но при всички положения до 10-13 метра ако се снима ще си заслужава и ползването на 2х с 300/4.
С 400/5.6 нещата са "по-така" - финния детайл не може да го извади дори ако ползваме обектива без конвертор - това срявнвайки еднаква по крупност кадри от 300/4 и 400/5.6. Става да се снима, дори и конвертор носи пак на live view фокус само, но като цяло резултатите с 300/4 са далеч по-добри.
Ще подготвя една базичка със снимки и тестове, които съм замислил за новия сайт, тогава ще може да се разглежда на воля който има мерак.
Така че wildlife-рите може спокойно да бройкат 300/4 за 7D, както и 1.4х конвертор. Много е важно да се изтества обектива за бек/фронт фокус, защото без прецизни настройки може да изгубите детайла при снимане. Дори ако парвите микроаджъстмънт трябва да засичате многократно след това резултатите, за да видите дали е ефективен.
|
|