Автор: d256h
Дата: 13-11-09 13:01
Малко съм огорчен от някои наши орнитолози. Затова искам да разбера, кой води курса?
Ето случка..
На къмпинг Градина, в края на Август преди няколко години имаше невероятно събитие. Огромно ято от хиляди щъркели се приводни в залива между Черноморец и Созопол, точно пред къмпинг Градина. Казвам приводни, защото птиците кацнаха във водата (морето), а не на сушата.Около 15 минути щъркелите седяха във водата, а после явно Водачът им, започна да излита точно като фламинго, със кратко 'тичане' по водата. Цялото ято започна да се вдига след първата птица. Понеже брега беше близо до тях, те прелетяха наг главите ни на 5-10 метра. Шума от крилата им беше наистина впечатляващ. До сега бях виждал щъркели да летят по-височко и нямах представа, че крилата на птиците над мен може да издават такъв странен шум... на твърди пера! Чак като си замина ятото, след 15-тина минути, аз се сетих, че блея и не съм направил нито една снимка. Много ме е яд, защото после на който и да разкажа, всеки се усмихва и казва 'объркал си птиците нещо'! Приятелите ми, с които бях на къмпинга също наблюдаваха събитието и поне имаме какво да споделяме в спомените си...
Въпроса е в това, че 'нашите' орнитолози дори за миг не допускат, че ято щъркели може да кацне в средата на залива и да плува..
Преди две години пък, в района между Шабла и Дуранкулак имаше кацнали стотици щъркели по жиците на далекопровода за електричество. Бяха застанали точно както се събират лястовиците по жиците.
В същност има ли орнитолог виждал щъркел да плува във езеро или само е орнитолог от четене на книги?
Публикацията е редактирана (13-11-09 13:04)
|
|