Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Впечатления 17-40 и 24-105IS в широкия край?
Автор: snooper   
Дата:   10-12-09 14:37

С риск темата да прерасне в експлозия:

Интересуват ме впечатления на хора, които са притежавали лично както 17-40/4L, така и 24-105/4 IS L, по-специално как се държи в широкия си край 24-105?

Имам 17-40 от 2-3 години, от тъй-наречените перфектни бройки, знам добре какви страхотни изображения прави. На местата, на които снимам, не е адекватно да се носят излишно много обективи, а снимам и малко по-динамични неща напоследък, така че назрява нужда от нещо като 24-105, изглежда добър избор?

Ще се радвам, ако някой сподели личен опит, ревюта и тестове в нета много, но не ме интересуват сравнения на 100% на монитора, а само разлики, които биха оказали влияние при печат до метър по дългата страна.

Благодаря [beer]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: dau   
Дата:   10-12-09 14:42

Владо, не съм ги притежавал и 2-та, но доколкото съм запознат и съм чел 24-105 има дисторзия на 24мм и Никсъна беше споделял нещо такова, можеш да го питаш и него.

А иначе кой от хората, които ги е ползвал е печатал на метър... тука сигурно са на пръстите на едната ръка.
Дано се намери някой с повече опит да каже [smilie24] [beer]

Re:
Автор: tantris   
Дата:   10-12-09 14:45

Печат на какво и с какви изисквания към качеството?

Re:
Автор: vladovg   
Дата:   10-12-09 14:50

http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=142974&highlight=EF+24-105+L

Предполагам си го видял вече. Аз лично бих ти препоръчал 24-70 [smilie24]

Re:
Дата:   10-12-09 14:50

Оптично експониране върху фото-хартия, за този размер 150dpi

Re:
Дата:   10-12-09 14:51

vladovg, казах вече, че нямам шерп [smile] Има обективи, които изглеждат добре в раницата и такива... които просто са тежки.

Re:
Автор: vladovg   
Дата:   10-12-09 14:57

Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM Lens 33.6 o(950g)3.3 x 4.9"(83.2x123.5mm)77mm

Canon EF 24-105mm f/4.0 L IS USM Lens 23.6 oz(670g)3.3 x 4.2"(83.5x107.0mm)77mm

Има няма 280 грама [beer]

Re:
Дата:   10-12-09 15:07

Т.е. близо 50% теглото на другия... и при това няма дълъг край, който мен ме интересува. В голяма част от времето снимам на бленда 9 до 11, 2,8 ми идва малко излишно за такъв обектив.

Как да ти кажа - като свалиш 300 грама от спален чувал, 2 кг от по-лека палатка, 200 грама от по-лек примус, 400 грама от по-леки котки и пикел и... същото важи за техниката. Така като теглиш чертата и раницата ти без храна и вода олеква от 30 на 24 кг, което при проекти от по 1-2-3 месеца спестява натрупването на контузии и перманентна умора.

Крайния резултат е да можеш да стигаш до по-непристъпни локации за снимане и при това да можеш да използваш коленете си до по-напреднала възраст [smilie8]

Но не за това беше темата, някой по темата?

Re:
Дата:   10-12-09 15:12

snooper много си прав, багажа трябва да се мери до грам, аз за това съм си взел приятелка, да си споделяме багажа [smilie24]

Имаш ли ясното колко % от снимките ще са ти в късия край, специално на 24мм?

Re:
Дата:   10-12-09 16:15

Дау, точно преди да пусна темата специално си прегледах селектираните raw-файлове от някои места, около 50% от кадрите ми са заснети със 17-40, като от тези кадри половината от тези кадри са заснети около 24 мм, 1/4 около 35м и 1/4 около 40 мм.

Свръх-широкото почти не съм го ползвал напоследък... обичам да композирам по-тесни сюжети, 17 мм може да е удобно при много близък преден план, но...

Re:
Автор: thumper   
Дата:   10-12-09 16:32

хаха, dau , защо вместо приятелка не си вземеш муле - ще ти върши по-добра работа, а и по-малко ще се оплаква [beer]

Re:
Дата:   10-12-09 16:56

Владо, значи нещата не са много добре ако ще го ползваш около 24мм, дисторзията се оправя лесно софтуерно, като рязкост не мога да коментирам. Според мен отиваш в магазина взимаш бройка да тестваш да направиш няколко кадъра и да си опънеш кропове на 60х90 примерно, май това ще е най-удачния начин за да теб и да си провериш избора или поне аз така бих направил [smilie24] [beer]

Re:
Дата:   10-12-09 17:03

Ето сега, Дау, разбираш ли защо поех огромния риск да потърся чрез тема някой, който ги е притежавал и двата обектива... Това с теста лесно се сещам и сам, но едно е да "щракнеш" два пъти, друго е в различни светлинни условия човек да е добил впечатления не само за рязкост...

Поредната тема, която се владее от много приказки и носи твърде малка полза. Купувам си техника изключително рядко, по-едри работи последно май 2007-ма беше, просто проверените неща работят по-добре [smile]

Re:
Автор: deniac   
Дата:   10-12-09 17:31

Автор: snooper
Дата: 10-12-09 14:37

С риск темата да прерасне в експлозия:

В експлозия няма да прерасне, но офтопици няма начин да няма, все пак си пуснал тема в масов форум, където преобладаваме неуките аматьори.

