Автор: dido2
Дата: 11-12-09 00:41
Имам и 2-та обектива под ръка. И 24-70 имах също до скоро.
Ползвам главно 24-105, снимам най-вече в планини. Личното ми мнение е, че е по-полезен за снимки на открито спрямо 17-40, на сензор 24х36 мм.
На малък сензор основния ми обектив беше 17-40. Същия обаче не ме кефи на фулфрейм - смачква страшно мащабите на чукарите в далечина спрямо предния план. Закачих я 10-на пъти и накрая съвсем я изоставих.
Мнението ми за 24-105 на 24 мм - оптически е приемлив в широкия край. Аберира малко повече в краищата спрямо 30+ мм, но съвсем поносимо, аберациите се чистят лесно в АЦР. Рязкоста пада разбира се, но малко. Разлики ляво/дясно няма. На 30+ нямам забележки, аберациите в краищата почти изчезват, оправят се и разликите център/краища. Така или иначе с тоя обектив снимам най-вече от 35 нагоре като си гледам снимките, на 24 доста рядко най-вече заради кривото мащабиране на задния план - върховете просто спират да бъдат внушителни на 24 мм ... :)
Мога да обобщя, че обектива се държи според тестовете на photozone.de (забравих да спомена, че снимам главно на 8-11 бленди, т.е. поведението на Ф4 не ме вълнува особено)
Ако имам някакви забележки, то е към винетирането на 24 мм, проблем е и понякога дразни - особено ако се ползва поляризатор.
Те това е като впечатления на две на три...
А, 24-70. Оптически е ОК голямата бурия, по-добър е от горните два. Но си е тежък, и на снимки от ръка в кофти условия - снегове, студ, вятър и прочее - стабилизацията на 24-105 си идва отма, незаменима е просто. Затова отсвирих 24-70, само събираше прах в торбата ...
|
|