Автор: d_ave
Дата: 28-10-09 17:16
Ами реално погледнато ако ще купуваш нов, избирай такъв, за който да не трябва калибрация. ако е от базара - пробвай първо. като цяло гледай да вземеш бройка, за която да не се налага калибрация. ако опреш до калибрация, гледай да е с гаранция. иначе броиш 80 лв.
отклонения заради конструкцията като цяло са рядкост, проблема е в самата калибрация, защото изисква доста добро око и бая време за напасване. има много хора във форума, които са доволни от калибрацията. като цяла кофти калибрация в ИДС няма, има трудно постижима калибрация.
само да те предупредя - ако започнат да ти разправят, че тялото има нужда от корекция не се връзвай. най-добре им цъфни с една идеална 50-тка на 1.8 и им покажи, че не тялото ти има нужда от калибрация, а сигмата има нужда от повече пипане за да стане. в крайна сметка тук говорим за калибрация на обектива към тялото, а не на обектива и тялото едно към друго.
като цяло грешен фокус заради тялото е рядкост. също така не е и правило, че задължително трябва да ходиш да калибрират сигмата - може на късмет да попаднеш на читава. аз съм купувал 18-200 на доверие от форума и няма нужда от калибрация. преди няколко дни взех и сигма 10-20, която също е идеална и няма нужда от калибрация. имал съм и сигма 70-300, която е взимана пак от форума и тя също нямаше проблем. наскоро я продадох и човека не се е оплаквал от грешен фокус.
единствения проблем, който съм имал, беше с една сигма 28-70/2.8 на един познат, която обаче се оказа много трудна за калибриране. накрая стана въпреки всичко, така че не се притеснявай:) по-скоро се радвай, че има кой да пипне сигмата и да я калибрира тук.
|
|