Ето моят скромен опит относно дилемата ти, съдейки по това какво и как снимаш. Забрави за 24-105 за пейзажи. Аз го имах и го продадох.
Сега се кефя на стъпков зуум 19-24-34мм - избрах варианта тилт-шифт TS-E 24/3.5 и 1.4х екстендър. Чрез шифт-стич получавам около 19мм еквивалент с високо качество и почти двойна резолюция (1Ds-a ми е 11Mpix, след фотомърджа стават 20Mpix изображение). На 24мм е ясно, че е супер и определено е по-добър от 24-105, като искам по-тясно - слагам 1.4х и получавам тилт-шифт 34мм, на затворени бленди никак не е зле.

Публикацията е редактирана (10-12-09 17:32)

Re:
Автор: ecobo   
Дата:   10-12-09 17:39

Имал съм 4 броя 17-40, сегашния ми е най-добрия, но пак гледам да не го ползвам на бленди под 11 при 17-20мм, щото е мазало по краищата. На 24мм е доста добър, със сигурност е далеч по-добре от 24-105. Последния не съм притежавал, но като ме окрадоха, един приятел ми даде неговия 24-105 и го ползвах близо 2 месеца, като нямах друг обектив. На 24мм криви зверски и макар, че бройката беше не просто добра, ами перфектна, пак е далеч от 17-40 на 24мм. Всичко това е пробвано на 5Д.
Пробвал съм и 24-105 на друг приятел - няма такъв боклук, аберации на всички бленди, дясната и лавата страни на кадъра нямат нищо общо... Абе не знам как го е платил това недоразумение, че и си го харесва [smilie18]
Въпреки всичките му недостатъци, 24-105 е перфектния сватбарски обектив, много универсален и ако уцелиш бройка е съвсем приличен.
Ако се сравняват 24-105 и 24-70, единственото общо между двата е че почват от 24мм.
Снупъре, на тебе специално много добре ще ти се отрази един ТШ 24мм [smilie3]

Re:
Дата:   10-12-09 17:58

А, Екобо, ей това ми трябваше... [beer]

Ясно, значи вероятно ще си взема отново 50мм, но не на 2,5, ами на 1,4 и ще мирна за известно време с лек вкус за липса на универсално варио помежду 17-40 и 70-200 [smilie8]

ТШ 24 мм наистина би дошъл добре и обещавам, на който планира да ми го подари за Коледа, да го нося стоически в раницата... [smilie8]

Re:
Автор: ecobo   
Дата:   10-12-09 19:03

50/1.4 е задължителен за пейзажи - изключително рязък по целия кадър в диапазона ф4-8, но при затваряне на блендата над 8 почва да поомеква, поне на 16.7Мп, на 5Д предполагам и ф11 ще е супер.

Re:
Автор: stoil   
Дата:   10-12-09 23:53

Абе аз макар и да съм от неуките аматьори ,все пак да кажа. Имам и двата обектива и определено предпочитам да снимам с 17-40 макар,да нямаIS. [beer] Имам и 50мм 1,4 и благодаря за съвета на ecobo при първа възможност ще го пробвам за пеизаж , покрай зумовете почти не съм го използвал.[beer]

Re:
Автор: dido2   
Дата:   11-12-09 00:41

Имам и 2-та обектива под ръка. И 24-70 имах също до скоро.

Ползвам главно 24-105, снимам най-вече в планини. Личното ми мнение е, че е по-полезен за снимки на открито спрямо 17-40, на сензор 24х36 мм.

На малък сензор основния ми обектив беше 17-40. Същия обаче не ме кефи на фулфрейм - смачква страшно мащабите на чукарите в далечина спрямо предния план. Закачих я 10-на пъти и накрая съвсем я изоставих.

Мнението ми за 24-105 на 24 мм - оптически е приемлив в широкия край. Аберира малко повече в краищата спрямо 30+ мм, но съвсем поносимо, аберациите се чистят лесно в АЦР. Рязкоста пада разбира се, но малко. Разлики ляво/дясно няма. На 30+ нямам забележки, аберациите в краищата почти изчезват, оправят се и разликите център/краища. Така или иначе с тоя обектив снимам най-вече от 35 нагоре като си гледам снимките, на 24 доста рядко най-вече заради кривото мащабиране на задния план - върховете просто спират да бъдат внушителни на 24 мм ... :)

Мога да обобщя, че обектива се държи според тестовете на photozone.de (забравих да спомена, че снимам главно на 8-11 бленди, т.е. поведението на Ф4 не ме вълнува особено)

Ако имам някакви забележки, то е към винетирането на 24 мм, проблем е и понякога дразни - особено ако се ползва поляризатор.

Те това е като впечатления на две на три...

А, 24-70. Оптически е ОК голямата бурия, по-добър е от горните два. Но си е тежък, и на снимки от ръка в кофти условия - снегове, студ, вятър и прочее - стабилизацията на 24-105 си идва отма, незаменима е просто. Затова отсвирих 24-70, само събираше прах в торбата ...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »