Автор: aelita
Дата: 15-12-09 09:37
Мара, прочетох... Малко от писалите там изобщо са разбрали за какво питаш...
Интересът ми е продиктуван от това, че получих едни суми като заплащане на авторски права и четох в закона как точно се облагат. Взех, че попитах и в един счетоводен форум, та се убедих, че и там много хора не знаят особено за какво иде реч, понеже се разделиха на два лагера, като едните ми препоръчваха да издам фактура за получените суми от авторски права (регистрирана съм като ЕТ), а другите - обратното...
Доколкото разбрах, си художник. Ако не работиш някъде на трудов договор, а рисуваш "за себе си", и от време на време продаваш правата върху някои свои произведения на други лица (примерно за календари, плакати, обложки на книги и пр.), това ти формира доход, за който по закон трябва да платиш здравна осигуровка и плосък данък 10%, но не и социална осигуровка. Идеята е, че възнагражденията от авторските права не са възнаграждения от трудова дейност, а социални осигуровки се плащат само върху приходи от трудова дейност. Мисля, че същото важи и за приходи от продажбата на произведения на изкуството (твоите картини или фотографии), но не съм съвсем сигурна.
Това е според теорията... От друга страна, има минимален осигурителен праг за самоосигуряващите се лица, от което излиза, че след като не можеш да се осигуряваш за приходи от авторски права, значи трябва да имаш и други доходи, достатъчни да стигнеш минималния осигурителен праг... Тук вече нещо не ми се връзва... та реших да попитам...
В моя случай, след като съм регистрирана като ЕТ и съм получила приходи от отстъпване на авторски права (с лицензионен договор), въпросът е дали да ги включа в оборота на фирмата като приходи на общо основание (за които се плащат всички видове осигуровки и 15% плосък данък) или да ги декларирам отделно като доходи от авторски права (за които не дължа социални осигуровки, а само здравна осигуровка, признават ми 40% разходи и плащам 10% плосък данък)...
|
|