Автор: ShotlandetsaWildlife
Дата: 31-10-09 08:56
Гъци, тъжната истина е че канонските стъкла имат почти толкова нужда от калибрация като цяло, колкото и Сигмите. Това го заявявам най-отговорно, от десетките, да не кажа че и над 100 обектива, които са минали през ръцете ми - повечето от които съм взимал за тестове.
40Д е хубава машина, но от както взех тяло с микроадж. не можеш да ме накараш да го сменя с такова без, каквото и да става.
Конкретно за 300/4 е хубаво да се калибрира от 6 метра, защото ако го барнеш от мин.фок, над 6 метра като снимаш ще имаш още по голямо отклонение. Аз лично калибрирам обективите винаги за две дължини - минимално фокусно, в случая от около 1.3 метра и на 6+ метра, защото има изместване в стойностите.
Знам колко плюс трябва да сложа и като се закътам някъде да снимам животинки от 1.3-3 метра слагам едната стойност, а като снимам на "кило" на открито където винаги обекта е над 6 метра слагам другата стойност.
Аз за това ти казах да не подхождаш предубедено към оная сигма, понеже канонските варио обективи като ти дадат отклонение няма какво да ги правиш, дори да имаш адж., докато в сигма калибрират късия и дългия края с отделни стойности.
Като правиш тестовете използвай контраст детект фокус през лайв вю, а не qiuck focus който използва пак автофокусната система все едно си снимаш нормално (сваля огледалото, фокусира, после пак ти пуска лайв вю).
Публикацията е редактирана (31-10-09 08:57)
|
|