Автор: mondragon
Дата: 18-11-09 20:27
Първият ми съвет е разбери какво означава думата Raw както и какво представлява самият формат.
Вторият е да понаучиш някои неща като например за какво служи дисплеят, какво е цветови профил на фотоапарата и цветови профил във фотошоп, какво е adobe RGB, за какво служи Камера Роу и защо цветовете във фотошоп-а не са такива каквито са на дисплея на фотоапарата и т.н. и т.н.
Не се заяждам с теб, просто искаш да ти се обясни нещо, а не знаеш други 10 неща, които като научиш сам ще си отговориш на въпроса.
И за да ти докажа, че съм добронамерен ще ти обясня с думи прости.
Цветовете на изображението, които виждаш във фотошоп са "сурови". Така ги вижда фотоапаратът, така ги заснема. Изображението не минава през обработващия софтуеър на фотоапарата, а остава в суров вид за допълнителна обработка. В Raw формата имаш възможност, в определени граници, да коригираш множество неща, които не си успял или нарочно си пропуснал в момента на снимане, като изсветляване (коригиране на експонацията), оправяне на цветовете (цветови баланс), оправяне на фокуса и (зостряне) и много други. Освен това нямаш компресията на джипег-а.
Успех и наистина поинтересувай се и ще си спестиш доста подигравки тук, а и ще научиш полезни неща!
П.С. Асахи и другите специалисти в областта, моля да ме извинят ако съм използвал някоя грешна дума или понятие, но се стараех да е максимално просто обяснението...
Публикацията е редактирана (18-11-09 20:29)
|
|