Автор: Sumuelll
Дата: 08-12-09 22:27
Често пъти тук се повдигат теми за кретките отношения м/у цени, качество, очаквания от страна на клиентите и краен продукт. Определям себе си като комерсиален фотограф. Снимам това от което мога да прехранвам семейството си, но не правя компромиси и с някой малки принципи които съм си поставил в самото начало. Има сфери във фотографията които са ме отблъсквали и не съм ги гледал с добро око. Не съм очаквал че от тях може да се 'пръкне' нещо добро. Една от тях са снимките по училищата, по-скоро началните класове и снимките за календари. Миналага година някой пусна един линк със снимки на известен фотограф който беше снимал ученици от началните класове. Снимките бяха с един чадър и фон. Сякаш само това беше занесъл човека на мястото за снимките... Естествено тук направо го разкатахме човека... така и не намирам сега линка...
Радвам се и благодаря на един колега от Карнобат който ме помоли за помощ и ми позволи да направя каквото сметна за добре само снимките в у-щето там да станат добре. Първоначално под добре се разбираше фона да може да се изреже бързо и там да се появи светът на Дисни или нещо такова само да не се виждала олющена боя, черна дъска или нещо такова. Взех това което може да се носи с две ръце на един курс- 5Д+70-200 4 светкавици /едната контролираше другите 3... ;) Канонски Неволи/ 4 малки и тънки статива, бленда, сгъваем фон и бяло чадърче. Идеята която ме движеше е, че всичко трябва да се мъкне на един курс. Макар че звучат прекалено много така изредени наистина се събираха в две ръце, а сега като анализирам два от стативите бяха излишни- фона можеше да се закрепва на стената. Схемата беше тази- светкавицата на тялото контролира 3 светкавици- една за фона една за контра и една пред 'модела'. Блендата беше пред модела, под чадъра. Две думи за моделите- изключително образовани деца- на 7-10 години, но перфектно владеещи по два езика... единия от които турски :) Сякаш бяха и бедни съдейки по облеклото изобилстващо с кръпки и неизпрани петна. Деца за които много хора казват- Не заслужават! Но преценихме че заслужават. За деня се наложи на три пъти да се сменят локациите за снимки. Построяването на цялата схема+пробите лично на мен ми отнема точно 10мин.
Споделям с вас малка част от резултатите, надявам се да са полезни като инфо.
www.360bg.net/x/1.jpg
www.360bg.net/x/2.jpg
|
|